Жителів сусідньої Коломиї обурив новий український серіал. У чому справа?

“Коломия не село, а дівчата не дурні” - обурюються в соцмережах деякі жителі Коломиї після перегляду кількох серій нового серіалу "Встигнути до 30" на телеканалі "ТЕТ".

Усе через Любу, одну з головних героїнь, яка зображена в образі недалекої, наївної сільської дівчини нібито родом із Коломиї, що на Івано-Франківщині. "ТЕТ" заявляє, що всі образи - вигадані, а суспільство реагує так бурхливо через те, що "травмоване". Але критики, чиновники і багато жителів Коломиї іншої думки.

ВВС Україна з'ясовувала, чому коломиянам так не подобається "Люба з Коломиї" і чому вони просять не показувати цей серіал на українському телебаченні.

Про що серіал

Наприкінці жовтня на телеканалі "ТЕТ" вийшов новий український серіал "Встигнути до 30". Головні героїні - три дівчини, які познайомилися в київському барі в день свого 29-річчя. Кожна з дівчат має різну мету в житті і хоче її втілити, “поки не стукне 30”.

Ролі зіграли Дар’я Петрожицька, Анна Кошмал і Анастасія Остреїнова. Саме героїня останньої отримала багато негативних реакцій.

Анастасія Остреїнова грає Любу з Коломиї. Героїня приїхала до столиці, щоб заробити на ремонт батькового кафе. Люба зображена в образі селянки, яка говорить з акцентом і виглядає смішною.

Деякі жителі Коломиї обурилися. Вони кажуть, що коломиянки і їхнє місто у фільмі зображені хибно. Одним з перших цю думку підтримав мер Коломиї Богдан Станіславський.

"Карикатурний, гротескний образ людини "з села", побудований на найгірших традиціях зображення російською пропагандою українців, однозначно не співвідноситься з жителями Коломиї", - написав він у своїх соцмережах, розділивши обурення мешканців міста.

серіал
Три головні героїні. Кадр з серіалу телеканалу "ТЕТ"

Якщо автори серіалу хотіли створити персонажа з Коломиї, вважає Станіславський, то треба було "поцікавитись специфікою та особливостями життя в нашому місті, яких у нас дійсно багато". "Вони не такі примітивні, низькосортні та русифіковані, а самобутні та унікальні", - додав він.

Мер Коломиї вважає, що серіал треба вилучити з інтернету та більше не показувати на телебаченні.

Колегу підтримав мер Івано-Франківська Руслан Марцінків. На телебаченні "не має бути приниження людей чи міст", написав він у соцмережах.

“Культурне та інтелектуальне місто”

Завідувачка сектору з питань молодіжної політики Коломийської міської ради Інна Чернявська теж розділяє обурення людей.

"Те, що зображено у серіалі, кардинально псує образ коломиянок. Навіть дівчата, які живуть у селах Коломийського району, кардинально інші. Нам і говірка чужа, і манера поведінки, і стиль. Люди, які створювали серіал, навіть не хотіли вникнути у те, якими є коломияни", - обурюється Інна.

Мешканці Коломиї, невдоволені тим, як у серіалі зображене їхнє місто, кажуть, що у них є і театр, і філармонія, і музеї.

Коломия
Коломия - це сучасне місце зі своєю історією і культурою. Фото: Коломийська міська рада

"Коломия - це єдиний районний центр на Прикарпатті, який має свій театр. Під час Другої світової війни Коломийський театр був чи не єдиним на окупованій території, чий репертуар ставив себе у конфронтацію як до німців, так і до більшовиків", - написала у соцмережах коломиянка Ольга Куник.

Відомий на Коломийщині письменник, поет і волонтер Віталій Бирчак теж критикує серіал. Навіть якщо фільм – це втілення художнього образу, каже він, то він не має бути таким, що принижує.

"Такі серіали створюють стереотипну думку про мешканців того чи іншого міста", - вважає він.

Персонажі вигадані, а збіг обставин випадковий

Український телеканал "ТЕТ", який створив та транслює "Встигнути до 30", не вважає критику серіалу конструктивною.

Телевізійники визнають, що вже кілька днів їм надходять звернення і запити від обурених коломиян.

"У соцмережах почалася гіперболізація контексту, нібито Коломию назвали "глухим селом", а головну героїню Любу - зробили "рагулинею" та "неймовірно дурненькою", - зазначено в заяві телеканалу на їхньому сайті.

Але у самому серіалі не йдеться про саму Коломию, умови життя в місті та традиції, а образ Люби – вигаданий, переконують автори.

серіал
Кадр з серіалу телеканалу "ТЕТ"

"Ні автори серіалу, ні телеканал чи творча команда не мали на меті образити будь-кого", - йдеться в заяві.

Автори пояснюють, що комедія - це жанр, до якого не варто ставитися серйозно і шукати приводи для розпалювання суперечок.

"Водночас ми розуміємо, що суспільство наразі дуже травмоване, та навіть безневинна аналогія, репліка чи зовнішній вигляд можуть обурити когось", - вважають телевізійники і обіцяють враховувати це надалі.

Серіал підтримала відома журналістка та телеведуча Катя Осадча. На її думку, треба вміти посміятись із себе. "Знову про те, що українці - вони ж такі ідеальні всі, що геть не можна сміятися ні з кого, і тим паче це показувати в кіно, адже суржиком ніхто не розмовляє, ніхто не лається і не смітить, не б'є геїв", - каже в своїх сторіз в інстаграмі Осадча.

Російський формат?

Розвитку дискусії додав огляд серіалу від критикині Лєни Чиченіної, який вийшов на сайті "Детектор медіа".

Вона поділяє обурення коломиян і пише, що це не перший випадок, коли гуцули в українських серіалах "показані дикими рагулями". Все почалося з "Останнього Москаля", вважає оглядачка, потім були "Великі Вуйки", а тепер маємо "Любу з Коломиї".

Крім того, на її думку, в акторки, яка грає Любу - "дуже цікава і фактурна зовнішність", але водночас - "типово російська", "просто як на картинках".

серіал
У деяких епізодах "типово російську" зовнішність головної акторки ще більше підкреслювали, вважає Лєна Чиченіна. Кадр з серіалу телеканалу "ТЕТ"

Через ці ремарки, вважає канал "ТЕТ", на акторку Анастасію Остреїнову, яка зіграла Любу, посипалося багато образ, критики і "цькування".

Сама Остреїнова в інстаграмі написала, що їй "прикро", що в публічному просторі її зовнішність назвали "російською", а телеканал сподівається на вибачення перед актрисою.

Лєна Чиченіна пояснює ВВС Україна, що коли говорила про зовнішність героїні, мала на увазі "все вкупі – весь образ, який критикували за невідповідність".

Героїня максимально несхожа на жительку Коломиї, пояснює Чиченіна. До того ж, у серіалі показують епізоди, де Коломию "називають селом і показують село в горах". "Дерев'яні хати, всі у вишиванках ходять", - описує огладачка ці кадри з фільму.

кіно
Кадри з фільму, де показують дитинство Люби в Коломиї. Кадр з серіалу телеканалу "ТЕТ"

Село в багатьох українських серіалах показують таким "етнографічним та нереальним", і цей же образ раніше культивували в російських серіалах, каже вона.

Крім того, у серіалі лунають "нехарактерні для українців слова "греча" чи "доча".

"Неможливо уявити, що в Коломиї так говорять", - твердить Чиченіна, адже люди, які говорять російською в Україні, такі слова не вживають, вони більше характерні для Росії.

Оглядачка також зауважує, що раніше на українському телебаченні була поширена практика, коли виробники скуповували російські формати та "не надто вдало" переробляли їх під Україну. Можливо, припускає вона, і це такий випадок.

Коли серіали мали невелику аудиторію, невідповідності не помічали, пояснює Чиченіна, але зараз, коли "суспільство трансформується, а держава почала виділяти гроші на серіали, люди почали звертати увагу на такі речі".

"І для багатьох людей, які не були глядачами цих серіалів, це виявився шок-контент. Вони не могли і уявити, що у наших серіалах так багато ляпів", - вважає критикиня.

"Нас просто відволікають"

Водночас багато коломиян не вступають у суперечки про серіал. На їхню думку, є речі важливіші, ніж "Люба з Коломиї".

"Більшість людей, які критикують серіал, не бачили й серії. Я спеціально передивилася 10 серій і не сприймаю образ Люби як образу на свою адресу", - каже Ліліана Одосій, місцева волонтерка і мама п'ятьох дітей.

серіал
Кадр з серіалу телеканалу "ТЕТ"

"Якби це був дійсно історичний фільм про Коломию, його б зняли інакше", - вважає вона.

"Враження, що серіалом і критикою нас просто відволікають від головного – перерозподілу міського бюджету на потреби ЗСУ замість бруківки".

Натомість у мерії збираються обговорювати ситуацію на черговій сесії. У планах - офіційно запросити авторів фільму до Коломиї, щоб ті побачили, як насправді живуть коломияни та місто.


 Купити квартиру в Чернівцях
Коментарі:
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації