«Ми зараз тут, бо вони на небі». У Чернівцях вшанували пам'ять Героїв Небесної Сотні

1 з 45

ГЕРОЯМ – СЛАВА! /

У Чернівцях пройшли заходи із вшанування пам'яті Героїв Небесної Сотні. Зокрема чернівчани пройшли ходою Пам’яті, а на Центральній площі взяли участь у віче «Майдан забуттю не підлягає».

До сьомої річниці трагічних подій на Майдані в Києві, чернівецькі студенти інсценізували події, які відбувалися в той день на Майдані. Також вшанували пам’ять історика, громадського та політичного діяча, голос чернівецького Майдану – Юрія Скорейка. Міський голова Чернівців Роман Клічук посмертно нагородив пана Юрія медаллю «На Славу Чернівців» та передав медаль його дружині Ганні.

– Ми сьогодні говоримо «Герої не вмирають». Люди, герої вмирають. Вони з плоті і крові. Але що ми мусимо пам’ятати? Щоби місце, де були ці герої, ніколи не були пустим. Ми мусимо пам’ятати, що Майдан це не просто місце. Майдан – це місце сили українців. Це символ гідності!», - наголосила Ганна Скорейко.

– Приємно, що до організації сьогоднішнього вшанування долучилися дуже багато людей і я дуже вдячна, що з кожним роком все більше громадян приходять вшанувати пам’ять Героїв. Ми зараз тут, бо вони там! Про це треба пам’ятати щодня, - розповіла громадська діячка, волонтерка Галина Абрам'юк.

– Син Героя Небесної Сотні Василя Аксенина – Богдан каже, що кожного дня пам’ятає про подвиг батька та інших Героїв: «Це дуже важко, але з цим приходиться жити. Батько завжди був людиною слова. Ніколи не відходив від своїх принципів. Був дуже рішучим. Це було основою його характеру і особистості. Намагаюся бути схожим на нього, – ділиться Богдан. Він пригадав, що батько був на Майдані неодноразово. Коли почалися розстріли він перебував у Чернівцях. Після побаченого, Василь Аксенин зібрався і поїхав в Київ.

- У мене волосся дибки стало, коли я глянув тоді на батька. Зрозумів відразу, що він поїде та буде відстоювати рідну країну. Мама намагалася відговорити, та було марно. Він сказав, що мусить боротися за Україну, - каже Богдан Аксенин.

– Вважаю, що один із етапів перебудування України розпочався із Майдану і Небесної Сотні. Ми сьогодні тут, щоб вшанувати тих Героїв, хто загинув за Україну. Маємо поважати також їхніх рідних. Разом з тим мусимо довести справу, яку наші Герої розпочали робити. Все залежить від нас. Про це треба пам’ятати щодня, - розповідає учасник Революції Гідності, волонтер Анатолій Гуцул.

Чернівчанин пригадує, що тоді спершу вийшов на Центральну площу Чернівців, відтак поїхав з однодумцями на Майдан у Київ: «Нами рухала ідея і піднесення. Знали, що іншого шляху нема. Тільки боротьба! Тож навіть сумніву не було».

- Досі не стихає біль за нашими Ангелами, які віддали своє життя за Україну. Ніхто не хотів почути мирний Майдан. Ми всі вимагали розвитку європейського курсу. Ніхто не міг подумати, що у центрі української столиці будуть масово вбивати людей, на своїй Богом даній землі. І коли вже здавалося, що розстрілам кінець, це теж було не так. Розпочалася війна. Скільки вже було революцій, та ми не знаємо, скільки їх буде ще. Поки Україна стане вільною, – розповів учасник Революції Гідності Василь Бойчук.

Після завершення заходів учасники не поспішали розходитись. Вони запалювали лампадки та згадували події тих часів.

Альона ЧОРНА, спеціально для БукІнфо (с)
Фото авторки


 Купити квартиру в Чернівцях
Коментарі:
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації