"Вишивати - оберігати, вірити, чекати": День вишиванки в Чернівцях відбувся з акцентом на Перемогу

Свято у вишиванках. Для чернівчан - це не лише вбрання, а й демонстрація єдності та патріотизму. На День вишиванки приймали гостей, а також говорили про перемогу. Під час святкування презентували нові віяння у вишивальництві - іменні вишиванки та друкованки - й розповіли, яким чином вишиванки наближають перемогу. Вишита сорочка була й залишається улюбленим одягом української еліти, а Степан Бандера через вишиванку і в сучасності наближає перемогу. Чому вишиванка важлива, як і українська мова, з’ясувала під час святкування цьогорічного свята вишивки кореспондентка БукІнфо.

У музеї вишиванки - зустрічі й виставки, присвячені темі вишиваних виробів. Леся ВОРОНЮК, співзасновниця Дня вишиванки, наголошує, що цьогорічне святкування, як і торік, спрямоване на єдність українців та підтримку головних людей країни - військових.

"Вишита сорочка неймовірно сакралізована нинішнім поколінням українців, - каже Леся Воронюк. - Якщо раніше вишиванку одягали на якісь важливі дати, то сьогодні вишиванка є чітким публічним і буденним символом стійкості, ідентичності й любові. Вишивати - це оберігати, вірити, чекати. Бо також - для найдорожчих людей, рідних, для головних людей нинішнього свята - наших захисників. Гучних святкувань чи концертів, як і торік, ми, звісно, не робимо. Основну увагу спрямовуємо на просвітницькі заходи - лекції, виставки, презентації".

Особливі вишиванки презентували в Чернівцях під час святкування. Кожна демонструє єдність та незламність українців.

Іменні

Улюблену вишиту сорочку Ольги Кобилянської вперше відтворили до Дня вишиванки. Це візуальна копія вишиванки відомої буковинської письменниці. Прикрашають вишиванку Кобилянської блискучі лелітки. Навіть маленький бантик біля шиї такий же.

Вишиванку Кобилянської демонструє Леся Воронюк, бережно поправляючи рукави.

Це іменна вишиванка, яка належатиме музею вишиванки.

- Надалі плануємо замовити ще вишиванки видатних українців для відтворення, - зауважує Леся. - Ці вишиті сорочки також будуть частиною експозиції музею.

Про копії вишиванок видатних українців додає Тетяна ЗЕЗ, голова ГО "Вишивка в одязі видатних українців", що разом з колегами завітала зі Львова.

"Українська еліта в усі часи обожнювала вишиванки. Носити їх забороняли, як і розмовляти українською мовою. Тим не менше, еліта нашої нації вишивала, носила вишивку, і демонструвала приналежність до українського народу. В жодного народу нема такого бережного ставлення до свого національного одягу, як в українців. Через вишиванку, ризикуючи життям і свободою, справжні українці демонстрували патріотизм. Та зберегли Україну й українське. Вишиванка, як і українська мова, дуже важлива, - каже Тетяна Зез. - Нині ми створюємо сучасні версії, копії сорочок історичних постатей, що зробили вклад у розвиток українського. Це саме іменні вишиванки, на які є великий попит".

Зокрема, у Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного є вишиванка Степана Бандери, письменника Ігоря Козловського - сорочка, як у Тараса Шевченка, а в режисера Ахтема Сеітаблаєва - копія вишиванки Михайла Старицького.

У Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного є вишиванка Степана Бандери. Фото з відкритих джерел

"Степан Бандера й нині допомагає наближати перемогу, - зауважує Зез. - Копії його вишиванки ми продаємо на аукціонах. Зібрали вже чимало коштів, за які купуємо реанімобілі та дрони на фронт".

Друкованки

Львів’яни привезли в Чернівці ноу-хау - вишиванки, аналогів яким ще немає. Це - друкованки, виконані в сучасному крої. На рукавах зображені портрети відомих українських літераторів та рядки з їхніх віршів. Комір, а також рукави таких вишиванок - оброблені нитками, щоби було вкраплення ще й ручної роботи.

"Хотіла б я тебе, мов плющ обняти...", - рядки з вірша Лесі Українки, надруковані на легкій тканині друкованки.

Першу колекцію демонструють львів’янки, пройшовши в короткому дефіле в залі музею вишиванки в Чернівцях.

- Поки створили лише жіночу колекцію вишиванок. Далі працюватимемо над чоловічою. Це будуть краватки, - каже пані Тетяна. - Колекцію вже в червні привеземо до Чернівців. А за вилучені від продажу унікальних вишиванок кошти допомагатимемо ЗСУ.

Врятовані

Вишиті рушники, скатертини, а також сорочки склали експозицію виставки "Врятовані" в музеї вишиванки в Чернівцях. Це вишиванки, що стали свідками російсько-української війни. Їх із деокупованого села на Харківщині вивіз український воїн.

Врятувати вдалося також дитячі вишиванки. Вони зберігалися в одній із місцевих шкіл.

На виставці - 20 вишитих виробів. Вони випрані та попрасовані. А зблідлий колір орнаментів свідчить про старовинність виробів.

- Розповідати деталі щодо порятунку цих вишиванок поки, на жаль, не можемо, - каже Леся Воронюк. - Так нам рекомендував військовий, який ці вишиванки врятував. Бо відкривати локації та інші деталі у військовий час не бажає.

За словами Воронюк, виставку "Врятовані" повезуть у країни Європи, щоби показати світові те, як росія нищить українську культуру.

До речі:

До святкування Всесвітнього Дня Вишиванки, заснованого в Чернівцях, долучилися понад 100 країн світу. Таким чином вони демонструють підтримку українців та віру в нашу перемогу.

Марина КОРПАН, журналістка
Спеціально для БукІнфо (с)

Світлини авторки


 Купити квартиру в Чернівцях
Коментарі:
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації