Чому солодкі напої насправді такі шкідливі - думка відомої лікарки

Верховна Рада планує ввести акциз на солодкі напої — на мінеральні та газовані води з додаванням цукру та інших підсолоджувачів, ароматизаторів тощо.

З кожного літру 4 грн йтиме в бюджет НСЗУ (Національної служби здоров’я України), з них 50% — для реформи дитячого та здорового шкільного харчування, а інші 50% — на реалізацію програм профілактики та лікування захворювань, які виникають від регулярного вживання солодких газованих напоїв. Основна мета — зменшити кількість українців, які регулярно вживають солодкі напої, а таких дуже багато, цитує NV Фейсбук-пост відомої лікарки-дієтологині Оксани Скиталінської.

Звісно, такі плани не подобаються виробникам солодких напоїв, і я їх розумію. Бо війна, обсяги виробництва скоротилися, безалкогольних солодких напоїв зокрема — аж на 40%, а ще й продукція подорожчала на 41%, а ще вони бояться корупції (коли інспектор перевірятиме вміст цукру), а ще стверджують, що такі податки на солодкі напої в інших країнах не зумовлюють зменшення хворих.

Я не є економістом, але ось моя думка лікаря-дієтолога, в минулому — лікаря-хірурга відділення шлунково-кишкових кровотеч.

Почитаймо етикетку — що входить до складу напоїв? Вода, вуглекислий газ, цукор, кофеїн, різні барвники, підсолоджувачі, ароматизатори та консерванти.

Надмір кофеїну, особливо для організму дитини чи підлітка, підвищує навантаження на серце. Барвники можуть бути натуральними та штучними, і для печінки це додаткові хімічні речовини, які вона має вивести з організму.

А що цукор?

Без цукру неможливі жодні процеси в організмі — він є важливим джерелом енергії і головним пальним для мозку. Але коли науковці говорять про цукор, то мають на увазі глюкозу, а більшість людей уявляють цукор-пісок, який можна набирати ложкою.

Нагадаю, що цей звичний нам цукор — це сахароза, яка є сумішшю глюкози та фруктози. І якраз з цим цукром, точніше, з його кількістю в нашому раціоні, пов’язано багато проблем.

Для людини не природно вживати так багато цукру. За останні 50 років кількість споживаного цукру збільшилась в десятки разів.

Уявіть лише: у 1800 році у Франції вживали 600 г чистого цукру на рік, у 1930-му — 30 кг, у 1999 році — вже понад 40 кг.

У США — понад 65 кг, в Німеччині — 52 кг, в Англії — 49 кг. В Україні за даними 2019 року ця цифра становить приблизно 39 кг. І це не може не мати наслідків: щороку кількість людей з ожирінням зростає.

Тому ВООЗ і МОЗ України не рекомендують вживати більше ніж 25 г цукру на день, а це 6 ч. л. без гірки. І навіть така кількість — за умови, якщо людина здорова, має нормальну масу тіла і не має ожиріння.

А якщо ще згадати, що в цукор перетворюються і інші високовуглеводні продукти, такі як хліб, картопляне пюре, печиво і навіть сосиски, то зрозуміло, що більшість із нас цукру переїдають.

Для орієнтиру: в 330 мл коли — приблизно 39 г доданого цукру.

Цукор прискорює старіння мозку, погіршує пам’ять, особливо короткочасну, сприяє накопиченню зайвої ваги, а також відкладенню жиру в клітинах печінки — жировій дистрофії печінки. А зайвий жир — це хронічне запалення у всьому тілі. Таке запалення сприяє порушенню обміну речовин, порушенню балансу гормонів та запускає процеси прискореного старіння.

Крім того, коли організм засвоює велику кількість глюкози та фруктози, ці цукри з'єднуються з білками та жирами, що призводить до утворення стійких молекул, які руйнують колаген та еластин, що погіршує стан шкіри, судин, аорти, кришталика та еритроцитів, які переносять кисень.

Різкі стрибки і постійно підвищений рівень глюкози погано впливає на організм. Зокрема, у чоловіків зростає ризик алопеції (облисіння).

А що цукрозамінники? Може, є якась альтернатива цукру?

Найпопулярніший — ерітрітол, який рекомендують «зожники» та блогери як безпечний, виявляється, таким не є, бо сприяє утворенню тромбів (результати найсвіжішого березневого дослідження).

Унаслідок систематичного вживання напоїв зі штучними підсолоджувачами розвивається ожиріння та зростає ризик цукрового діабету 2 типу, нейродегенеративних захворювань, онкологічних (рак молочної залози у жінок в менопаузі, рак товстого кишечника, простати, нирок) та серцево-судинних захворювань.

Солодкий смак обдурює наші відчуття, але не організм: очікуючи порцію солодкого та не одержуючи її, клітини поступово стають нечутливими до інсуліну.

Бажаючи все ж одержати глюкозу, організм вимагає ще і ще, що веде до «перепивання» напоїв та переїдання солодощів зі штучними підсолоджувачами.

Постійна стимуляція рецепторів, які чекають солодкого, порушує утворення гормонів, відповідальних за насичення.

Погано впливають підсолоджувачі й на кишечну мікрофлору — вони збіднюють її, внаслідок чого погіршується синтез вітамінів та дуже важливих молекул, які впливають на роботу імунної та нервової систем.

Можна писати ще дуже багато. Можна розписувати, що раз на тиждень можна і випити баночку шипучого холодного напою, і нічого з нами не трапиться, і досить тут наганяти страшилки. Проте ми всі різні й точно не знаємо, чи можна нам навіть раз на тиждень пити ту шипучку.

Тому найкраще пити воду. Фільтровану, просту воду. Ми точно збережемо собі здоров’я, українське довкілля (подивіться, скільки пластикових пляшок викидається, уявіть собі лише масштаби того пластикового сміття) і зробимо хорошу справу: допоможемо бюджету країни, зараз це дуже важливо. Для вас, дорогі друзі, лайфхак для пиття звичайної води: раджу пити протягом дня тепло-гарячу воду із соком лимона. Це смачно, втамовує спрагу і зменшує відчуття голоду.


 Купити квартиру в Чернівцях
Коментарі:
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації