У Чернівцях реорганізували 15 культурних закладів: частину об'єднали, два клуби закриють і створять Центр культурних послуг

У Чернівцях реорганізували 15 культурних закладів. Частину об'єднали, два клуби закриють і створять Центр культурних послуг. Таке рішення прийняли на сесії міськради 25 травня. Реорганізацію розробляли в міському управлінні культури.

Суспільне розповідає, що змінить об'єднання.

За словами очільниці управління Юлії Сафтенко, заклади об'єднали, аби зробили, аби оптимізувати бюджет та зробити культурні послуги якіснішими.

Які заклади об'єднали:

  • до центрального палацу культури на Театральній площі доєднали центр дозвілля імені Федьковича;
  • до центру національної культури "Роша" доєднали клуби мікрорайонів "Роша Стинка" та "Цецино";
  • до палацу урочистих подій на Кобилянської доєднали Будинок естетики та дозвілля на вулиці Шепетівській та Будинок культури творчої молоді "Автограф";
  • до культурно-мистецького центру "Садгора" приєднали клуби мікрорайонів "Ленківці" та "Рогізна";
  • культурно-просвітницький центр "Рута", що на Руській, 222, залишається у цьому ж приміщенні, але його перейменували на центр традиційної культури "Рута".

Заклади культури зроблять більш спеціалізованими, у будівлі клубу "Рогізна" створять школу юного блогера, а будинок естетики та дозвілля спеціалізуватиметься на театрі, в центрі культури "Садгора" буде центр мов.

За словами Юлії Сафтенко, працівники не втратять роботу. Їх вивільняють з установ та пропонуватимуть релевантні посади згідно з класифікатором посад. Також у закладах культури залишаються гуртки, які там були до реорганізації. Приміщення також залишаються на балансі управління культури. Це стосується всіх закладів, окрім клубів "Роша Стинка" та "Цецино", які перейдуть у комунальну власність.

Що зміниться для працівників та відвідувачів клубів
"Роша Стинка" та "Цецино"

За словами Юлії Сафтенко, немає фінансової можливості привести приміщення цих клубів до такого вигляду, аби вони могли конкурувати з іншими закладами культури. Ці приміщення впродовж двох місяців мають звільнити, оскільки вони переходять до управління комунального майна.

За словами Сафтенко, була пропозиція передати будівлю клубу "Роша Стинка" до управління освіти, щоб концерти та заходи у актовій залі могли проводити учні школи неподалік. У будівлі клубу мікрорайону "Цецино" пропонували облаштувати амбулаторію.

За словами виконувачки обов'язків директора центру національної культури "Роша" Ольги Благій, працівників клубів "Цецино" та "Роша Стинка" вивільнили. Вони стануть завідувачами сектору дозвілля у центрі національної культури "Роша". Всі 7 штатних одиниць переведуть до цього центру культури. Вони зможуть продовжити проводити свої гуртки та заняття тут.

"Самі приміщення є достатньо збитковими, вони багато років не ремонтувалися, немає гідних умов, щоб займатися, тому вирішили їх закрити", — каже Ольга Благій.

У будівлі клубу "Роша Стинка" була репетиційна база оркестру народної музики "Мерцишор". Надалі вони зможуть проводити репетиції у будинку культури "Роша", де працюватиме керівник оркестру.

"Замість 15 установ стало 7". У Чернівцях об'єднали заклади культури
Будівля колишнього клубу "Роша Стинка". Фото: Суспільне Чернівці

З'явиться Центр культурних послуг

За словами Сафтенко, під час об'єднання на базі Палацу урочистих подій, що на вулиці Кобилянської, створять Центр культурних послуг. Центр має бути багатофункціональним закладом культури, який забезпечує потреби громади у творчості, неформальному навчанні, відновленні духовних та фізичних сил, спілкування та організації заходів. Це рекомендація Міністерство культури та інформаційної політики.

Після об'єднання Центр культурних послуг отримає свого бухгалтера та фінансову автономію. Раніше всі три установи обслуговували у централізованій бухгалтерії.

За словами Юлії Сафтенко, в управлінні сподіваються на додаткове фінансування від Міністерства культури, аби створити у Центрі культурних послуг кращі умови.


 Купити квартиру в Чернівцях
Коментарі:
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації