Стало відомо, яке майно у Чернівецькій області планують виставити на приватизацію

Фонд держмайна готує до приватизації понад десять об'єктів у Чернівецькій області. Це лабораторії та приміщення Держпродспоживслужби, недобудови, спиртзавод та хлібокомбінат. Об'єкти не використовуються або накопичують борги. Наразі готують документи для продажу.

Про це на пресконференції 2 серпня повідомила заступниця начальника регіонального відділення фонду держмайна Ірина Комаровська, повідомляє Суспільне.

Загалом в області планують приватизувати 11 об'єктів держмайна. Будівлі, майно та акції виставили в системі Рrozorro. Продажі. Інформації щодо цін та старту аукціонів наразі немає.

Яке держмайно хочуть продати:

Приміщення Держпродспоживслужби

Серед об'єктів, які планують продати на аукціоні, п'ять будівель обласної Держпродспоживслужби. Зокрема, це будинок ветеринарної лабораторії та господарські будівлі на вулиці Механізаторів, 10 у Кіцмані. Загальна площа будівлі – майже 700 квадратних метрів. Також там є вбиральня, криниця та огорожі.

Приміщення ветеринарної лабораторії у Кіцмані, як планують приватизувати
Приміщення ветеринарної лабораторії. Фото: privatization.gov.ua

Також планують приватизувати адміністративну будівлю та гараж на вулиці Гастелло, 6-А у Сокирянах. На ділянці є водопостачання, каналізація та електромережі.

Приміщення адмінбудівлі у Сокирянах
Приміщення адмінбудівлі у Сокирянах. Фото: privatization.gov.ua

Лабораторія та споруди, площею 415 квадратних метрів на вулиці Незалежності, 150 у Заставні. Також на об'єкті є декілька гаражів, віварій та вбиральня.

Приміщення лабораторії у Заставні
Приміщення лабораторії у Заставні. Фото: privatization.gov.ua/

Також планують приватизувати будинки та споруди на вулиці Кобилянської, 25 в Іванівцях. Загальна площа об'єкта – понад 76 квадратних метрів. Там розташовані адмінбудівля, криниця, огорожа та два склади.

Будівля у селі Іванівці, як планують приватизувати
Будівля у селі Іванівці. Фото: privatization.gov.ua

Також на приватизацію планують виставити будівлі та споруди на вулиці Набережній, 107 у селі Кам'янка, площею понад 245 квадратних метрів. Там розташовані будівля ветлікарні, сарай, гараж, колодязь та вбиральня.

Об'єкт у селі Кам'янка, який планують виставити на аукціон
Об'єкт у селі Кам'янка, який планують виставити на аукціоні. Фото: privatization.gov.ua

Наразі приміщення Держпродспоживслужби не виставляють на приватизацію, бо залишкова балансова вартість кожного об'єкта становить 0 гривень. Через це їх можуть здати на приватизацію за 1 гривню, розповіла на пресконференції 2 серпня заступниця начальника регіонального відділення фонду держмайна Ірина Комаровська.

"Це нововведення прийняли у 2022 році, бо розпочався воєнний стан. Ми звернулися до балансоутримувача [Держпродспоживслужби] щодо можливості дооцінки цих об'єктів до ринкової вартості. Але нам сказали, що на це потрібні гроші, які бюджетні установи не мають через війну. Вони не в змозі це зробити", – каже Комаровська.

За її словами, регіональне управління спільно з обласною адміністрацією звернулося до Фонду держмайна України, щоб перехідне положення до закону про приватизацію держмайна переглянули. Комаровська каже, фонд вже розробив і подав пропозиції змін. Так хочуть, аби управління мало змогу проводити експертну оцінку об'єктів, які мають балансову вартість у 0 гривень, й визначати їхню ринкову ціну. Це дозволить виставляти об'єкти, зокрема від Держпродспоживслужби, на приватизацію.

Пакет акцій у понад 20% ПрАТ "Чернівецький радіотехнічний завод"

Завод розташований у Чернівцях на вулиці Хотинській, 41. Статутний капітал товариства становить понад 66 мільйонів гривень. Ціна за запропонований пакет акцій – понад 14 мільйонів гривень.

Чернівецький радіотехнічний завод у Чернівцях
Чернівецький радіотехнічний завод у Чернівцях. Джерело: privatization.gov.ua

Недобудовані будівлі школи на Новоселиччині

Будівля школи та котельні розташовані у центрі села Слобода Новоселицької громади на площі у понад 480 квадратних метрів. Об'єкт розташований на вулиці Кобилянської, 6.

Незавершена школа на Новоселиччині
Недобудована школа у Новоселицькій громаді. Фото: https://privatization.gov.ua/

Ділянка землі під назвою "Лазня"

Ділянка розміром у 0, 224 гектари розташована на околиці села Гордівці Рукшинської громади на території колишньої ферми. На ділянці є частина траншеї, яку вирили під фундамент. Там мали збудувати лазню. Будівництво почали у 1989 році. Рівень будівельної готовності на ділянці оцінюють у 3%.

Ділянка, на якій мала бути лазня
Фонд державного майна України

Державне підприємство "Завод "Електропобутприлад"

Завод "Електропобутприлад" розташований у Чернівцях на вулиці Денисівська, 7-А. Основний вид діяльності підприємства – виготовлення замків, пластмасових та металевих будівельних виробів, а також побутових приладів.

Підприємство "Електропобутприлад" у Чернівцях
Приміщення підприємства "Електропобутприлад". Джерело: privatization.gov.ua

Неполоковецький хлібокомбінат

Рішення про приватизацію Неполоковецького хлібокомбінату ухвалили у липні 2021 року. Це пов'язано з тим, що підприємство збанкрутувало, мало щонайменше пів мільйона гривень боргу та фігурувало у судових провадженнях. Відтоді завод готували до аукціону та планували продати впродовж шести місяців.

Неполоковецький хлібокомбінат має площу понад 18,5 гектарів. Основний вид його діяльності – виробництво продуктів борошномельно-круп’яної промисловості. На підприємстві двічі проводили інвентаризацію, каже заступниця начальника регіонального відділення фонду держмайна Ірина Комаровська.

За результатами першої перевірки залишкова балансова вартість комбінату становила майже 120 мільйонів гривень – так підприємство могли виставити на аукціон як об'єкт малої приватизації. Однак під час другої інвентаризації балансова вартість підприємства зросла до майже 270 мільйонів гривень – так завод можуть розглядати як об'єкт великої приватизації.

Наразі фонд держмайна має вирішити, виставляти комбінат на аукціон великої приватизації чи додатково перевіряти бухгалтерію й проводити аудит підприємства.

Неполоковецький хлібокомбінат
Неполоковецький хлібзавод. Фото: Суспільне Чернівці

Карапчівський спиртзавод

У травні 2021 року Фонд держмайна України вирішив виставити на приватизацію Карапчівський спиртзавод. Його загальна площа становить понад 8,6 гектара. Там виробляли органічні хімічні речовини.

Карапчівський спиртзавод
Будівля Карапчівського спиртзаводу. Фото: https://privatization.gov.ua/

Щоб виставити завод на аукціон, потрібно провести на ньому інвентаризацію, розповіла Комаровська. Ці документи має підписати керівник заводу – хто це, наразі невідомо. Регіональний фонд держмайна звернувся до Чернівецької районної ради, щоб вони допомогли знайти директора Карапчівського спиртзаводу.


 Купити квартиру в Чернівцях
Коментарі:
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації