В Україні перестануть приймати багато гривень і копійок: скільки часу залишилося для обміну

В Україні з обігу буде виведено низку монет та купюр, випущених до 2003 року. У зв'язку з цим їхні власники можуть обміняти такі гроші на новіші. Втім часу для цього залишилося не так багато – до 30 вересня. Після цього вони вже не обмінюватимуться.

Про це повідомили у Нацбанку. Там зазначили: обмін проводиться як у самому регуляторі, так і кількох банках, пише OBOZREVATEL.

При цьому наголошується: за обмін додатково платити не потрібно – оскільки процедура безкоштовна. "Обмінювати розмінні монети та банкноти на інші всіх номіналів, що перебувають у обігу, у сумах, кратних 10 копійкам (для розмінних монет), громадяни зможуть без стягнення плати", – йдеться в повідомленні.

Які копійки та гривні виведуть з обігу

- Монети номіналів 1, 2, 5 та 25 коп., випущені до 2003 року.

- Банкноти в 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100 та 200 грн, старші 2003 року.

Де можна обміняти гроші

Для цього слід звертатись до Національного банку України. Також обмін можна здійснити в уповноважених банках. Такими є:

- Ощадбанк;

- ПриватБанк;

- Райффайзен Банк;

- ПУМБ.

"Актуальну інформацію, в яких відділеннях та філіях можна здійснити обмін, потрібно дізнаватися на офіційних сайтах цих банків", – розповіли НБУ.

Чому гроші виводять із обігу

Як пояснили в регуляторі, вилучення грошей із готівкового обігу є частиною оптимізації номінального ряду банкнот та монет гривні. Передбачається, що це:

- підвищить захист та якість грошей;

- зробить готівкові розрахунки більш комфортними та простими.

Чи стануть ці монети колекційними

Втім, сподіваються у майбутньому заробити великі гроші на продажі таких монет українцям не варто. Як розповів OBOZREVATEL редактор сайту "Монети-Ягідки" Віталій Ткач, ці копійки ніколи не стануть дорогими.

"Люди чомусь думають, що якщо взяти монету, відкласти її і через 100 років комусь там продати, то вона коштуватиме мільйон. Це хибна думка", – констатував він.

Експерт пояснив: цінуються лиш монети з дорогоцінних металів – наприклад, срібла чи золота. Або ж рідкісні. Тож перетворити "масові" копійки на скарб, почекавши, доки вони постаріють, не вийде.


 Купити квартиру в Чернівцях
Коментарі:
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації