Арабіка як мистецтво: все, що ви бажали дізнатись про сорт

Чарівний смак арабіки важко переплутати з чимось іншим. Досвідчені кавомани відрізняють її походження на смак, а перед новачками в кавовому світі (https://newtea.ua/uk/kofe) відкривається величезний простір. Адже арабіка – не лише гастрономічне задоволення, а й можливість розширювати кругозір та подорожувати з чашкою кави в руці.

Особливості сорту арабіка

На смак арабіка (https://newtea.ua/uk/kofe/sort-arabika) збалансована й благородна, має фруктово-горіхову кислинку і тривалий м’який післясмак. Цей сорт став першою окультуреною кавою в світі. Сьогодні аравійська кава цінується по всій планеті, та не всім відомо, наскільки вибагливою рослиною вона є. Так: цей сорт більше за інші схильний до хвороб і вимагає дбайливої уваги при дозріванні. А отже, купити каву – означає відчути весь процес її створення та любов, яку вкладають в неї виробники.

Чим іще вирізняється кава арабіка?

  • різноманітністю смаку;
  • кислинкою післясмаку;
  • завжди новітнім досвідом: із кожною арабікою з кожної країни-виробника.

Арабіка проти робусти

Хоча більшість кавоманів поціновує достойні бленди, у яких містяться арабіка та робуста – найпоширеніші та найзнаменитіші кавові сорти, суперечки все одно точаться.

Чим же різняться кавові ягоди арабіки та робусти?

  • арабіка має більш високу якість через комплексний та м’який смак;
  • форма зерен в аравійської кави овальна, а робуста дрібніша та більш округла;
  • солодкість і кислинка арабіки відрізняє її від насиченої та гіркуватої робусти;
  • ефірних олій в арабіці більше: до 18%;
  • вартістю: аравійська кава завжди дорожча.

Бленди, створені поєднанням кавових зерен, вражають навіть досвідчених кавоманів, адже поєднують у собі найкращі якості обох сортів.

Моносортова арабіка: сорти

Так-так, арабіка не одна-єдина. Підсортів у неї дуже багато, вирощуються вони всюди, де дозволяють рельєф і клімат. І отримувати однаковий урожай кави неможливо ще й через погоду. Тому, знаючи особливості моносортів, можна спостерігати за їх щорічними смаковими змінами через більш посушливі чи дощові дні в сезон дозрівання.

  • Типіка – повнотіла й солодка, найстаріший сорт арабіки.
  • Blue Mountain – елітна «дочка» типіки, що дозріває на високогір’ях Ямайки. Має вражаючий винний аромат.
  • Марагоджип – також типіка, що вдало мутувала в природних умовах. Ще називається «Слоновою кавою», і має маслянистий смак із відтінками квіток та цитрусів.
  • Бурбон – більш тендітний сорт зі збалансованим фруктово-карамельним смаком.
  • Мундо Ново – гібрид типіки та бурбона з насиченим маслянистим смаком.
  • Гейша – сорт із Ефіопії, який також вирощується в Панамі. Цитрус, мед, ягоди, фрукти, квітковість – все поєдналося в цій каві. Щоправда, і ціна в неї помітно вища.

Як продегустувати та розібратись зі всіма сортами? Завітати до спеціалізованого інтернет-магазину New Tea. Саме тут ви знайдете лише оригінальні брендові кавові шедеври, і обов’язково забажаєте повернутись за новими враженнями.


 Купити квартиру в Чернівцях
Коментарі:
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації