Генштаб уточнив, що довідки з військомату для виїзду з країни не потрібні

НАБОЛІЛА ТЕМА /
 
Генштаб скорегував свою заяву про те, що військовозобов'язані під час проведення мобілізації повинні мати відповідну довідку з військкомату при виїзді за межі адміністративних районів, у тому числі за межі державного кордону. Виявляється ніяких довідок не потрібно: Генштаб лише пропонує ввести обмеження на виїзд за кордон і переміщення всередині країни.

Про це в коментарі Укрінформу повідомив перший заступник начальника Головного управління оборонного та мобілізаційного планування Генерального штабу Збройних Сил України генерал-майор Володимир Талалай .

"Чинним законодавством в умовах, коли в державі оголошена мобілізація, військовозобов'язані не мають права залишати місце проживання без дозволу відповідного районного військового комісара. Тому питання оформлення такого дозволу оформлюється у формі відповідної довідки", - сказав він.

Більше того, зазначив генерал, таку ж довідку військовозобов'язані повинні мати навіть при виїзді за межі свого адміністративного району. "Військовозобов'язаний, який в умовах, коли в державі проводиться мобілізація, має намір покинути місце проживання та виїхати за межі адміністративного району, повинен про це повідомити районному військовому комісару і отримати дозвіл ... Це не обов'язково виїзд за межі державного кордону. Навіть переміщаючись по території держави ", - підкреслив він.

Таким чином, повідомили в Генштабі, довідку з військкомату потрібно мати і при тимчасовому переміщенні за межі адмінрайонів під час мобілізаційного періоду: "Тому що він (військовозобов'язаний - Ред.) Може бути необхідний для комплектування військ. Якщо в ньому немає потреби, йому видають довідку , і він з цієї довідкою переміщається ".

Талалай зазначив, що ця норма була чинною у Законі України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", а, "відповідно, в Указі Президента України № 40/2015 визначено завдання щодо забезпечення більш дієвого механізму реалізації цієї норми".

У той же час, генерал уточнив, що таку довідку не потрібно отримувати, якщо військовозобов'язаний виїжджає за межі свого адмінрайона "на день-два". За його словами, мінімальні терміни для виїзду поки остаточно не визначені, і це, й інші питання будуть врегульовані найближчим часом на виконання Указу Президента України № 40/2015.

Тим часом Закон України "Про мобілізацізаційну підготовку та мобілізацію", на який посилається генерал, не містить вимоги про "заборону покидати місце перебування". У п. 6 ст. 22 цього закону говориться: "Громадянам, які перебувають на військовому обліку, з моменту оголошення мобілізації забороняється зміна місця проживання без дозволу посадової особи, зазначеної у частині третій цієї статті ".

Цілком очевидно, що генерал не бачить різниці між короткочасним виїздом за межі населеного пункту та зміною місця проживання, що регламентується Законом України "Про свободу переміщення і вільний вибір місця проживання". У законі дано однозначне визначення що таке "місце перебування" і "місце проживання"

"Стаття 3. Визначення термінів.

- Місце перебування - адміністративно-територіальна одиниця, на території якої особа проживає строком менше шести місяців на рік;

- Місце проживання - житло, розташоване на території адміністративно-територіальної одиниці, в якому особа проживає постійно або тимчасово ".

Таким чином Талалай фактично заявляє, що військовозобов'язаний громадянин України не може покинути свою квартиру без довідки військкомату.

Тим часом, пункт 2.1 наказу МВС від 22 листопада 2012 № 1077 "Про затвердження Порядку реєстрації місця проживання та місця перебування фізичних осіб в Україні та зразків необхідних для цього", виданого на виконання законів про свободу громадян та виборі місця проживання (реєстрації), чітко регламентує, що про зміну місця проживання громадянин зобов'язаний повідомити у десятиденний термін:

"2.1. Громадянин України, а також іноземець чи особа без громадянства, які постійно або тимчасово проживають в Україні, зобов'язані протягом десяти днів після прибуття на нове місце проживання зареєструвати місце проживання."

Тому висловлювання Талалая, що в Генштабі "будуть думати", на який термін військовозобов'язаний може тимчасово виїхати за межі населеного пункту (місця перебування) позбавлені підстав: все це вже передбачено чинними нормативними актами.

Прикордонники ще не чули про пропуск за довідками з військкомату

Державна прикордонна служба не отримувала розпорядження щодо пропуску через український кордон осіб призовного віку за умови пред'явлення довідки з військового комісаріату. Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на заяву, яку зробив помічник голови Державної прикордонної служби Олег Слободян .

"На даний момент ніяких розпоряджень з цього приводу немає", - зазначив він.

Нагадаємо, у суботу міністр оборони Степан Полторак заявив, що Міністерство оборони України спільно з Генеральним штабом розробили концепцію, згідно з якою громадяни України, які підпадають під призов, для виїзду за кордон повинні надати довідку з військового комісаріату.

Генштаб роз'яснив, що довідки для виїзду за кордон не потрібні, а попереджати потрібно тільки про зміну місця проживання, але не місця перебування

Ввечері, 2 лютого, у коментарі для телеканалу ICTV Володимир Талалай уточнив, що згідно з чинним законодавством мова йде лише про необхідність повідомляти про зміну місця проживання, в той час як це не стосується зміни місця перебування. Також Талалай запевнив, що ніякі обмеження на виїзд за кордон зараз не діють. Тим не менш, він висловив сподівання, що відповідні зміни в законодавство будуть розглянуті Верховною Радою і такі обмеження будуть введені.
 
БукІнфо (с)

 Купити квартиру в Чернівцях
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації