Архітектурний конкурс на кращу скульптуру Володимира Івасюка у Чернівцях. Стало відомо, якими були інші проєкти

Завершили всеукраїнський відкритий архітектурний конкурс на кращу проєктну пропозицію скульптури на честь Володимира Івасюка, що її встановлять у сквері Дня вишиванки. Переможцем став колектив з Києва.

До участі в конкурсі зареєструвалось 14 авторів та авторських колективів з різних міст України, зокрема з Чернівців, Львова, Києва, Дрогобича, Вінниці та Чорткова. Загалом на розгляд журі було подано 10 проєктів, йдеться на сайті Чернівецької міської ради.

Метою конкурсу було визначення кращої проєктної пропозиції скульптури до 75-ї річниці його народження, для увічнення пам’яті та вшанування видатного українського композитора-виконавця, поета, музиканта, мультиінструменталіста, одного з основоположників української естрадної музики.

Основним завданням конкурсантів було розробити ескізний проєкт скульптури на честь Володимира Івасюка у сквері, як об’єкт монументального мистецтва у формі погруддя, скульптури або скульптурної композиції або рельєфу (барельєфу, горельєфу). Авторам пропонувалось обрати форму на свій розсуд, спираючись на авторський задум та просторові особливості ділянки проєктування.

Так, переможцем конкурсу обрано проєкт під шифром 040349 авторського колективу з Києва: скульптор Ігор Гречаник, архітектор Людмила Гречаник. Проєкт-переможець отримує грошову винагороду у розмірі 70 000 грн.

Для створення композиції, присвяченій Володимиру Івасюку, авторами був вибраний його твір, який вважається новаторським, - «Балада про дві скрипки», бо в ній поєднані східноукраїнський та західноукраїнський мелоси, тобто вона є загальноукраїнським єднальним твором. Одна скрипка – це день, радість. Володимир Івасюк стоїть біля силуету скрипки, який частково порушений, але тримає свою струнку лінію, свою красу. Скрипка в горизонтальній площині – це його і роздуми, і смуток, і той скарб, що він залишив нам.

Друге місце та премію у розмірі 50 000 грн отримав проєкт під шифром 070823, авторського колективу зі Львова: скульптори Володимир Сухорський та Андрій Сухорський.

Третє місце із премією у розмірі 30  000 грн посів проєкт під шифром 431949, авторського колективу з Рівного: скульптор Володимир Стасюк, архітектор Юрій Вознюк.

Згодом також буде сформований та опублікований повний каталог конкурсних проєктів, йдетьс на сайті Чернівецької міськради.


 Купити квартиру в Чернівцях
Коментарі:
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації