Анатолій Томків: Як полюбити українського службовця ?..

БЛОГ ВІД ТОМКІВА /

20 років української незалежності дають підстави для висновків про технологію будівництва цивілізованої держави. Cаме української — пізнаваної в світі, самобутньої і з характером. Попри відоме про корупцію в державній системі, невизначеність у напрямку її руху, відсутність національної ідеї чи ще про щось, що дедалі важче списувати на проблеми росту, суспільна думка, все-таки, сходиться на формулі з платниками податку в центрі, які наймають службовців для здійснення функцій держави, території, чи ще чогось, що є спільним для всіх громадян.

І тут починається найважливіше. З’ясовується, що наш слуга народу служить з «особливим» підходом до нього —з могоричем, або чимось більшим, з розумінням неписаного правила обійти для вирішити справи по суті те чи інше правило, з розподілом на тих, хто має доступ до дозволу, ресурсу, чи ще до чогось, що регламентується, ліцензується, контролюється. Хочемо того, чи ні, але мусимо мати своїх «Іванів Івановичів», які можуть когось зробити «рівнішими серед рівних».

Я далекий від сакраментальності на зразок «такі вже ми є» , начинені умовностями, що переходить в лукавість, чи ще в щось таке, що для німця чи британця не зрозуміле. Навпаки. У наших генах насправді закладена віра у принципового і чесного службовця, який добросовісно відпрацьовує народну копійку. Є і зразки людей, симпатії до яких передаються з покоління в покоління.

Нещодавно мав нагоду переконатися в тому. Їдучи дорогою до Строжинця, підібрав на зупинці групу студентів. На задньому сидінні автомобіля лежала моя книжка, з новелами і нарисами, яка нещодавно вийшла з друку під назвою «Хто пацив, той знає». Діти, займаючи місця на сидінні, передали її мені, запитавши, між іншим, хто і що у тій книзі «пацив», тобто, чогось зазнав у житті (...)

 

Анатолій ТОМКІВ, журналіст

/ Продовження матеріалу Анатолія Томківа, будь-ласка, читайте у його персональному блозі на БукІнфо (с) /


 Купити квартиру в Чернівцях
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації