Такі думки про підприємців…

НАРОДНА ФЛЮРОГРАФІЯ / Шумлять - бурлять підприємці по усій Україні. Протести, пікети. "Новий Кодекс йде - смерть усім несе"… Такі невтішні прогнози можна почути зараз звідусіль. Від тролейбусних зупинок до торгівельних рядів Калинки лейбмотивом звучить ця, на жаль зовсім не оптимістична думка. (Аж самому лячно. ). З сторони урядових кіл чуємо про: "зниження податків" і "рай" для інвесторів, з сторони опозиційних сил : "біда чорна" та терор податкових міліціянтів.

Вирішив придивитись поближче, а в чому, власне, "біда" ? Невже справді Азаров та К* вирішили знищити дрібний бізнес, замінити приватних перевізників на великі фірми, а в сферу послуг ввести звичні для людей похиого віку Будинки побуту з обов'язковими хімчистками, перукарнями та кравцями – швеями, ювелірну майстерність яких оспівував ще незабутній Райкін. ( Пам'ятаєте його "спінджак" ..?)

Та ні. Не може бути наш уряд настільки недалекоглядний, щоб не розуміти значення малого підприємництва в розвитку послуг, торгівлі та самозайнятості населення. Не може. А в чому тоді, власне, " гвоздь", як любив висловлюватись вождь світового пролетаріату ? Чому ніяк не дійдуть згоди ті, кому і ділити нічого - уряд та дрібні підприємці – спрощенці ?

Тому, щоб зрозуміти корні страхів та різного роду чутків, давайте повернемось в 1998 рік, коли тодішній президент Кучма вирішив подарувати своєрідну "відпускну" дрібним підприємцям і, акурат перед виборами (випадково, звичайно!) видав Указ про спрощене оподаткування, котрий і започаткував еру так званого єдиного податку.

Ідею сформулювали так:
Сплати від 20 до 200 грн ( залежно від виду діяльності) і посвистуй собі цілий місяць, не журячись, що прийде "грізний " податковий інспектор і почне допитуватись: " Скільки і по чім ?" .. Окремо для "базарників" був створений ще один вид "податкових канікул" – фіксований податок, що було абсолютно непотрібно і тільки заплутувало пересічного підприємця. Прив’язуючи торгівця до обов’язковості сплати "риночного сбору".

Проте сама ( непогана по своїй суті) ідея спрощенства, тобто лібералізації, вже тоді мала в собі приховані протиріччя, котрі через десяток років вилились в оцей, до кінця не зрозумілий решті громадян конфлікт між владою та цілим "класом" (майже по Марксу ) підприємців,серед яких в одних і тих же "рядах" опинипись і "дядя Вася", котрий арендуючи гараж у сусіда "клепав" старі автомобілі і власник контейнеру на 23 кілометрі Одеського ринку, в котрого за тиждень оборот міг зашкалити і за мільйон … Сама ж сума податку в результаті інфляції та знецінення української гривні постійно зменшувалась . Ніби не можна було прив'язати фіскальні платежі хоча б до неоподаткованого мінімуму .Хтось заважав ? Чи в країні мало докторів наук – економістів ? ( може таки дійсно в "дяді Ізі " треба було запитати ?)

Використовувати цю "шару" стали і власники супермаркетів,щоб задля "оптимізації" сплати податків переводили всіх касирів на єдиний податок,вписуючи їм в патенти "цікавий " вид діяльності - інформаційно – реалізаторські послуги і укладаючи з ними окремо з кожним умови про "допомогу в реалізації товарів " . Внаслідок такої "оптимізації" він позбувався головної болі при сплаті в пенсійний та інші фонди .

В результаті таких вольностей єдиний податок перетворився одночасно на рятівника для людей,які вирішили годувати себе самі і почати свою справу, і на комедію у всеукраїнському масштабі. Люди дозволяли собі вчити дітей в престижних університетах на Заході, кататися на джипах, відпочивати на Гаваях, будувати трьохповерхові "хатинки", володіючи ( навіть не володіючи, а орендуючи) пару десятків квадратних метрів на оптових ринках і сплачуючи 120 – 180 гривнів в місяць ( разом з ринковим сбором). Проте, хочу зазначити, що єдиний податок НІКОЛИ так і не став ЄДИНИМ .Тому що по суті він був усього лиш вершиною айсбергу ПОБОРІВ, які сплачував простий громадянин-підприємець без "даху" над головою. Всі "служби" вкупі з "добровільними" пожертвуваннями на "благоустрій" навколишньої території, "київську комісію", день податкової, день МЧС,, день Прокуратури (??!!), день народження головного санітарного лікаря, день Молоді, день Старості, день Міста і тому багато –багато подібних причин і оказій для витягування з кишені підприємця грошових знаків …пробачте коли не усе врахував . Любий підприємець з легкістю доповнить цей список. Хоча би і штрафами, на котрі при потребі завжди знаходяться відповідні "артикули " в законодавстві .

Цей невеличкий "ліричний відступ " лиш для того, щоб показати,що в цім світі немає нічого довершеного і " єдиний "податок лише знову і знову підтвердив цю стару істину . Загалом, без детального аналізу економічних пріорітетів держави, ментальних особливостей населення, регіональних особливостей та ПЕРШ за все інтересів громадян України, любий варіант "спрощеного оподаткування " буде тим чим він був до цього часу - вульгарним закритям владних очей на реалії нашого життя. Своєрідним "відчепним", " недообгризеною кісткою" для населення,та можливістю хитромудрих ділків (при наявності "даху") продовжувати "мінімізувати і далі" свої доходи. А уряду - весело рапортувати про лібералізацію економічного життя держави.

Зараз країну охопили протести проти так званих "пенсійних" внесків. Дійсно, ні сіло ні впало ( змінивши правила гри посеред року!) фізичну особу на спрощеній системі примушують додатково сплачувати біля 300 гривнів щомісяця. І ви думаєте, що люди протестують САМЕ проти цього внеску ? Ні, і ще раз ні ! Точніше зовні може воно так і виглядає ..Але… Дві причини людського гніву .
ПЕРША - це небажання фінансувати роздуті до непристойності пенсії чиновникам та усякого роду "пільговикам", що вийшли на "заслужений" відпочинок "напрацювавши" нам ТЕ, що зараз ми "маємо". Ця система, котру створили вищезгадані "герої папки та канцелярського столу " заслуговує на ( мінімально !!) 5 -10 років "примусівки ",як говорили при вуйкові Брєжнєву, а не на дострокову пільгову пенсію.

І ось ДРУГА, не менш важлива причина внутрішнього гніву підприємців, що виливається в теперішні протестні акції : не ЗМІНИВШИ нічого в правилах гри з бізнесом, залишивши всі "чорні збори", ба, навіть ЗБІЛЬШИВШИ їх, влада хоче додатково вичавити пару сотень на покриття дірки в пенсійному фонді, а фактично на СВОЇ ж системні прорахунки, починаючи з 90 –х років. Бездарно розроблений Закон перетворився на посміховисько навіть в очах малого бізнесу… Навряд чи це пройде і в нинішньому, "Азарівському варіанті". Скоріш за все, Президент зіграє роль "доброго слідчого" і прес в "останній редакції" можливо послаблять.

Перед виборами звичайно . Тобто "поки що"….Хоча, це залежить тільки від активності самих протестувальників. Бог їм у поміч.
Про саму ж ідею спрощеної систему, її недоліки –переваги можна говорити і дискутувати довго. Та це вже тема іншої розмови.

 


Вадим МАКСИМІВ,
народний буковинський експерт


БукІнфо (с)

Фото Сергія Зарайського, архів сайту


 Купити квартиру в Чернівцях
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації