"Зелені коридори" для бензовозів: автівки з пальним перетинають кордон на Буковині першочергово

На пункті пропуску "Порубне", що на українсько-румунському кордоні, прикордонники та митники першочергово пропускають бензовози, які їдуть в Україну з пальним та за пальним в країни Євросоюзу. Це має допомогти вирішити проблему дефіциту пального в Україні.

Про це Суспільному сказав речник Чернівецького прикордонного загону Сергій Бровко.

За його словами, у разі накопичення бензовозів, їх до пункту пропуску супроводжують поліцейські – там їх оформлюють по окремій смузі руху позачергово.

Водій бензовоза Валерій Паламученко заїхав на пункт пропуску зі сторони Румунії. Він понад місяць возить пальне з-за кордону. Хлопець каже, що з української сторони пропускають поза чергою, водночас на румунській чекає постійно. Цього разу простояв понад 12 годин.

"Зелені коридори" для бензовозів: автівки з пальним перетинають кордон на Буковині першочергово
Валерій Паламученко. Фото: Суспільне Чернівці

За словами Бровка, "зелені коридори" для вантажівок з пальним погоджені з суміжними країнами.

"Можливо, є час від часу якісь незручності, але ми стараємось завжди з колегами ці питання узагальнювати, зустрічатись та обговорювати. Вони розуміють, що сьогодні Україна потребує цього пального", – каже Бровко.

На румунській стороні бензовози пропускають у пріоритетному порядку. Втім для цього має утворюватись окрема черга з понад 20 автомобілів з паливом.

"Інколи доводиться чекати, але все може бути зумовлено не тільки тим, що суміжна сторона чи інші країни Євросоюзу не надають пріоритету бензовозам, а тому, що інколи смуга руху вантажних автомобілів може бути настільки вузькою, що зробити пріоритетний проїзд вантажівок неможливо", – говорить Бровко.

"Зелені коридори" для бензовозів: автівки з пальним перетинають кордон на Буковині першочергово
Вантажівки з пальним заїжджають в Україну. Фото: Суспільне Чернівці

Що відомо

  • Одним із наслідків російської агресії стала паливна криза в Україні. Російські окупанти цілеспрямовано знищують інфраструктуру для виробництва, постачання і зберігання пального, повідомив 29 квітня президент України Володимир Зеленський.
  • 15 березня Верховна Рада скасувала акциз на пальне, а ставку ПДВ по цих позиціях зменшила з 20% до 7%. 24 квітня у Верховній раді зареєстрували законопроект, яким передбачалося скасування 7%-вого ПДВ на ввезення пального й нульового акцизу на постачання бензину та скрапленого газу.
  • 17 травня уряд України призупинив регулювання цін на бензин за результатами засідання оперативного штабу. Уряд очікує, що граничні ціни на дизель становитимуть не більше 58 гривень за літр, а на бензин — не більше 52 гривень за літр.
  • Польща передасть зі своїх запасів Україні 25 тис. тонн бензину для насичення ринку пального на тлі його дефіциту. Паливо почало надходити до України з 23 травня.


 Купити квартиру в Чернівцях
Коментарі:
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації