Абрикоси й персики померзли, однак буковинські фермери розраховують на пізні сорти

Нічні замороки до мінус семи на початку квітня сильно пошкодили абрикоси, персики та черешні, які саме цвіли.

Садівник Олександр Двірничук із Топорівців пояснює, що врожай цього року буде в половину від тогорічного, йдеться в публікації "МБ".

– На початку сезону наші черешні, абрикоси й сливи будуть дорогі, бо їх буде мало. На мою думку, обсяги будуть на рівні 50-60 відсотків від тогорічних, – пояснює Олександр.

Додає, що врожай яблук цього року також буде гіршим.

– На яблука теж цього року зростуть ціни, бо дві третини садових насаджень мають дуже малий урожай. Це пов'язано із торішньою засухою. Дерево отримало стрес і не дало плодової бруньки навесні. Цвіту було мало, а отже, зав'язі теж не надто багато, – каже власник яблучних садів.

"Ціни можуть зрости"

Леонід Макаренко – власник садів із яблуками, грушами, сливами та черешнями.

– Усі кажуть, і я бачу, що плоди є, дерева запилилися. Є і черешня, і слива цього року. Єдині, що постраждали, це абрикоси, бо цвіт вкрвся снігом. Ну, і персик так само, – пояснює чоловік.

Пан Леонід додає, що цього року, як і минулого, у садівництві є проблеми.

– За останні два роки в садівництві виникла складна ситуація. Через низькі ціни й перевиробництво фруктів підприємці багато садів викорчовували й попереходили на зернові культури. Ще частина садівників залишила сади, але не оприскувала їх, адже препарати для захисту рослини дорогі. Тому ситуація склалася така: зменшилися насадження дерев, зменшився догляд і зменшився валовий збір. Тому ціни можуть трохи зрости, – пояснює чоловік.

Гарний врожай дадуть пізні сорти

Подружжя Сергія і Наталії Марчуків має сади в Лужанах.

– Абрикосів немає цього року. Ми маємо один сорт "Чорний принц". Він пізніше цвіте, але навіть він постраждав. Така ситуація всюди. Ми їхали до батьків на Сокирянщину, там також абрикосів немає. Проблеми є і з персиком. Дерева, навіть ті, які обробляли, сильно хворіли на кучерявість листочків. Лишилося лише 20-30 відсотків врожаю персиків. Залишилися канадські сорти, наприклад "Редхейвен", деякі ранні. Вони мають високу врожайність, – каже.

Садівник також зазначає, що вишня цього року буде гарна. Така ж ситуація, і з черешнею.

– Сорти нашої селекції, наприклад, мелітопольські, цвіли раніше. Відповідно, вони померзли. Канадські сорти, які пізніше цвіли, мають урожай. Слива дасть хороший врожай, вона гарно цвіла. Яблуня минулого року мала середній вражай, але цьогоріч, бачу, буде кращий. Так само груші. І ще таке спостереження: дерева, які одного року обмерзли, наступного дають значно більший врожай. Думаю, так буде і з абрикосами, і з персиками, – каже С. Марчук.


 Купити квартиру в Чернівцях
Коментарі:
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації