Арабіка як мистецтво: все, що ви бажали дізнатись про сорт
Чарівний смак арабіки важко переплутати з чимось іншим. Досвідчені кавомани відрізняють її походження на смак, а перед новачками в кавовому світі (https://newtea.ua/uk/kofe) відкривається величезний простір. Адже арабіка – не лише гастрономічне задоволення, а й можливість розширювати кругозір та подорожувати з чашкою кави в руці.
Особливості сорту арабіка
На смак арабіка (https://newtea.ua/uk/kofe/sort-arabika) збалансована й благородна, має фруктово-горіхову кислинку і тривалий м’який післясмак. Цей сорт став першою окультуреною кавою в світі. Сьогодні аравійська кава цінується по всій планеті, та не всім відомо, наскільки вибагливою рослиною вона є. Так: цей сорт більше за інші схильний до хвороб і вимагає дбайливої уваги при дозріванні. А отже, купити каву – означає відчути весь процес її створення та любов, яку вкладають в неї виробники.
Чим іще вирізняється кава арабіка?
- різноманітністю смаку;
- кислинкою післясмаку;
- завжди новітнім досвідом: із кожною арабікою з кожної країни-виробника.
Арабіка проти робусти
Хоча більшість кавоманів поціновує достойні бленди, у яких містяться арабіка та робуста – найпоширеніші та найзнаменитіші кавові сорти, суперечки все одно точаться.
Чим же різняться кавові ягоди арабіки та робусти?
- арабіка має більш високу якість через комплексний та м’який смак;
- форма зерен в аравійської кави овальна, а робуста дрібніша та більш округла;
- солодкість і кислинка арабіки відрізняє її від насиченої та гіркуватої робусти;
- ефірних олій в арабіці більше: до 18%;
- вартістю: аравійська кава завжди дорожча.
Бленди, створені поєднанням кавових зерен, вражають навіть досвідчених кавоманів, адже поєднують у собі найкращі якості обох сортів.
Моносортова арабіка: сорти
Так-так, арабіка не одна-єдина. Підсортів у неї дуже багато, вирощуються вони всюди, де дозволяють рельєф і клімат. І отримувати однаковий урожай кави неможливо ще й через погоду. Тому, знаючи особливості моносортів, можна спостерігати за їх щорічними смаковими змінами через більш посушливі чи дощові дні в сезон дозрівання.
- Типіка – повнотіла й солодка, найстаріший сорт арабіки.
- Blue Mountain – елітна «дочка» типіки, що дозріває на високогір’ях Ямайки. Має вражаючий винний аромат.
- Марагоджип – також типіка, що вдало мутувала в природних умовах. Ще називається «Слоновою кавою», і має маслянистий смак із відтінками квіток та цитрусів.
- Бурбон – більш тендітний сорт зі збалансованим фруктово-карамельним смаком.
- Мундо Ново – гібрид типіки та бурбона з насиченим маслянистим смаком.
- Гейша – сорт із Ефіопії, який також вирощується в Панамі. Цитрус, мед, ягоди, фрукти, квітковість – все поєдналося в цій каві. Щоправда, і ціна в неї помітно вища.
Як продегустувати та розібратись зі всіма сортами? Завітати до спеціалізованого інтернет-магазину New Tea. Саме тут ви знайдете лише оригінальні брендові кавові шедеври, і обов’язково забажаєте повернутись за новими враженнями.
-
Великодні свята просто неба: Lights & Dreams запрошує у гості
-
Як заощадити на Великдень?
-
Якою погода буде цього тижня та на Великдень? Прогноз синоптиків
-
Вербна неділя: звичаї та заборони
-
Альпіністка з Чернівців Олена Карлова про сходження на найвищу вершину Америки: “Ти не підкорюєш гору. Вона дозволяє тобі побути біля неї”
-
Нові технології та тренди у світі відеокарт