Найважчий момент паливної кризи минув, але вона триватиме до липня - експерт

Паливні експерти прогнозують кризу на паливному ринку до середини літа. Україна шукає нові ринки постачання і вихід на необхідні обсяги постачання нафтопродуктів триватиме до липня. Про це під час брифінгу заявив директор консалтингової групи «А95» Сергій Куюн, пише Суспільне.Новини.

Він зазначив, що кілька тижнів тому було пікове навантаження на ринок пального та тотальний дефіцит, але наразі є відчуття, що найважчий момент пройшов.

«Ринок починає працювати. Два тижні тому Уряд скасував державне регулювання цін, що і послужило причиною недостатніх постачань. Невеликі компанії не могли самостійно постачати пальне, бо закупівля була вища, ніж очікував Кабмін», - сказав експерт.

Він зазначив, зараз триває пошук ресурсів і формування нового ринку, адже Україна позбулася 100% джерел довоєнного ринку постачання і змушена весь процес починати з нуля.

За словами Куюна, основні ресурси Україна шукала у сусідніх країнах, але зараз ці напрямки не справляються з попитом. Через це Румунія та Молдова планують обмежити імпорт для України, щоб забезпечити свої потреби.

«Скоріше за все, нам доведеться везти бензин здалеку. Приблизно до липня буде тривати вихід на необхідні обсяги. Але уряд разом з трейдерами вивчає ринок, оскільки восени буде підвищений сезонний попит», - сказав він.

За словами експерта, після скасування держрегулювання ринок пального активізувався, однак говорити, що Україна вийшла на заплановані обсяги постачання - рано. Європейські заводи закривають внутрішній попит. Відповідно, не мають зайвих обсягів бензину.

«Імпортувати через європейські порти ми не можемо, бо там дизельна логістика, відповідно внутрішні ринки забезпечують своїх споживачів у пріоритетному порядку», - сказав Куюн.


 Купити квартиру в Чернівцях
Коментарі:
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації