“Ми заберемо всі ці гроші”: Арахамія анонсував радикальні зміни в місцевих бюджетах 2024 року. Міські громади в шоці

Після того, як держава значно підвищила зарплати військовим відповідно зросли і відрахування ПДФО до місцевих бюджетів. Місцева влада від таких сум “ошаліла” і витрачає кошти на непотрібні під час війни речі.

Про це заявив в ефірі національного телемарафону лідер фракції "Слуга народу" у Верховній Раді Давид Арахамія, пише ТСН.

За його словами, понад 200 мільярдів гривень (ПДФО - ред.) пішли в місцеві бюджети.

“Багато очільників міст просто ошаліли від таких грошей і хочуть їх як можна швидше витратити. Тому що є правило в бюджетному процесі: якщо не витратиш, в тебе це заберуть. І вони витрачають на все – так і з’являються овочерізки, бруківки, якісь там парки під час війни”, - нарікав нардеп.

Давид Арахамія у цьому контексті заявив про необхідність “радикального кроку”, попри звинувачення у “нападах на децентралізацію”.

“Ми з Нового року переходимо на військові рейки, як то кажуть... До цього були військові рейки, але біля 80% грошей, які заробляє Україна, йшли на оборону, а десь 15-20% йшли у вигляді ПДФО в місцеві бюджети і вони їх витрачали згідно зі своїми правилами.

Цього вже не буде. Ми заберемо всі ці гроші і пустимо тільки на виробництво української зброї: дрони, артилерія, боєприпаси, патрони і все інше", - пообіцяв лідер фракції “Слуга народу”.


Нагадаємо, міська влада Чернівців підтримує рішення Асоціації міст України і виступає проти того, щоб з місцевих бюджетів до державного перераховувалось ПДФО (податок на доходи фізичних осіб), бо це може повернутися непередбачуваними наслідками на місцях.

Про це на пресконференції 6 вересня повідомив міський голова Чернівців Роман Клічук, пише БукІнфо.

Роман Клічук. Скріншот відео

«Напевно чули, що є ідея в парламенті, щоб проголосувати рішення, яким з військових та правоохоронних структур залишалися не в місцевому, а державному бюджеті. Насправді, ми це рішення не підтримуємо. Ми зустрічалися на Асоціації міст України і одноголосно прийняли звернення до Президента, Кабінету міністрів і Верховної ради, щоб таке рішення не було прийняте», - зазначив мер міста.

За словами Романа Клічука, це питання також обговорили з військовими, командирами бригад, які погоджуються, що це приведе до труднощів, оскільки, за їхніми словами, з місцевим самоврядування працювати оперативніше і легше.

«Все, що потрібно для потреб військових і внутрішньо-переселених осіб, облаштування бомбосховищ, підтримки родин військових лягає на бюджет міста. І тому, якщо ці суми заберуться з місцевого бюджету, то буде дуже складно. Наскільки я розумію, що з військових ПДФО вже хочуть забрати з 1 жовтня. А ми готуємося до зими. Заборгованість держави перед містом є просто колосальною. Наприклад, борги «Теплокомуненерго» лише у Чернівцях наразі складають 260 млн. гривень. Крім цього, стримування росту тарифів на житлово-комунальні послуги, які мали б лягати на Уряд, лягають на міський бюджет», - зазначив Роман Клічук.


 Купити квартиру в Чернівцях
Коментарі:
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації