У Весвітній День письменника в Науковій бібліотеці ЧНУ презентували Всеукраїнські антології воєнної лірики

Київ, Донецьк, Львів, Кропивницький, Дніпро, Закарпаття, Сєвєродонецьк, Буковина, - доволі широка географія поетичної імпрези «Наш джавелін і байрактар», яку провели 3 березня в Науковій бібліотеці Чернівецького національного університету ім.Ю.Федьковича. Тут для поціновувачів поетичного слова презентували Всеукраїнські антології воєнної лірики: "Весна озброєна" та «In principio erat Verbum. Ukraine. Poetry of war» ("Напочатку було Слово. Україна. Поезія війни").

Слово – зброя!

Про слово – зброю інформаційного фронту, що об'єднала авторів з перших днів війни, розповіли в онлайн-діалозі ініціатори та упорядники видань: голова Національної спілки письменників України Михайло Сидоржевський та офіцер ЗСУ, підполковник, поет, прозаїк Володимир Тимчук.

Михайло Сидоржевський: «У всі часи, а особливо сьогодні, слово має велику вагу. На прикладі держави-агресора бачимо, до чого може призвести пропагандистське слово: воно здатне перетворити населення у жорстоких зомбі.

Натомість антологія «Весна озброєна» народилася з ідеї зібрати всі ті слова переживань і віри людей, які опинилися в екзестенційних обставинах, а це всі ми, і видати їх, задля підтримки одне одного, даруйте за патетику. Ця ідея виникла одночасно із директором видавництва «Ліра-К» Віталієм Зарицьким. Ми не були знайомі до того. Він зателефонував і сказав, що готовий фінансувати такий проєкт. І за доволі короткий час, а це 1,5 місяці, з’явилася книга, в яку увійшли поезії 142 авторів з України та з-за кордону: Болгарії, Латвії, Польщі. Всі твори пронизані потужною енергетикою.

Володимир Тимчук: «Антологію «In principio erat Verbum. Ukraine. Poetry of war» спочатку було сформовано в онлайн-версії. Кожному дню війни відповідала окрема поезія нового автора із прив’язкою до дати. Поезії перших 100 днів 2022 року вже готуються до друку у видавництві «Астролябія». Передзамовлення можна зробити за цим посиланням А в онлайн-версії ми вже маємо понад 300 днів – і стільки ж поетичних текстів. Цей проєкт знайшов відгук і в перекладачів, і в декламаторів, і в композиторів. Так, відома декламаторка української поезії Марія Гончар озвучила вже понад 100 творів цього проєкту, а композиторка Любов Лукіна омузичила поезії, які тепер звучать, як мелодекламації.

Завідувачка кафедри романської філології та перекладу ЧНУ Галина Драненко переклала ряд поезій французькою мовою. Ми й далі зацікавлені у співпраці із перекладачами, щоб розповісти світові про війну в Україні словами українських поетів».

На зв'язку - поетична Україна

Імпреза зібрала плеяду видатних письменників - авторів антологій, що ділилися своїми думками про літературне життя під час війни та новими поезіями: голова обласного осередку НСПУ м.Донецьк Павло Кущ, голова обласного осередку НСПУ м.Кропивницький Надія Гармазій, лауреат премії англійського ПЕН-клубу Ігор Павлюк, військовий журналіст Дмитро Лазуткін, голова ГО "АртГвардіЯ" Марина Провоторова.

Про видання антологій, їх шлях до українського та закордонного читача говорили з директором видавництва "Ліра-К" Віталієм Зарицьким, перекладачкою, завідувачкою кафедри романської філології та перекладу ЧНУ Галиною Драненко, декламаторкою поезій, переможницею Всеукраїнських поетичних читань Марією Гончар. Пані Галина прочитала поезію у авторському перекладі на французьку мову. Пані Марія пройняла до сліз кількома поетичними декламаціями у своєму неповторному стилі.

Скрижалі пам'яті

Учасники заходу вшанували хвилиною мовчання полеглих воїнів і поетів, яких забрала війна.

Щемно відгукнувся присутнім відеоуривок читання поезії полеглим Героєм, поетом Буковини, чиї твори увійшли до антології, Сергієм Скальдом. Зворушили мелодекламаціями воєнної лірики студенти – вихованці Центр культури і дозвілля ЧНУ ім. Ю. Федьковича.

Букова Віть

Привітали поважне товариство з Днем письменника депутат Чернівецької обласної ради, член Національної спілки краєзнавців України Олександр Шкурідін, кандидат філологічних наук, доцент кафедри української літератури філологічного факультету ЧНУ Василь Костик, голова Чернівецького відділу Союзу Українок Олена Пономаренко. Прем'єрою пісні привітав учасників Народний артист України, член правління Чернівецького обласного об'єднання ВУТ «Просвіта» Іван Дерда.

Поетична імпреза зібрала велелюдне товариство поціновувачів поетичного слова: викладачів та студентів університету, працівників обласних та міських закладів культури, представників громадських організацій тощо. Учасникам заходу було презентовано також книжкову виставку «Письменники Буковинського краю» та унікальну виставку скульптурних портретів українських письменників з доробку відомого скульптора Володимира Гамаля.

Модерували захід – ініціаторка, співорганізаторка імпрези, одна із авторок антології Олена Рєпіна та директор Наукової бібліотеки ЧНУ Михайло Зушман.

БукІнфо (с)


 Купити квартиру в Чернівцях
Коментарі:
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації