Ситуація навколо Чернівецького Машзаводу: три тижні санкцій, влада робить вигляд, що все "Ок"?

На око трапилися "свіжі" цифри - на Буковині з початку року за сприянням служби зайнятості забезпечено роботою 6197 осіб. І це справді гарні показники, війна ж у країні.

В той же час, завдяки очевидно необгрунтованим санкціям РНБО (досі жодних пояснень), вже три тижні, як позбавлено роботи 320 працівників Чернівецького Машинобудівного заводу - флагману машинобудування краю, одного з найбільших платників податків і донедавна успішних підприємств Буковини. Заводу, де у ці хвилини не можуть відправити продукцію своїм замовникам в Азербайджан і Середню Азію та отримати таку необхідну для країни валюту. Та що там продукцію - не можуть навіть заплатити зарплату людям, бо заблоковані рахунки навіть за захищеними статтями виплат. Нищаться контракти, виграні важкі тендера, а найголовніше бездоганна репутація підприємства.

Кому це стало потрібним?!

Люди готові протестувати - так не можна - воєнний стан. І вони це розуміють. Міська і обласна влада лише співчутливо кивають і обіцяють допомогти. Кажуть, що розуміють весь абсурд ситуації. Народні депутати від Буковини позасували голову в пісок. Втім, не дивно: як таких там воістину народних обранців і немає - одні маріонетки.

Серед рад - лише Чернівецька районна спромоглася висловитися на підпримку підприємства і просить пояснити причини знищення заводу. Міська і обласна ради роблять вигляд, що все Ок, якось "розсмокчеться" само собою. Тільки так не буває, шановні.

Невже всім все до самої лампочки?!

Пані Альона Атаманюк! Ви - перша заступниця керівника області з економічних питань. Бачу по соцмережах, як практично кожного дня відвідуєте релоковані підприємства на Буковині, радієте кожному робочому місцю і підприємницькій ініціативі. Але тут же не бачите, як під боком ЗНИЩУЄТЬСЯ успішне буковинське величезне підприємство, де на вулицю викинуто більше трьох сотень людей. То це державницький підхід? Ви хоч один раз за три тижні навідалися на це підприємство?

Так само здавалося, що у секретаря РНБО знайдеться хвилинка часу хоча б глянути до надісланих йому журналістських матеріалів щодо ситуації на підприємстві і негайно виправити санкційну помилку. Та де там... Всі "глобалісти і стратеги", щоб опускатися до таких "дрібниць".

Не чути вже обнадійливих реляцій від голови облради Олексія Бойка і мера міста Романа Клічука, хоча у їхніх руках є спроможності (при бажанні) допомогти підприємству і донести інформацію до Києва по своїх каналах.

За інформацією зі своїх джерел знаю, що в обласній раді провалилася спроба зібрати підписи за скликання позачергової сесії. Свої підписи злякалися ставити “слуги народу”. Кажуть, прислухалися до якогось місцевого "політолоха" з обойми запроданців, який десь у соцмережах вивернув тезу: якщо депутати з президентської фракції поставлять підписи, значить вони будуть… проти президента. Як вам звихнута логіка у стилі московських пропагандонів? До чого тут цей абсурд, знає лише "політолох". Але ж діє!

Ось так живемо, звітуємо самим собі, сидимо “по кущах” і надуваємо щоки… й далі дуримо один одного в такий важкий час. Прикро, що навіть війна нічого не міняє в головах…

Сергій ЗАРАЙСЬКИЙ, журналіст.
Керівник порталу БукІнфо (с)


 Купити квартиру в Чернівцях
Коментарі:
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації