26 січня у кіномистецькому центрі Миколайчука покажуть документально-історичний фільм про мера Чернівців Траяна Поповича, який в часи Другої Світової війни врятував 20 тисяч євреїв від знищення

У Чернівцях 26 січня у кіномистецькому центрі Миколайчука покажуть фільм «Виживуть тільки закохані. Траян Попович та інші». Сюжет фільму побудований на документальних фактах. Зйомки проходили у Чернівцях та в Румунії.

Це проєкт В'ячеслава Хабайла, Сергія Воронцова та Благодійного фонду «Суспільні ресурси та ініціативи», що вийшов за фінансової підтримки «Агенції міжнародного співробітництва для розвитку RoАid», пише Медіа агентство АСС.

Сюжет фільму побудований на документальних фактах. Зйомки проходили у Чернівцях та в Румунії. Траян Попович був мером Чернівців у 1941 році. Під час його каденції видавались накази щодо утисків євреїв, виселення їх за Дністер у так звану Трансністрію. Він боровся проти утисків євреїв, домігся часткового скасування рішення щодо їхнього виселення. 20 тисяч чернівецьких євреїв залишились жити в місті, вони були врятовані.

Кадр із фільму «Виживуть тільки закохані. Траян Попович та інші»

«Фільм триває 34 хв. Це короткометражний документальний достойний проєкт. Ми його покажемо на фестивалях та закордоном, щоб про таких постатей знали якомога більше людей. Це перша спроба на такому документальному рівні показати Поповича. Ми почали знімати і навіть не розраховували на грант. Спершу набираю матеріали – а вже потім реалізую його. Наші актори зіграли дуже професійною. Зрештою, такі фільми не знімають за такий короткий час. Було викликом, чим заповнити відеоряд, адже гетто тоді ніхто не знімав і не фотографував. Тому ми використали різні прийоми. Фільм розкриває таємницю, чому на війні головне слово «любов», а історії порятунку важливіші за тему вбивств», - прокоментував журналіст та режисер фільму В'ячеслав Хабайло.

Фільм продемонструють також в університетах, школах, коледжах Буковини.


 Купити квартиру в Чернівцях
Коментарі:
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації