У Чернівцях достойно вшанували 70 річницю з Дня народження Назарія Яремчука

30 листопада виповнилося 70 років від дня народження відомого буковинця, українського співака, якому нещодавно надали звання Героя України, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка, народного артиста України – Назарія Яремчука. З Назарієм Яремчуком облетіли світ славнозвісні українські пісні – «Червона рута», «Водограй», «Смерекова хата», «Стожари», «Гай, зелений гай», «Родина», «Я піду в далекі гори», «Пісня буде поміж нас»… Його голос і манеру виконання неможливо не впізнати. «Він так співав, що мав у горлі мозолі. Він так співав, що крилами йому став голос», – написав поет Андрій Демиденко.

У Чернівцях до Дня народження митця організували ряд мистецьких та освітніх заходів.

Зокрема у Центральному палаці культури пройшов міський фестиваль української сучасної естрадної пісні імені Назарія Яремчука. Директор Центрального палацу культури міста Олександр Мадей розповів, що цей захід проводиться традиційно, кожного року. – Я був ще дитиною, коли вперше побачив Назарія на концерті. Це були незабутні враження! А згодом вже будучи студентом ми були в одному мистецькому колі, я мав щастя спілкуватися з ним. І відхід Назарія став для мене великою, особистою трагедією… Але він продовжує жити з нами у творчості, музиці, піснях».

Відома буковинська співачка Лариса Бєлова розповіла, що була добре знайома із Назарієм: «У Чернівцях це було єдине братство музикантів. Ми виступали на одних концертах, спілкувалися. Про Назарія у нас залишилися тільки найкращі враження. Це дуже інтелігентна, талановита, щира людина. Він ніколи не хизувався своїм положенням. А його ж знав фактично весь світ! Це дійсно людина епоха, яка у нас є!»

Варто наголосити, що у краєзнавчому музеї Чернівців можна відвідати виставку особистих речей співака та поринути у цікаву екскурсію.

Як розповіла завідувачка відділу Новітньої історії Чернівецького краєзнавчого музею Марія Унгурян, на виставці представлено документи, листівки, журнали, листи, платівки, костюми Назарія Яремчука. Тут можна побачити фото 70-80-х років – саме того часу, коли «Смерічка» була на піку своєї популярності. А речі Назарія, подарувала його дружина – Дарина Яремчук.

Марія Унгурян

– Цю виставку ми готували до Дня народження Назарія Яремчука, з якою можна ознайомитися протягом місяця. Також у нас є постійно діюча експозиція. Відвідувачам цікаво більше дізнатися про життя буковинського генія. Зараз у нас проводиться тиждень пам’яті Назарія Яремчука і відповідно й заходи присвячені його творчості та життю, - розповіла Марія Касіянівна.

Вчителька Боянського ліцею №1 Діана Кучурян прийшла на виставку разом з колегами: «Ми вирішили завітати у музей, а також відвідати концерт присвячений пам’яті Назарія Яремчука. І колеги й учні з великою повагою і любов’ю шанують Назарія Яремчука. До Дня його народження у нашій школі були проведені заходи, також на театральному гуртку знімали відео, де діти зіграли роль Назарія Яремчука та Софії Ротару». Діана розповідає, що пам’ятає з дитинства відомого буковинського митця. – Особливо запам’яталася «Родина». Тоді це була найвідоміша його пісня. Взагалі у моїй родині Назарія Яремчука слухали всі і говорили, що це приклад справжнього артиста. Дуже шкода, що він дуже швидко покинув цей світ…».

А 3 грудня о 16.00 у Будинку культури творчої молоді «Автограф» відбудеться вечір пам’яті «Незрівнянний світ краси». Як розповіла організаторка культурно-дозвільноїб діяльності Світлана Матейчук вечір-спогад буде відбуватися у театралізовано-концертному форматі. – На заході будуть присутні люди, котрі особисто знали Назарія Яремчука, а також виступлять вихованці Будинку культури. Буде представлено відеоогляд пісень, глядачі зможуть почути останнє інтерв’ю Назарія Яремчука, переглянути на відео останні пісні. А завершимо захід спільним виконанням легендарної «Червоної рути», – поділилася Світлана Матейчук.

Альона ЧОРНА, для БукІнфо (с)
Фото авторки


 Купити квартиру в Чернівцях
Коментарі:
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації