Буковинці на своєму досвіді розповідають, що таке "постковідний синдром"

ТАКА ЦЕ НАПАСТЬ /

Після перенесення коронавірусу у пацієнтів може залишатися частина симптомів. Найчастіше це задишка, загальна втома, погіршення сну та розвиток серцево-судинних хвороб. Такі прояви називають постковідним синдромом або затяжним ковідом. Зазвичай, вони тривають від одного до декількох місяців. Суспільне розповідає, як можна подужати симптоми після інфікування.

Симптоми залишились

Чернівчанка Оксана Залізко перехворіла на COVID-19 майже рік тому. Тиждень її лікували у стаціонарі. Після негативного тесту на коронавірус, перебувала вдома. За дев'ять місяців після одужання жінка далі відчуває задишку та сухий кашель. Також періодично підвищується температура.

В Оксани була двостороння пневмонія. За словами жінки, досі консультується з пульмонологом через симптоми, які залишились.

"У мене з дитинства проблеми з серцем. Після коронавірусу я вже зробила чотири комп'ютерні томографії легень, десять рентгенів та 17 ПЛР-тестів. Самопочуття геть інше, не можу повернутися до попереднього життя", – розповідає Оксана.

«Самопочуття геть інше – у мене дев’ятий місяць після COVID». Що таке «постковід» і «затяжний ковід»Суспільне Буковина

Пацієнтці стаціонару міряють насиченням киснем в крові

Два місяці після коронавірусу чернівчанка Катерина відчувала втому. У неї був легкий перебіг, однак зник нюх, який повернувся за місяць після хвороби. За словами жінки, повернутися до буденних справ було важко через утому.

"Могла залишити прибирання вдома на два-три тижні. Мене більше хвилювало самопочуття, а не розкидані речі", – говорить вона.

Статистики постковідних хворих немає

У роботі сімейної лікарки Оксани Рудь траплялися випадки, коли пацієнти зверталися через затяжні постковідні симптоми. Вона розповідає, найпоширенішими були загальна слабкість, залишковий кашель, задишка, «скачки» тиску та температури.

Лікарка радила повертатися до звичного життя поступово, робити дихальну гімнастику та гуляти на свіжому повітрі. Чотирьох пацієнтів направляла до кардіологів.

 

 

Інфекційне відділення в Чернівцях

За словами пульмонологині обласної лікарні Оксани Притуляк, постковідний синдром відрізняється від затяжного ковідного стану: "Постковідний синдром – це загострення тих хвороб, які мала людина до COVID-19. Вірус "погуляв" організмом та знайшов слабкі місця. Імунна система впоралася із вірусом, але не впоралася із загостренням хронічних хвороб".

Водночас під час затяжного ковіду в організмі залишається вірус. У цьому випадку симптомами можуть бути втома, задишка, біль у грудях, депресія та головний біль.

За словами Оксани Притуляк, після важкого перебігу COVID-19 можуть розвиватися пошкодження легень, міокардити, інсульти та судинні захворювання.

Також у частини пацієнтів з'являється депресія. Переживання виникають через важкість хвороби. Відтак лікарка каже, що людям потрібно звертатися до психолога.

Наразі в Україні не ведуть статистику кількості пацієнтів з постковідним синдромом. У МОЗ розробляють стратегію з лікування таких хворих.

Фото Суспільне


 Купити квартиру в Чернівцях
Коментарі:
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації