Чорна доріжка та "присмак гіркоти": як пройшло відкриття Одеського кінофестивалю в Чернівцях

14 Міжнародний Одеський кінофестиваль урочисто відкрили в Чернівцях. Для основної локації показів обрали саме мирне місто. Протягом тижня показуватимуть фільми про життя, а також про війну. Кіно міжнародного й українського виробництва оцінюватимуть члени журі, серед яких працівники кіноіндустрії і з України, й із-за кордону.

У тренді - вишиванки та кольори українського протистояння

Урочисте відкриття кінофестивалю відбулося в приміщенні кіномистецького центру імені Івана Миколайчука.

Перед приміщенням розстелили не червону, а чорну доріжку. Тлом же для світлин стала червона афіша з лого фестивалю та його інформаційних партнерів. Саме червоний та чорний кольори стали основними під час відкриття кінофестивалю.

Гості заходу обрали для себе вбрання з елементами вишивки. Зокрема, міський голова Чернівців Роман Клічук одягнув вишиванку із орнаментом чорного кольору. Натомість перша заступниця голови Чернівецької ОВА Альона Атаманюк - сукню-вишиванку у жовтому та блакитному кольорах.

На кінофест у Чернівці їде 99-річний дідусь із Великобританії

Честю для чернівчан та для себе особисто називає проведення Одеського кінофестивалю в Чернівцях міський голова Роман Клічук.

- Кінофестиваль вирішили провести у мирному місті. В Чернівцях, - зазначив Роман Клічук. - Для кінопоказів ми підготували дві локації. Зокрема, це і кіномистецький центр імені Миколайчука, й кінопалац "Чернівці". Дякую армії, що є змога провести цей кінофестиваль.

"Культурний фронт є важливим. Через кіно і документальні фільми ми маємо показати все, як є. Ми маємо показати героїчні українські міста, подвиги армії", - додав Клічук.

Під час кінофестивалю планують показати 46 фільмів.

- Будуть фільми про війну, яка почалася ще 2014 року, покажемо багато документальних фільмів, - розповідає генеральна директорка Одеського міжнародного кінофестивалю Анна Мачух. - Ми підготували дві спеціальні програми. Це "Хроніки війни" і "Так, переможемо".

На кінофестивалі також обіцяють ексклюзивні покази. За словами Анни Мачух, це "Крик моєї крові" від режисера зі США та "Сивочолі гравці" британського виробництва. До речі, герой фільму, дідусь, якому виповнилося 99 років, приїде із Великобританії на показ фільму.

Погасили марку та згадували Героїв

Під час урочистого відкриття в кінозалі кіномистецького центру ім. І. Миколайчука відбулося погашення марки від "Укрпошти". Чернівецьке відділення до відкритття кінофестивалю підготувало спеціальну поштову марку.

Як зазначив директор Чернівецького відділення "Укрпошти" Ярослав Цюпак, щоб увіковічнити пам’ять про 14 Міжнародний Одеський кінофестиваль у Чернівцях.

Фото Фейсбук Романа Клічука

Згадали під час відкриття полеглих акторів та режисерів. Говорили про всіх Героїв цієї війни.

- В 2017 році мені вдалося побувати в місті Сараєво. Окупованому місті. Й дуже багато речей мене там вразили. Зокрема, кулі в стінах будинку. При чому, цей будинок міг бути відремонтоаний. Але ті кулі, незабрані звідти, були, як нагадування, - зауважив член журі Одеського кінофестивалю, український режисер Дмитро Сухолиткий-Собчук. - Або слова які написані на стінах... Це ті речі, які зараз для нас можуть мати аналог. Згадати лише Оленівку, Бучу. Сараєво - це те місто, яке почало робити кінофестиваль у себе вдома під час окупації. Адже це є важливий елемент, який належить мирному життю, який не забрати, який належить прямій ідентифікації того простору національного, в якому ми живемо.

"Ми втрачаємо щодня Героїв, - додав Сухолиткий-Собчук. - Це гіркота, яку гостро відчуваємо, гіркота, з якою нам доведеться жити й надалі. Це той смак, який буде супроводжувати нашу Перемогу. Але ми будемо знати, скільки стоїть за цим відданих життів. Все - заради того, щоби ми цінували свою незалежність, свободу, суверенність. Це те, що відстоює наша країна - це майбутнє без цього ворога, який не дає нам спокою вже століттями, впродовж нашої історії. Тому пам’ятаймо цей смак гіркоти і ніколи його не забуваймо".

Відеозвернення до чернівчан записав міський голова Одеси Геннадій Труханов:

- Свого часу Чернівці стали тимчасовою домівкою для наших малюків із будинку дитини. За це ми дуже вдячні. Очевидно, фестиваль також має жити під час повномасштабної війни. Він створює сюжети, які мають бути зафільмовані. Ми показуємо всьому світу все, що відбувається саме зараз. Так склалися обставини, що цього року він проходить у Чернівцях. Та вірю, що наступний кінофестиваль будемо проводити вже у мирній Одесі.

Кінофестиваль відкрили прем’єрою українського фільму "Довбуш"

Відкриття фестивалю стартувало з прем’єри пригодницько-історичної стрічки режисера Олеся Саніна "Довбуш". Команда кінофестивалю зазначила, що вперше за останні роки ОМКФ відкриє саме український фільм, саме в Чернівцях.

Події стрічки "Довбуш" розгортаються у Карпатах у 18 столітті. Через жорстоке правління польської шляхти гуцули змушені тікати в гори. Брати Олекса та Іван Довбуші, шукаючи помсти панам за вбивство батьків, стають ворогами один одному. Олекса очолює гуцульське повстання та стає героєм легенди про карпатського лицаря.

Довідка

14 Міжнародний Одеський кінофестиваль відбуватиметься в Чернівцях на двох локаціях з 19 по 26 серпня. Зокрема, в кіномистецькому центрі імені Івана Миколайчука на вулиці Головній, 140 та кіноконцертній залі кінотеатру "Чернівці" на вулиці Університетській, 10.

Квитки на фільми доступні онлайн, а також у касі Культурно-мистецького центра ім. І. Миколайчука зі знижкою 10% за умови оплати картою MasterCard. Вартість квитків - до 100 гривень.

Марина КОРПАН, журналістка
Спеціально для БукІнфо (с)


 Купити квартиру в Чернівцях
Коментарі:
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації