Національний екзит-пол’2014: остаточні дані

ВІДЛУННЯ ВИБОРІВ /

25 травня 2014 року, у день виборів Президента України, Консорціум, до якого входять Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) та Український центр економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова, провів Національний екзит-пол’2014.

Генеральна сукупність екзит-полу – виборці, які проголосували на виборчих дільницях на території України (крім спеціальних дільниць – лікарні, тюрми, військові частини, закордонні дільниці). Вибірка репрезентативна для України в цілому й для її 4 регіонів (Захід, Центр, Схід, Південь). Вибірка – двоступенева кластерна, на першій ступені – з кожної області пропорційно кількості дільниць у цій області відбираються виборчі дільниці з рівною ймовірністю, на другій ступені – проводиться систематичний (покроковий відбір) виборців на виборчій дільниці. Використовувався постійний крок відбору протягом дня проведення виборів.

Кількість опитаних – 17 516 респондентів на 351 виборчій дільниці. Застосовувалася методика «таємного голосування», коли респондент сам позначав свій вибір у анкеті й кидав її у скриньку. Рівень досяжності – 77%.

Управління проектом, його фінансовий і медійний менеджмент здійснював Фонд «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва». Наукове керівництво проектом, розробку вибірки та координацію опитування провадив КМІС. Опитування виборців на виході з виборчих дільниць провели Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) і Центр Разумкова.

Національний екзит-пол здійснено за фінансової підтримки міжнародних донорів: Міжнародний Фонд «Відродження», програма Matra Посольства Королівства Нідерландів в Україні, Національний Фонд підтримки демократії (США), PACT, проект UNITER, Європейський Союз.
 
БукІнфо (с)
 

 Купити квартиру в Чернівцях
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації