Художник Анатолій Федірко завершив роботу над вітражами для головної синагоги Буковини. Як це виглядає?

Чернівецький митець Анатолій Федірко виготовив вітражі для головної синагоги Буковини, якій понад сто років. Робота тривала понад два роки, йдеться у фоторепортажі телеканалу С4.

Перший і найскладніший ярус художник завершив саме перед початком війни. Це два великі круглі вітражі, кожний діаметром майже два метри. Вони називаються “12 колін Ізраїлю” і символізують племена, які були нащадками 12 синів патріарха Якова.

На другому ярусі, який складається із напівовалів, зображені сакральні місця Ізраїлю: Стіна Плачу в Єрусалимі, гробниця Рахілі, пейзажі. На інших вітражах, яких загалом вісім, можна побачити плоди Ізраїлю: жито, пшеницю, інжир, гранат, виноград, оливки й фініки.

“Найважче було зробити вітраж із зображенням жита і пшениці. Допоміг досвід, бо навіть за радянських часів був чітко врегульований вигляд жита і пшениці в мистецтві. Пшениця має прямі верхні частини волосинок, а у жита вони розширені. Знанням цих тонкощів я навіть здивував одного з рабинів відновленої Садгірської синагоги – однієї з найбільших в Україні. Для неї я також десять років тому виготовив вітражі”, – каже Федірко.

У останньому, восьмому вітражі із нижнього ярусу, що символізує плоди Ізраїлю фініки, митець використав понад 125 різнокольорових фрагментів скла.

“Мені довелося вивчати природу Ізраїлю дуже ретельно, адже кожен плід має різну форму листя. Сподіваюся, головна синагога Буковини тепер буде гарнішою, ніж будь-яка інша у світі. Хочеться для Чернівців зробити все якнайкраще, адже я тут народився”, – розповів художник.

Що цікаво, колись у цій синагозі, якій понад сто років теж були вітражі. Однак у часи СРСР їх понищили, а саму синагогу перетворили на фабрику. Коли ж єврейській громаді повернули приміщення, вони захотіли відновити вітражі, однак жодної світлини із ними не збереглося. Але люди запам’ятали, якими вони були. На основі цих спогадів їх і відтворили.

Фоторепортаж: Тарас Піц, С4


 Купити квартиру в Чернівцях
Коментарі:
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації