Є протипоказання. Кому не можна їсти рукколу
Ця пряна трава з італійською назвою не так давно увійшла в наш раціон, але дуже багатьом припала до смаку. Пропонуємо дізнатися докладніше, в чому користь і шкода руколи для здоров’я і кому її їсти небезпечно.
Рукола належить до сімейства хрестоцвітних, серед її родичів — брокколі, капуста, брюссельська капуста. Як і інша листова зелень, рукола має цілий ряд корисних властивостей. Однак в деяких випадках вживати її в їжу може бути протипоказано. Дієтологи розповіли, кому не можна їсти рукколу і чому, пише НВ.
У чому користь руколи
До складу руколи входять необхідні для організму вітаміни і мікроелементи. Ця рослина — багате джерело вітаміну К, кальцію, вітаміну С, бета-каротину. Вона містить також залізо, фолієву кислоту, магній, цинк, селен, натрій.
Рукола багата антиоксидантами — сполуками, які захищають клітини від ушкоджень. А глюкозинолати в складі руколи, які надають їй характерний смак і запах, можуть захистити від деяких видів раку, включаючи рак грудей, простати, легенів і товстої кишки. Рукола також нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту, бореться зі шкідливими мікробами і вірусами, підвищує імунітет, зміцнює стінки судин. У ній багато вітаміну К, який корисний для кісток і може допомогти запобігти остеопорозу.
У чому шкода руколи
Протипоказань у руколи не так вже й багато, але вони є. Важливо мати на увазі, що людям, які приймають антикоагулянти для розрідження крові, їсти рукколу не рекомендується. Вітамін К, що міститься в ній, може звести нанівець дію препаратів.
Через велику кількість щавлевої кислоти в складі руккола може спровокувати утворення ниркових каменів у людей, схильних до даного захворювання, або загострити хронічну сечокам’яну хворобу.
Також не рекомендується вживати рукколу в великих кількостях при гастриті з підвищеною кислотністю, захворюваннях печінки, дискінезії жовчовивідних шляхів, коліті, подагрі, аутоімунних захворюваннях.
Увага! Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря.
-
Загрозливі ознаки: коли час звертатися по психологічну підтримку
-
Цифра вражає уяву. Вчені порахували, скільки людей втратили нюх через коронавірус
-
Новий смертельний вірус "Лан'я" з Китаю: які симптоми та як він передається
-
На Буковині значно зросла кількість хворих на гострий інфаркт міокарда
-
На Буковині різко зросла кількість хворих на COVID-19
-
Дві лікарні Чернівців отримали машини швидкої допомоги від німецького міста-побратима Мангайм