Надмірно високий рівень заліза в головному мозку погано позначається на роботі пам’яті - дослідження вчених
Дослідники з’ясували, що надмірно високий рівень заліза в сірій речовині головного мозку погано позначається на роботі пам’яті.
Низка великих досліджень за останні роки показувала, що від рівня заліза в мозку істотно залежить робота пам’яті. Особливо у літніх людей. Група медиків з університету штату Кентуккі наводить нові докази цієї теорії, пише NV.
Також автори дослідження приходять до висновку про те, як потрібно правильно харчуватися, щоб уникнути надмірного накопичення заліза в сірій речовині головного мозку й уникнути передумов до розвитку склерозу.
Автори дослідження, результати якого опублікували в авторитетному виданні Neurobiology of aging, пояснюють, що залізо необхідне мозку, щоб нормально функціонувати. Але з віком мозок починає накопичувати зайві обсяги заліза.
І тоді починається зворотний процес — погіршується робота пам’яті, знижуються когнітивні здібності, виникають передумови до деменції.
За словами Валентиноса Закаріу, одного з авторів дослідження, поки незрозуміло, чи веде надлишок заліза в мозку до деменції безпосередньо або ж він просто перешкоджає роботі якихось інших механізмів, які захищають мозок від її розвитку.
Однак, сам факт того, що для захисту від деменції варто занепокоїтись зниженням рівня заліза в мозку, тепер здається дуже переконливим.
За словами Закаріу, одним із найпростіших і найефективніших способів зробити це є дієта.
Дослідження містило в собі регулярне МРТ-сканування головного мозку пацієнтів із різними уподобаннями в їжі. Також учасники дослідження мали регулярно проходити тести на пам’ять і розумові здібності.
У дослідженні взяли участь 73 пацієнти віком від 61 до 86 років.

Результати показують, що літні пацієнти, які регулярно вживають рибу, горіхи й оливкову олію, менш схильні до накопичення заліза в сірій речовині головного мозку. Найчастіше саме у цих пацієнтів краще працює пам’ять, констатують автори дослідження.
Найефективнішими факторами, що знижують накопичення заліза в мозку, є вітамін Е і жирні кислоти, які вдосталь зустрічаються в рибі, горіхах і деяких видах рослинних олій.
-
У Чернівцях відкрили перше в місті амбулаторне відділення гемодіалізу з медичною апаратурою світового рівня
-
Післяопераційний період після збільшення грудей: що очікувати?
-
Недосипання вбиває серце: як це впливає на стан серцево-судинної системи
-
Любите їсти хліб? Дізнайтеся, як він впливає на ваш кишківник
-
Чи можна їсти банани з коричневими плямами: багато хто навіть не здогадується про наслідки
-
У Чернівцях відкрився центр терапії за допомогою собак