У парку «Жовтневий» планують запустити AR-експозицію «Квітка надії» — модель сучасної інфраструктури, присвячену феномену фестивалю «Червона рута 1989»

В Чернівцях у вересні в парку «Жовтневий» планують запустити AR-експозицію «Квітка надії» — модель сучасної інфраструктури для інституалізації історичної пам'яті про феномен «Червоної рути 1989».

У 1989 році у Чернівцях відбувся перший локальний фестиваль «Червона рута». Ця подія дала поштовх українським музикантам та дозволила їм вийти з тіні андеграунду, заснував цілу плеяду актуальних виконавців. «Червона рута-1989» стала важливим кроком до здобуття незалежності — саме тут, всупереч забороні, вперше після довгої радянської паузи публічно заспівали гімн України. Вплив фестивалю на становлення ідентичності українців, як нації, насправді неоціненний.

Про це йдеться на сторінці Парку “Жовтневий” у Фейсбук.

«Квітка надії» — це перша в Україні виставка під відкритим небом з елементами доповненої реальності, що відбудеться в Чернівцях.

По місту розташують мапи з елементами AR в дотичних до подій фестивалю 1989 року локаціях. Вони вестимуть до парку, де розміститься експозиція прихованих історій про «Червону руту 1989». Фінальною точкою маршруту стане маловідома 3-я локація фестивалю 1989 року — галявина у парку «Жовтневий», де розміщувалася сцена української співаної поезії — кобзарства.

Архівне фото / Джерело: Крим.Реалії

«Наша ГО спеціалізується на розробці інфраструктурних рішень для промоції локальних культурних ідентичностей. «Червона рута» — чудовий привід для того, щоб створити новий спосіб зацікавити людей дізнатись більше про визначні етапи становлення української державності», — розповідає керівник ГО «Культурна платформа Закарпаття» Євген Забарило.

«Мені особливо приємно, що в нас є нагода відновити історичну пам’ять про галявину, на якій я був у дитинстві одним з глядачів фестивалю. Тепер у чернівчан та гостей міста будуть комфортні умови для планування вільного часу та прогулянок територією парку «Жовтневий», — додає директор КП «Жовтневий» Юрій Воронка.

Основна мета проєкту «Квітки надії» — зберегти пам’ять та поширити знання про таке унікальне культурне явище, як «Червона Рута», що є невід’ємною складовою української самоідентифікації.

Проєкт реалізується КП «Парк Жовтневий» у партнерстві з ГО «Культурна платформа Закарпаття» та за підтримки Українського культурного фонду в рамках програми «Знакові події».

Сайт проєкту: http://flwrofhope.org


 Купити квартиру в Чернівцях
Коментарі:
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації