Орест Криворучко представив 200 екслібрисів з нагоди 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка

ДО ТАРАСА /

Відомий чернівецький митець Орест Криворучко до 200 річниці з дня народження Тараса Шевченка представив персональну колекцію екслібрисів, значків, конвертів, книг та картин. А його колекція налічує понад дві тисячі рідкісних екслібрисів з усього світу.

«Екслібрис – це невелика художня етикетка, призначена для бібліотеки, – пояснив Орест Іванович. – Здавна кожна відома чи приватна книгозбірня мала свій відмінний знак. Екслібриси від-ображають унікальність книгозбірні чи захоплення її власника. Екслібриси для своїх бібліотек замовляло і чимало чернівчан та видатних людей у світі».

«Екслібриси роблю починаючи зі студентської лави. Зважаючи, що в Московському вищому художньо-промисловому училищі (колишньому Строгановському) вчився з 1967 по 1972 роки, то десь саме з цього часу роблю екслібриси. Приблизно у 1970 році зробив екслібрис для відомої нині української письменниці Софії Майданської, з якою тоді листувався, то його можна вважати одним з перших. Це був лінорит з зображенням стилізованої скрипки. Загалом за ці понад сорок років виготовив 576 екслібрисів. Екслібрису справді приділяю найбільше власного часу. Зараз зір вже потроху підводить. Очі не витримали… навантаження, бо все доводилося робити переважно під лупою. Для друкарні робив багато оригіналів і також псував собі очі.

Робив герби, прапори, ескізи для деяких орденів. Наприклад, відзнаку «Почесний громадянин Буковини», ескіз медалі «На славу Чернівців» до 600-річчя першої письмової згадки про місто. Мені також її вручили з посвідченням № 1. Сам зробив, сам отримав», - жартує Орест Криворучко.

Автобіографічна довідка

Орест Іванович Криворучко народився 9 травня 1942 року в місті Чернівці. З 1977 року О.І.Криворучко – член Національної спілки художників України. Він активний член Українського геральдичного товариства (з 1994 р.), автор сучасного герба і прапора міста Чернівці і Чернівецької області.

Учасник 80-и міжнародних виставок (ex libris, мала графіка, естамп). В його активі також 20 персональних виставок (графіка, живопис). Твори експонувалися у більш як 30-и країнах світу на всіх континентах, є в музейних і приватних колекціях України і за кордоном. Лауреат багатьох міжнародних виставок і конкурсів екслібрису. Брав також участь в обласних і республіканських виставках, має публікації в різних газетах, журналах, каталогах виставок.

Лауреат обласної премії ім. Сидора Воробкевича (за особистий внесок у відродження і розвиток культури та мистецтва краю). Нагороджений почесною відзнакою Чернівецької обласної державної адміністрації та обласної ради “Буковина”. У 2005 р. Указом Президента України присвоєно почесне звання “Заслужений художник України».

Степан КАРАЧКО, краєзнавець
для БукІнфо (с)

 Купити квартиру в Чернівцях
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації