Яка зелень може стати причиною появи тромбів у судинах
Зелень прийнято вважати найкориснішим продуктом, але деякі її види можуть стати причиною проблем зі здоров’ям. Названо зелень, яка може спричинити тромбоз, хоча вона вважається дуже корисною, пише ТСН.
Справа ось у чому. Деякі види зелені багаті на жиророзчинний вітамін К, який відповідає за систему гомеостазу. Тобто цей вітамін допомагає згортанню крові, через що відбувається швидке загоєння ран, тому люди не стікають кров'ю за найменших кровотеч.
Однак, якщо є підвищений ризик тромбоутворення, треба відмовитися від цієї зелені. Особливо це стосується тих людей, яким призначено лікування коагулянтами – препаратами, які розріджують кров. Бо за вживання цих видів зелені їхня дія значно послабшає.
На першому місці за вмістом вітаміну К опинилася петрушка, 100 грамів цієї зелені містить 20 добових доз вітаміну К, що підвищує ризик тромбозу. Окрім того, вітаміну К також багато в базиліку, у 100 грамах якого міститься 7 добових доз. Третє місце посідає шпинат, він містить у 100 грамах 6 добових доз вітаміну К.
-
Інфекційні загрози 2025: п’ять хвороб, які можуть сколихнути світ
-
У Чернівецькій обласній дитячій клінічній лікарні провели унікальну кардіохірургічну операцію дитині з вагою 1600 грамів
-
Названо три продукти, якими можна отруїтись, якщо зберігати їх в холодильнику
-
На Буковині замість МСЕК почали роботу експертні команди лікарів. Що змінилося?
-
На Буковині підтвердили один випадок метапневмовірусу
-
З 1 січня 2025 року Програма “Доступні ліки” розширилася на 52 препарати. Як їх отримати?