Устрій та принцип роботи автоклава

Агрегат для високотемпературної обробки паром в замкнутій системі називають автоклавом. Метод стерилізації набув поширення в різних областях, і став провідним у виробництві консервів. У чому суть методу і як працює автоклав читайте в статті.

Що таке автоклав?

Це товстостінний апарат циліндричної форми з опуклим дном і зварним корпусом. Вироблений зазвичай з чорних металів, нержавіючої сталі, вуглецевої сталі з порошковою фарбою. Оснащений теплоізоляційним кожухом, завантажувальною камерою, вентилями для нагнітання тиску, кришкою. Для вимірювання показників обладнаний: манометром, термометром, автоматичним клапаном для виведення пари, краном та шлангом для зливу води. Моделі з ручним накачуванням тиску оснащені штуцерами для насосів.

Численні модифікації мають конструктивні особливості та призначені для використання у різних сферах: харчової промисловості, медицині, будівництві, металургії. Устрій автоклавів промислового призначення відрізняється. Такі агрегати мають великі об'єми, додаткові пристосування: електродвигуни, блоки автоматичного управління; механічні / пневматичні / електромагнітні мішалки.

За формою розрізняють вертикальні і горизонтальні. У порівнянні з першими, другі більш надійні через наявність байонетного затвора. Також вони значно продуктивніші. Крім них, існують такі, що коливаються, обертаються та колонні моделі.

Види автоклавів

Попитом користуються моделі для домашнього консервування з різним співвідношенням тиску і температури. Середні показники досягають 120-125 °С і 4,5 атм. Такий режим в автоклаві максимально впливає на мікроорганізми.

Виробники пропонують модифікації з касетами для завантаження банок і без них. Перший зручніше через можливість виставляти скляні ємності різного об'єму. У касетний влазить до 12 банок по 0,5 або 7 штук літрових. При необхідності стерилізують по 1-2 банці. З модельного ряду можна вибрати варіант на 18 / 22-26 / 36-46 л.

Для домашньої консервації м'яса та риби оптимальні камери на 20 л. Для заготівлі овочів і фруктів на зиму краще брати на 46 л, що вміщують 9 літрових банок або 24 півлітрових. Великі на 100-125 л призначені для приватних господарств з великими врожаями.

Устрій автоклава і принцип роботи

Технологія полягає в нагріванні води від 100 °С та вище. Для створення потрібного середовища спершу заповнюють камеру. При нагріванні пар підвищує градуси і тиск до 1,9 атмосфер, зрушує точку кипіння до 125 °С. При трансформації вологи в газ формується надлишковий тиск. В процесі зростаючої температури випаровування припиняється.

Більш складні модифікації відрізняються від побутових. Медичні автоклави дозволяють вибирати технологічний цикл з видаленням повітря і конденсату. Для стерилізації інструментів, жорсткої оптики, стоматологічних наконечників моделі мають функцію попередньої вакуумізації.

Вона видаляє повітря з камери для глибокого проникнення водяної пари. Наявність опції сушки дозволяє отримувати сухі і стерильні матеріали. Конструктивно стерилізатори класу B – найскладніші. Напівавтоматичні аналоги – найпростіші. У них немає стадії передвакуума та вакуумної сушки, складної електроніки, але вони підходять для обробки інструментів без упаковок.

Як працює автоклав: газовий та електричний?

Перші функціонують за рахунок автономних джерел; електричні вмикаються в розетку. Нагрівальні ТЕНи в останніх моделях вбудовані всередині. В окремих модифікаціях передбачені зовнішні або виносні елементи.

Алгоритм домашнього автоклавування з накачуванням тиску наступний:

> В камеру встановлюють балони з закатаними бляшаними кришками, заливають водою на 2 пальці вище.

> Закривають кришкою і притягують до корпусу затискними болтами на виступаючих проушинах, або закручують гвинтами в отвори.

> Після герметизації нагнітають тиск до 1,5 атм через ніпель насосом. У посадочне гніздо капають машинне масло для теплопровідника, що не випаровується.

> Після установки на плиту вміст розігрівають до 120 °С. Значення контролюють по термометру, що зпущений до камери.

Регулювати тиск в автоклаві краще манометром. Якщо не спрацює клапан при 7 атм., екстрене скидання виконують через ніпель. Користуватися автоклавом без накачування тиску простіше. Після встановлення балонів камеру нагрівають та контролюють показники за приладами. Після відключення зливають воду і дістають консерви.

Працювати з електричною моделлю простіше. Ємність не потрібно піднімати на плиту. Для запуску процесу досить задати значення градусів і тиску, увіткнути штекер в розетку. Датчик простежить за температурним режимом та відключить нагрів. Такий вид повністю автоматизований. Цикли нагнітання і скидання пари спроектовані за акустичними вимогами та діючими правилами безпеки.

Швидше за все пар обробляє жорсткі поверхні. Для стерилізації печеристих продуктів потрібно більше часу, інакше гаряче повітря створить мікроорганізмам теплоізоляційний захист, знизить якість обробки.

Що не можна робити

Заборонено самостійно регулювати тиск. При 110 °C він досягає 3,5 атм .; при 120 °С піднімається до 4,5 атм. При наростанні атмосфер та перевищенні норми воно автоматично скидається через клапан.

Не можна:

> перевищувати робочі показники;
> відкривати кришку, поки не вийде весь пар;
> закладати банки з етикетками;
> рухати і розгойдувати корпус.

Моделі з нержавійки зі штуцером легко перетворюються в самогонні апарати. Після підключення дистиляторів камери виконують функції перегонних кубів. Моделі різних обсягів в асортименті представлені на сайті.


*прес-реліз компанії


Коментарі:
Більше новин по темі: