Чи може людина прожити без солі?
ВАРТО ЗНАТИ /
З тих пір як люди вперше посолили їжу, пройшло близько 10 тисяч років. За цей час змінилося багато чого: і навколишній світ, і саме людство, одне залишилося незмінним - звичка солити їжу. Навіщо ж ми це робимо? Експерти вважають, що ні, оскільки хлорид натрію є у складі крові, сліз, поту, плазмі. Без солі неможливо утворення шлункового соку, формування кісток, виділення слини, нормальний обмін речовин. Недолік солі може призвести до непритомності, загибелі клітин, нервових розладів, проблем з серцем, порушення водно-сольового балансу.
Як люди обходилися без солі в давнину?
Враховуючи те, що сіль міститься не тільки в сільниці, а й у всіх продуктах рослинного і тваринного походження, можна припустити, що стародавні люди не відчували нестачі солі у своєму раціоні. Вони отримували її із сирим м'ясом, материнським молоком, помідорами, картоплею, селерою та іншими овочами. Так, її в продуктах небагато, але в сумі цього цілком вистачало для покриття того мінімуму, без якого порушується баланс натрію в організмі. Ось тільки хлорид натрію міститься виключно в сирих продуктах. Потреба в підсолювання їжі з'явилася у людини з тих пір, як він перестав їсти сиру їжу і перейшов на варену. Справа в тому, що під час термічної обробки частина солей з рослин м'яса і риби, випаде в осад. Таким чином, під час приготування продукти втрачають свою природну солоність і стають прісними. Так що досолювати готові страви наші предки стали не через примхи, а через фізіологічної потреби.
Чому небезпечний надлишок солі?
При всій своїй корисності у великих кількостях хлорид натрію може бути небезпечний для здоров'я - передозування кухонної солі призводить до підвищення артеріального тиску. Відбувається це за рахунок натрію, з якого, власне, і полягає сіль. Це хімічна речовина впливає на нервові закінчення, що регулюють просвіт між судинами. Якщо натрію занадто багато, судини звужуються і спазмуються, порушується кровообіг і автоматично підвищується артеріальний тиск. Так що регулярні пересіл чреваті швидким зносом судинної системи і сприяють розвитку гіпертонії і серцево-судинних захворювань. Більше того, надмірне вживання кухонної солі виснажує і кісткову тканину, внаслідок чого кістки і зуби стають крихкими. Відбувається це з вини того ж натрію, який виводить з організму основний будівельний матеріал кісток - кальцій. Втім, від підступності хлориду натрію потерпають не тільки кістки, але і суглоби, а так само нирки. Справа в тому, що перманентна передозування кухонної солі дає на них додаткове навантаження. Це призводить до деструктивних змін в їх структурі і до погіршення процесу очищення надходить в організм рідини. До чого це призводить? Найчастіше до накопичення залишків не виведеної солі, яка осідає на наших суглобах, в результаті чого вони стають малорухомими і починають хворіти.
Яка потреба організму в солі?
До недавнього часу більшість дієтологів дотримувалися рекомендацій Американської серцевої асоціації, згідно з якою оптимальна доза кухонної солі не повинна перевищувати 6 г на добу. Однак останні дослідження в області дієтології показали, що такої кількості солі явно недостатньо для нормального калієво-натрієвого обміну. А тому до дозволених 6 грамами додали ще 4. Правда, при підрахунку кількості споживаної солі слід враховувати не тільки явну, а й приховану сіль, яка міститься в хлібі, ковбасах, сирах, супах та інших готових стравах.
На сьогоднішній день відомо 6 різновидів кухонної солі. Кам'яна сіль добувається з підземних відкладень, що утворилися на місці пересохлих материкових морів і озер. Кам'яна сіль складається з великих кристалів, завдяки чому її найчастіше використовують для засолювання риби, м'яса та овочів. Їдальня сіль «екстра» - це подрібнена кам'яна сіль. Йодована сіль - це штучно збагачена йодом столова сіль. Дієтологи стверджують, що з її допомогою можна налагодити безперебійну роботу щитовидної залози, а так само поліпшити зір і пам'ять. Правда, йодована сіль протипоказана людям з підвищеною функцією щитовидної залози.
Чорна сіль - неочищена кам'яна сіль (має вигляд буро-рожевого мінералу). Після термічної обробки вона темніє, за що її і прозвали чорною. За запевненням натуропатов, така сіль легко виводиться організмом, а тому не відкладається в суглобах.
Четвергова сіль - це варіант чорної солі по-російськи. Готується вона на основі кам'яної солі, запеченої в печі з капустяним листям або з квасний гущею. Причому цікаво, що разом з незвичайним смаком після спалювання четвергова сіль набуває і новий склад мікроелементів (калій, кальцій, магній, фосфор, йод і хром).
Морська сіль виходить шляхом випарювання з морської води. Така сіль за багатством мікроелементів перевершує всі інші види хлориду натрію. Більш того, за своїм складом вона дуже схожа на людську кров, а тому дієтологи вважають її найбільш корисною для людського організму.
БукІнфо (с)
-
Недосипання вбиває серце: як це впливає на стан серцево-судинної системи
-
Любите їсти хліб? Дізнайтеся, як він впливає на ваш кишківник
-
Чи можна їсти банани з коричневими плямами: багато хто навіть не здогадується про наслідки
-
У Чернівцях відкрився центр терапії за допомогою собак
-
Чернівецька обласна лікарня уклала меморандум про співпрацю з Центральною клінікою Лісабона (Португалія)
-
Стартап Healthy Mind: Сергій Токарєв розповів про масштабне оновлення платформи для ментального здоров’я