Стало відомо, кому з українців блокують перекази та банківські картки

В Україні банки повинні посилено контролювати частину своїх клієнтів і блокувати їхні перекази, якщо є сумніви про те, що джерело доходу легальне та задеклароване. Іноді під блокування потрапляють навіть незначні суми.

Як ідеться в матеріалі OBOZREVATEL, правила фінансового моніторингу запрацювали ще минулого року. Згідно із законом, фінансові установи повинні застосовувати ризик-орієнтований підхід. Кожен банк використовує свою систему автоматичної перевірки, під час якої окремі клієнти зазнають посиленого контролю.

Серед них, наприклад:

громадські діячі (мають вплив на бюджет й ухвалення рішень, ПЕП);
ті, хто проводить операції на суму від 400 тис. грн;
ті, хто проводить операції з готівкою (переказ, поповнення рахунку, отримання коштів, розрахунок за операцію);
фізособи-підприємці (ФОП), юридичні особи, які зареєструвалися протягом останніх трьох місяців;
ті, хто переказує кошти за кордон, обмінює банкноти.

Якщо банку здалося, що операція сумнівна, блокувати можуть навіть перекази незначних сум. Хоча раніше закон зобов’язував перевіряти операції від 150 тис. грн, а за новими правилами – від 400 тис.

Перевірка стосується не тільки переказів, а й навіть відкриття депозитів. Якщо українець щомісяця відкладав невелику суму із “сірої” зарплати, накопичив, наприклад, на квартиру і вирішив віднести гроші в банк (інакше легально угоду провести не вдасться), фінансова установа може відмовитися відкривати депозит.


 Купити квартиру в Чернівцях
Коментарі:
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації