Про приватні бібліотеки Чернівців, де « жили люди і книги»

Днями у центрі культури «Вернісаж» відбулася презентація культурно-мистецького проекту «Місто, де тротуари підмітали букетами троянд, а книгарень було більше, ніж кав’ярень, та його приватні бібліотеки. Чернівці через призму книг, які збирали в українському Відні». Автор проекту - чернівчанин, професор Національної Академії управління (м. Київ), член Національної спілки журналістів України Юрій Корнєв. Він розповів про 40 приватних бібліотек відомих чернівчан.

Присутні на презентації почули розповіді про бібліотеки родоначальника буковинської історіографії, етнографа, дослідника і письменника, професора і ректора Чернівецького університету Раймунда Фрідріха Кайндля; всесвітньовідомого вченого, австрійського і американського економіста, засновника теорії економічного розвитку Йозефа Алоїза Шумпетера, відомого вченого, політичного і культурного діяча Буковини Степана Смаль-Стоцького; українського історика, багаторічного провідного україніста у Франції, громадського і політичного діяча Аркадія Жуковського; доктора Володимира Залозецького – відомого лікаря, науковця, мистецтвознавця, політичного і громадського діяча та його сина Володимира Залозецького-молодшого – українського і австрійського політика, громадського діяча ЗУНР, мецената; українського скульптора, художника, літератора, лікаря Опанаса Шевчукевича; українського мовознавця, культурного діяча Василя Симовича; завідувача кафедри латинської мови Чернівецького університету, знавця і дослідника старогрецької мови Івана Василашка; відомих літературознавців, професорів Чернівецького університету Миколи Фатова, Василя Лесина, Олександра Пулинця, Олекси Романця; засновника Чернівецької школи фізиків, професора, Заслуженого діяча науки України Анатолія Самойловича; викладачів ЧДУ Михайла Івасюка, Анатолія Добрянського, професорів ЧНУ Леонтія Сандуляка, Надії Бабич, Петра Рихла, Богдана Мельничука; українського вченого-мовознавця, громадського та політичного діяча, професора Тараса Кияка; відомого бібліофіла Бориса Крошкіна; піаніста-віртуоза і композитора, педагога, музичного, громадського діяча, володаря Золотої медалі ЮНЕСКО і звання «Золоте ім’я світової культури» Йосипа Ельгісера; історика, політолога, публіциста, громадського діяча Ігоря Буркута; письменника, автора популярної серії книг «Євреї Буковини. Славні імена» Софії Березіної; відомого письменника, в’язня ГУЛАГу Петера Деманта; етнографа, фольклориста, краєзнавця і мистецтвознавця, художника-прикладника, відомого збирача книг, різних старожитностей і раритетів, пов’язаних з Чернівцями і Буковиною Івана Снігура.

Автор проекту розказав про досвід, накопичений по роботі з приватними бібліотеками і їх використанню в Чернівецькій обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Михайла Івасюка, Науковій бібліотеці ЧНУ ім. Юрія Федьковича, Муніципальній бібліотеці ім. Анатолія Добрянського.

Так, у Чернівецькій обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Михайла Івасюка 20 жовтня відбулася презентація приватної бібліотеки відомого в Європі біолога, фізіолога, ендокринолога і педагога, професора Чернівецького медичного інституту, завідувача кафедри фізіології людини Я.Д. Кіршенблата, відомого в світі як вченого, що розробив теорію запахів. Його син Володимир передав обласній бібліотеці близько 400 книг, які тепер стануть доступними фахівцям у галузі медицини, біології, викладачам, студентам ВНЗ, дослідникам української біографістики. Серед дарунку книги німецькою, французькою, англійською та ін. європейськими мовами, 45 унікальних видань ХІХ століття.

Ця приватна бібліотека частково оцифрована і тепер доступна читачам і в електронному вигляді. Це вже не перша приватна бібліотека, яка має електронну версію. Нещодавно працівники бібліотеки здійснили відповідну роботу і з бібліотекою відомого вченого-літературознавця О. Романця (родина передала 445 книг). Робота ця дуже копітка, виснажлива. Але іншого шляху зробити багатства приватних бібліотек відомих чернівчан доступними широкому загалу немає. Давно настала пора зробити реєстр приватних бібліотек, випустити їх бібліографічні покажчики, створити електронну версію зібрань. Вчені, бібліотечні працівники, спеціалісти в ІТ Буковини могли б стати в Україні першими у цій галузі, встановити відповідні зв’язки з провідними бібліотеками Європи і світу.

До речі, приватна бібліотека Юрія Корнєва налічує майже п’ять тисяч книг, з них 500 – про Чернівці та Буковину. Вона представлена у відомому виданні «Бібліотеки киян: словник власників» (Анатолій Кончаковський, 2000 р.). Свою бібліотеку її власник вирішив заповісти Чернівецькій обласній універсальній науковій бібліотеці імені М.Івасюка.

Юрій КУДРАНОВСЬКИЙ, для БукІнфо (с)


 Купити квартиру в Чернівцях
Коментарі:
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації