У Чернівецькому музеї просто неба у травні пройде міжнародний музейний форум за участю представників з Румунії, Польщі, Словаччини й України

Пів року тому керівник Чернівецького обласного музею народної архітектури та побуту Іван Пілат став президентом Міжнародної асоціації “Скансени Карпат”. Головною метою створення асоціації є обмін досвідом між музеями, популяризація культури та культурної спадщини Карпатського регіону, спільна участь у міжнародних проєктах, створення якісного культурного продукту та його популяризація у європейських країнах.

Окрім музею просто неба у Чернівцях, громадська організація об’єднала скансени у містах Львові та Ужгороді, а також музеї Румунії, Словаччини та Польщі, що працюють у схожих напрямках.

В ексклюзивному коментарі БукІнфо Іван ПІЛАТ розповів, що за невеликий період з часу створення асоціації вже є важливі напрацювання: сприяння міжнародному співробітництву в галузі музейної справи, участь у міжнародному культурному співробітництву, проведення спільних міжнародних досліджень, проектів, програм, обмін музейною інформацією, участь у спільних міжнародних конференціях.

– Зокрема ми підготували кілька тем для розгляду як на міжнародні грантові проекти, так і у своїй діяльності. Одна з таких тем – “Відновлення зникаючих об’єктів народної архітектури у скансенах Карпатського регіону України”. У нас є багато об’єктів народної архітектури, які уже або на стадії зникнення, або уже зникли. Це стосується Закарпаття, Галичини й Буковини. Тож зараз ми вивчаємо це питання. Зауважу, що кілька років тому у нас, на Буковині, зруйнована природним фактором й часом остання гуцульська гражина. І як такого цікавого архітектурного об’єкту народної культури вже не існує. Тому наше завдання сьогодні, поки ще є якісь зразки, відновити та зберегти для поколінь цю архітектурну цінність, – каже президент Міжнародної асоціації “Скансени Карпат”.

Іван Пілат розповідає й про напрацювання з Сучавським музеєм, Словацьким музеєм української культури. Також найближчим часом Іван Васильович має відрядження до Польщі, де йтиметься про співпрацю та реалізацію спільних цілей.

Надзвичайно важливим є той факт, що у травні планується провести на базі Чернівецького обласного музею народної архітектури та побуту міжнародний музейний форум.

– На форумі будемо обговорювати підтримку музеї нашої області, питання міжнародного співробітництва, адже на форумі будуть представники музеїв Румунії, Польщі, Словаччини й України. Ми маємо надзвичайно велику зацікавленість у діяльності такої асоціації та співпраці з нашими закордонними партнерами, які готові з нами співпрацювати та здійснювати спільні проекти. Така робота потрібна, вона на часі та буде сприяти розвитку й укріпленню музейної справи, – зауважує директор музею.

За словами Івана Пілата, одна з тем, яка буде обговорена на форумі – розвиток музейного туризму: “Це дуже цікавий вид діяльності, над яким будемо працювати. Думаємо, що в цьому році дамо старт такій цікавій міжнародній програмі, як розвиток музейного туризму”.

Чернівецький обласний музей народної архітектури та побуту з першого дня повномасштабного вторгнення не припиняв свою діяльність ні на день та надає свої послуги великій кількості людей.

Альона ЧОРНА, спеціально для БукІнфо (с)


 Купити квартиру в Чернівцях
Коментарі:
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації