Сьогодні виповнюється 82 роки з дня народження геніального буковинського актора та кінорежисера Івана Миколайчука

Цьогоріч 15 червня буковинському актору та режисеру Івану Миколайчуку виповнилося б 82 роки. Він помер у 46 років, встиг зіграти 34 ролі, написати дев'ять сценаріїв та зрежисувати два фільми. І це попри постійне стеження радянської влади та звинувачення у націоналізмі.

У 60-ті Миколайчука запрошували до зйомок у Голлівуді, утім Держкіно йому про це не сказало. До Дня народження актора Суспільне публікує його фільмографію та спогади товариша.

Миколайчук — кінозірка 70-х

Першу свою роль Іван Миколайчук зіграв у 12 років. Тоді він був дідом у виставі "Безталанна" в сільському театрі. Відомим актор став через десять років, коли зіграв головну роль у фільмі Параджанова "Тіні забутих предків".

Іван Миколайчук у ролі Івана в фільмі "Тіні забутих предків"
Іван Миколайчук у ролі Івана в фільмі "Тіні забутих предків". pilipyurik.com

На цю роль уже був затверджений інший актор, але режисеру Параджанову сподобалась гра буковинця. "Злякавшись, що я пішов, Іван побілів. Йому здалося, що він мені не сподобався. Він зачарував нас. Така чистота, така пристрасність, така емоційність вихлюпувалися з нього, що ми були вражені. Забули про все, навіть про те, що вже затверджено іншого актора", — розповідав Параджанов.

Згодом Миколайчук написав сценарій до фільму "Білий птах з чорною ознакою". Його знімали на Буковині у селі поруч з річкою Черемош. Актор презентував його у Чернівцях.

Іван Миколайчук зіграв одну з головних ролей у стрічці "Білий птах з чорною ознакою", сценарій якої написав сам
Іван Миколайчук зіграв одну з головних ролей у стрічці "Білий птах з чорною ознакою", сценарій якої написав сам. galka.if.ua

У майже 40 років Миколайчук зняв власне кіно – стрічку "Вавилон XX" за мотивами роману "Лебедина зграя" Василя Земляка. Там він зіграв головну чоловічу роль.

Іван Миколайчук у головній чоловічій ролі у фільмі "Вавилон ХХ"
Іван Миколайчук у головній чоловічій ролі у фільмі "Вавилон ХХ". Головну жіночу роль зіграла Любов Поліщук. moviegram.com.ua

Як і Параджанов, Миколайчук працював у стилі "українського поетичного кіно", стилістика якого насичена абстрактним символізмом, фольклором, етнографічними елементами: одяг, архітектура, зброя, ремесло, співи, вірування, танці, обряди тощо. І саме за це на пленумі ЦК Компартії України у 1974 році було розкритиковане і заборонене.

Останній сценарій Миколайчука про авантюрного актора "Небилиці про Івана" замість Івана екранізував його друг. Режисер Борис Івченко знімав стрічку уже по смерті Миколайчука. Актор помер від раку.

Спогади товариша

Художник-різьбяр Ярема Полатайко розповідав Суспільному, що познайомився з Миколайчуком, коли тому було 25 років. Кіноактор за мету ставив ідеї української ідентичності та свободи.

"На той час це було рідкісне явище. Бо всі боялися говорити українською. У Чернівцях всі говорили "по русскі". На прем’єри реагувати було лячно. Боялися, як воно далі буде. То непевні часи були", — каже Ярема.

Миколайчука звинуватили у націоналізмі під час зйомок стрічки "Анничка" – як людину з ворожою ідеологією. Миколайчука не допускали до зйомок та кроїли сценарії. Ярема каже, через заборони та стеження бачилися з Іваном не часто.

"Випадковістю. "Яремо, я тут приїхав. Підвезеш?" Я підвозив, тоді й зустрічалися. Випадкові такі зустрічі. Його риси характеру – стійкість і переконливість на своєму. Йому суперечити неможливо було", — пригадує Ярема.

Водночас, за словами Яреми, Миколайчук "пробудив Буковину".

"Їдемо.. І якась обганяє Волга чи таксі й посеред дороги впоперек "ЯРЕЕМА! Мені заслуженого дали". Сільський хлопець, простий. І тут вирвався. Були всі зірки, а він – пробудив фактично Буковину", — каже Ярема.

Що відомо

  • Іван Миколайчук народився 15 червня 1941 року в Чорториї Чернівецької області. Помер 3 серпня 1987 року в Києві.
  • Шевченківську премію у 1988 році Миколайчуку присудили вже посмертно.
  • Будинок митця в селі Чортория переобладнали в садибу-музей.
  • У Чернівцях є культурно-мистецький центр імені Івана Миколайчука. Його створили у відреставрованому старому кінотеатрі.
  • З 15 по 20 червня в Чернівцях відбудеться фестиваль глядацького кіно Миколайчук OPEN, присвячений 81-ій річниці кінодіяча Івана Миколайчука. Цьогоріч фестиваль вперше проведе національний конкурс, учасниками будуть 18 короткометражних фільмів.


 Купити квартиру в Чернівцях
Коментарі:
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації