Буковинське поминальне деревце стало елементом нематеріальної культурної спадщини - рішення Мінкульту

Глибинний місцевий звичай перетворився на загальнонаціональне надбання. Буковинське поминальне деревце стало елементом нематеріальної культурної спадщини.

Ошатне поминальне дерево у ріст дорослої людини чи дитини, прикрашене символічною випічкою, фруктами, свічками – це дар на той світ. У Чернівецькій області його називають пом, парастас, деревце, коливце, прутчик. Кожна фігурка має глибоку духовну семантику – птахи небесні, драбинка на небо, ключ від Царства Небесного тощо, - йдеться у повідомленні Чернівецької обласної ради.

Експедиційне вивчення традиції фахівці Буковинського центру культури і мистецтв розпочали 5 років тому. За цей час вдалося здійснити класифікацію цього ритуального атрибута, зібрати фото- та відеоархів, опублікувати кілька наукових та науково-популярних нарисів про звичай. Також було знято документальний фільм «Буковинський обрядовий хліб» та успішно його презентовано.

І ці зусилля увінчалися успіхом – рішенням експертної ради при Міністерстві культури та інформаційної політики елемент «Буковинське поминальне деревце з дарами» внесено до списку національної культурної спадщини. Важливо також те, що цей елемент є спільним для українців Буковини, румунів та молдован.


 Купити квартиру в Чернівцях
Коментарі:
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації