Від 12 до майже 100 тисяч гривень - Які зарплати у керівників буковинських лікарень?

ЛІКАРСЬКІ КИШЕНІ /

У Чернівецькій області оприлюднили інформацію про зарплати керівників медзакладів за п'ять місяців. Суми різняться у кілька разів, а найвищі сягають понад 80 тисяч гривень щомісяця. Дані журналістам Суспільного надали у відділі фінансів обласного департаменту охорони здоров'я. Пояснюємо, як формують зарплати та що впливає на їх розмір.

Керівники лікарень в області отримують від 12 до майже 100 тисяч гривень зарплатні щомісяця. Зокрема на суму впливають науковий ступінь, вислуга років, а також доплати за роботу з інфікованими коронавірусом.

Зарплати керівників медзакладів у Чернівцях

Найбільша різниця між зарплатою колишнього керівника обласної дитячої клінічної лікарні Миколи Чепіля та очільника діагностичного центру Бориса Гушилика. У середньому щомісяця керівник дитячої лікарні отримував 90 тисяч гривень, а діагностичного центру — 12 тисяч. За словами бухгалтерки обласної дитячої лікарні Ганни Кухар, приблизно половина заплати Чепіля — це надбавка у 300% за роботу з інфікованими пацієнтами.

Інформація зазначена згідно з даними відділу фінансів обласного департаменту охорони здоров'я

Зарплати керівників районних медзакладів

У районних лікарнях найвища зарплата була у керівника глибоцького медзакладу — понад 80 тисяч гривень щомісяця, а найнижча — у директора хотинської лікарні, він отримав менше ніж 20 тисяч гривень.

У лікарні Глибоки працює пів тисячі лікарів, понад 100 — залучені до роботи з інфікованими пацієнтами. Директор лікарні Іван Шкробанець розповідає, що отримує високу зарплату через доплати за складність та напруженість роботи, "ковідну" надбавку та вислугу років. Окрім того, розмір зарплатні залежить від кількості працівників.

Середня заробітна плата головного лікаря хотинської лікарні Сергія Солодкого становить 17 тисяч гривень. Це найнижча зарплата серед всіх очільників районних лікарень. За словами Солодкого, відмовився від "ковідних" надбавок, бо мало залучений до роботи з інфікованими. Водночас отримує менше через низьку кількість пролікованих пацієнтів від інших захворювань.

Середня зарплата головних лікарів за п'ять місяців.

Хто формує зарплатню та чи можливі зловживання

Зарплата головного лікаря медзакладу залежить від декількох чинників. Зокрема, вислуги років, доплати за складність роботи чи наявності при лікарні поліклінічного відділення. Окрім того, головний лікар може отримувати 300% надбавки до зарплатні за роботу з інфікованими пацієнтами.

За словами начальника відділу фінансів департаменту охорони здоров'я Олександра Грегуцака, "ковідну" надбавку до зарплати кожного медпрацівника визначає робоча група у складі головного лікаря, заступників та завідувачів відділення.

З огляду на те, саме керівник приймає остаточне рішення, яку суму надбавки отримає кожен медпрацівник, з його боку можливі зловживання повноваженнями, вважає голова ГО "Антикорупційний штаб" Сергій Миткалик.


 Купити квартиру в Чернівцях
Коментарі:
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації