"Камо грядеши ", або купіть, не пожалкуєте!

ПОЛІТИЧНА ФЛЮРОГРАФІЯ / "Выбери меня, выбери меня, птица счастья завтрашнего дня ".Слова з відомої пісеньки спадають на думку мені все частіше . Куди не кинеш оком, зразу видно дві речі - осінь і місцеві вибори. Ну, коли перше є закономірним і в деякій мірі навіть звичним явищем ( щоправда не для комунальних служб), то друге в нашій країні не настало « просто так». Про вибори почали говорити, аналізувати, переконувати завчасно і, інколи, складається враження, що формула «процес - все, результат – ніщо», найбільше підходить як визначення саме для «цієї справи». Місцевих виборів в Україні. Чим ближче до "судного дня" 31 жовтня, тим активнішими стають кандидати.

Вони заявляють, викривають, попереджують, аналізують, звертаються, розвертаються, повертаються (до рідних витоків), обіцяють, клянуться (усіма родичами, маючи напевне на увазі вже усопших), опонують, агонують, стають лицем до народу і задом до особистих інтересів, словом намагаються переконати, що тільки ( і виключно ТІЛЬКИ ) вони, завтра ж кинуться воювати за НАШІ інтереси в радах, адміністраціях, БТІ, Жрепах і навіть службу захисту споживачів примусять нарешті захистити населення від соняшникової олії, вичавленої з генномодифікованого ріпаку .

І саме цікаве, що більшість з нас повірить. Хоч розуміємо в душі, що це все «трішки не так.»

Що не може професійний банкір захистити інтереси дрібного підприємця. Навіть хоча б тому, що ніколи не зрозуміє, як це можна за мізер (по його поняттю) та ревматизм (вкупі з хворими нирками ) десять років поспіль вставати о 5-ій годині ранку і до третьої години по обіді відстоювати на ногах, відпускати товар та ще й озиратись, чи не йде перевірка, або яка інша напасть ! І це – при любій погоді ! В сніг, дощ, спеку, холод, суботу, неділю і навіть в день власного дня народження.. (пробачте за тавтологію).

Що не може власник агрохолдінгу зрозуміти проблему збільшення алергічних захворювань серед сільського населення внаслідок безконтрольного (неправда ???) застосування гербіцидів–пестицидів та інших препаратів від яких горобці–молодці скоро стануть такою ж рідкістю, як стали голуби в буковинських селах .

Зараз нас переконують в протилежному. Що не все так погано, а існують і виключення. Що ж. Радий помилитися . Але виключення лиш підтверджують правило. (правда ?)

Проте, все це ми зрозуміємо потім. Значно пізніше . Поки що саме так. Який базар такі й покупці. Якщо товар (кандидат) не подобаєтся - "базар большой". Ага .. Іноді просто шокують фрази типу: кандидат в депутати зустрівся з виборцями, які розповіли йому про проблеми та труднощі села (міста, району ).

Стоп !! Ви, шановні тільки вдумайтесь на хвилинку – кандидат в депутати не ЗНАЄ, які проблеми йому потрібно вирішити! Він не знає, що в БТI селянин скоріше вмре, ніж вчасно і без багатогодинного стояння під дверями отримає документ на землю ?! Він не знає, що дрібного торговця тереблять, "як горох при дорозі," усі служби вкупі ?! Він не знає, що в селах після того, як провели газ (за гроші селян), вулиці залишились схожими на поля курської битви в 43 році ?! (Хоча по паперам все в ажурі). В мене іноді виникає думка, ніби деякі наші кандидати в депутати місцевих (цікаве визначення!) повторюю, місцевих рад, живуть як мінімум "на Марсі "і думають, що сама більша проблема сільської бібіліотеки, це відсутність телевізора .Подарувавши котрий, вони "високо піднімуть прапор культури на селі". (цитата з однієї районної газети). Телевізор, воно звичайно добре, але більшість сільських бібліотек не опалюється. Це звичайно цікавіше. Але це вже "не ті " проблеми. Не той "рівень». І зовсім інша сфера діяльності. Це буде проблема сільських дітей, які, потрапивши в місто після школи, зрозуміють справжній зміст "рівності в правах" та можливостях гарантованих їм Конституцією. В повній мірі зрозуміють.

До речі, корисним для порівняння є приклад Польщі, як країни, котра є умовно схожою з нами, внаслідок присутності у громадян пострадянського менталітету (щоправда в значно меншій мірі) .Ось цитати з учасників місцевих перегонів в Познані :
Пшемислав Фоліговський, депутат познанської міськради, фракція «Права й справедливості»: Мусимо висунути удвічі більше кандидатів ніж є місць у Раді. Мусимо виставити 74 кандидати. Їх шукаємо(!!!!! авт.) і серед партійних, і позапартійних, які себе бодай якось ідентифікують із нашою партією.

Ні, ви можете таке уявити в нас ? .. "Їх шукаємо."… І це партія, яка на виборах до сейму в липні набрала майже 27 відсотків !
Пшемислав Фоліговський, депутат познанської міськради,

Організації, які працювали на кандидата, представляють до виборчого комітету рахунки-фактури, і лише потім комітет сплачує їх із тієї суми, яку заявляли на кандидата. Готівкою платити не можна - це незаконно. І ніхто за це не візьметься.

Ключові слова – "ніхто за це не візьметься" . Вловили різницю ?

До речі, мене просто шокувала фраза з однієї з телепередач про вибори в Польші. Вона звучить так: "В використання адмінресурсу тут не вірять."

Круто ? Га ? Наївні…

Іх би на "практику " в наші пенати, повірили би в філософський камінь і переселення душ. Еге ж ?

На цьому завершую свій коротенький аналіз, залишається просто помовчати та послухати …(думати почнемо після виборів). Як, врешті, і завжди. Якщо хтось із теперішніх кандидатів знайде для себе щось цікаве і корисне, то наполягати на авторстві ідеї не буду. Клянусь своїм голосом !


Вадим МАКСИМІВ, народний буковинський експерт

Спеціально для БукІнфо (с)


 Купити квартиру в Чернівцях
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації