Одеський кінофестиваль у Чернівцях: програма Національного конкурсу

У серпні в Чернівцях відбудуться покази конкурсних та позаконкурсних програм 14-го Одеського міжнародного кінофестивалю. У програмі Національного конкурсу — десять повнометражних фільмів. Зокрема, за нагороди змагатимуться ігрові та документальні стрічки.

Про це йдеться на сайті Одеського міжнародного кінофестивалю, пише Суспільне.

Отож, які фільми можна буде переглянути?

"Звідки куди"

Режисер Мачек Хамела

Це правдиве та близьке спостереження за евакуацією українців, які вирішують залишити свої домівки, щоб врятувати життя. Їм допомагає польський волонтер Мачек Хамела. Його евакуаційний автомобіль долає десятки тисяч кілометрів аби відвезти біженців до Польщі, якомога далі від війни. Мачек проїжджає повз покинуті будинки, заміновані поля та численні військові блокпости, фільмує документальну стрічку за кермом автомобіля та пропонує глядачеві місце у машині.

"Деміург"

Режисерка Ольга Семак

Трагікомедія про сільський аматорський театр на Волині. В пошуках подолання особистої кризи відомий столичний актор Петро повертається в рідне село, аби разом зі своїми односельцями створити театр, і в такий спосіб довести самому собі, на що він ще здатен.

"День Незалежності"

Режисер Володимир Тихий

Події фільму відбуваються в один день — 24 серпня 2022 року, коли Україна святкує 31-шу річницю відновлення незалежності. Фільм поєднує місця та людей, які найкраще передають дух воєнного часу в країні. Це відносно безпечні міста Київ та Львів, міста під щоденними ракетними обстрілами Харків та Миколаїв, окоп на лінії фронту в Донецькій області та пляжі Одеси. Фільм показує один день з життя пляжного поліцейського патруля, військовослужбовиці, солдата швидкого штурмового підрозділу, солдата мінометного підрозділу, працівниці пабу, художниці та колишнього депутата парламенту.

"Крихка пам’ять"

Режисер Ігор Іванько

Молодий кінооператор Ігор випадково знаходить пошкоджений фотоархів свого діда – відомого радянського та українського кінооператора Леоніда Бурлаки. Ігор має дізнатися, ким був й про що мріяв його дід, допоки хвороба Альцгеймера не відбере у Леоніда можливість впізнавати онука.

"Ми не згаснемо"

Режисерка Аліса Коваленко

Донбас, 2019 рік. Вдалині досі відлунює гуркіт попереднього російського вторгнення, а в повітрі вже відчувається наближення нового. На цьому позірно бляклому воєнному тлі п’ятеро підлітків вперше серйозно задумуються про власне майбутнє. Їхні енергія, ентузіазм і надія дають їм змогу попри всі обставини прожити останні золоті миті дитинства на повну силу. Вони мріють втекти не лише від війни, але й від нудьги маленького містечка. Тоді несподівано їм трапляється нагода вирушити в довгу подорож до самісінького Непалу. Чи збудеться їхня мрія підкорити світ?

"Правило двох стін"

Режисер Девід Гутник

“Правило двох стін” — це інтимний погляд на війну в Україні очима українських митців, які залишаються у своїй країні, щоб творити мистецтво як зухвалий акт перед обличчям агресії. Фільм представляє вторгнення в Україну як війну пам’яті, ідентичності та правди. Використовуючи живу музику, живопис, вуличне мистецтво та сам акт створення фільму, він має на меті висвітлити психологічні кризи: як піти до ресторану чи бару серед майже постійного звучання повітряної тривоги та ракетних ударів; як реагувати та чинити опір, дотримуючись ритмів щоденного життя.

"Валерія виходить заміж"

Режисер Мікаль Вінік

Валерія, молода дівчина, приїжджає з України до Ізраїлю, щоб зустрітися зі своїм майбутнім чоловіком, бо вони мають одружитися за домовленістю в інтернеті. В аеропорту Валерію зустрічає її сестра Христина зі своїм чоловіком, яка вже деякий час живе в Ізраїлі, і вийшла заміж так само за домовленістю. Христина задоволена своїм життям і хоче того ж для своєї сестри. Але протягом дня у Валерії з’являються сумніви.

"Мій карпатський дідусь"

Режисер Заза Буадзе

Молодий італієць Мікеле, який має українські коріння, вирушає до далекого селища в Карпатах, щоб розпорошити прах своєї матері. Тут живе його дід Михайло, колишній клоун на ім'я "Буба". Співіснування Михайла і Мікеле супроводжується серією карколомних подій, які перетворюють серйозні речі на трагікомедію і назавжди об'єднують колись роз'єднані долі дідуся та онука.

"Сашенька"

Режисер Олександр Жовна

Шокуюче вбивство, що потрясло радянське суспільство сімдесятих. Вночі у своїй постелі хтось розстрілює з мисливської рушниці немолоде подружжя, лишаючи сиротою їх двадцятилітнього сина, прикутого до інвалідного візка. В ході слідства спливає таємнича історія життя, на перший погляд, звичайної радянської родини. Проте лише на перший погляд. Історія, яка постане далі стане по-справжньому приголомшливою.

"Ти мене любиш?"

Режисерка Тоня Ноябрьова

За рік до розпаду Радянського Союзу. Сімнадцятирічна Кіра зустрічається з важливими змінами у своєму житті, саме в той час, коли Україна звільняється від радянського впливу. Разом вони шукають свою ідентичність і досліджують нові, властиві кожному підлітку речі – бунтарські, смішні, небезпечні….

Переможців Національного конкурсу визначатимуть в номінаціях: “Найкращий український повнометражний ігровий фільм” та “Найкращий український повнометражний документальний фільм”.

Окрім показів конкурсних та позаконкурсних програм, у Чернівцях проведуть також індустріальні заходи. Все це вирішили організувати у Чернівцях, бо місто є одним з найбезпечніших у країні, казала директорка Одеського міжнародного кінофестивалю Анна Мачух. В Одесі відбудуться покази ретроспективних та спеціальних програм.

Фестиваль триватиме 19-26 серпня. У центрі Миколайчука відбудуться покази конкурсних програм фестивалю та індустріальні заходи. Однією з локацій буде кінотеатр "Чернівці".


 Купити квартиру в Чернівцях
Коментарі:
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації