ФІФА хоче проводити чемпіонат світу раз на два роки: чому в Європі проти цієї ідеї

  • Спорт
  • 1534
  • 0

У травні 2021-го ФІФА провела конгрес, на якому більшістю (166 проти 22) підтримала ідею вивчення можливості проведення чемпіонату світу з футболу серед збірних раз у два роки замість чотирьох. Відповідну пропозицію зробила федерація футболу Саудівської Аравії, а президент ФІФА Джанні Інфантіно її підтримав. Про це пише Суспільне.

Однією із частин вивчення цієї можливості стала ймовірна зміна календарю матчів національних команд. Через те, що чемпіонат світу може проводитися два роки, збірним необхідні вікна для проведення відбіркових матчів.

Очільник комітету ФІФА з глобального розвитку футболу Арсен Венгер запропонував внести зміни у відбіркову частину турніру. Замість того, щоб робити чотири паузи на рік для того, щоб грати матчі кваліфікації, він вважає за доцільне зробити одну велику перерву (4-5 тижнів) у жовтні, коли команди й проведуть усі кваліфікаційні матчі.

"Календар, який існує на сьогоднішній день, є застарілим. Ми хочемо організувати його найбільш ефективним способом. Чинний 4-річний цикл було впроваджено ще у 1930 році, коли 133 збірних навіть не брали участі на чемпіонаті світу".

Яким є план Венгера?

Якщо внести відповідні зміни у календар, то, як вважає Венгер, чемпіонат світу з футболу можна проводити кожні два роки. При цьому це не вплине на проведення континентальних турнірів, від проведення яких не збираються відмовлятися.

  • Проведення чемпіонату світу кожні два роки.
  • Континентальні турніри (включно з чемпіонатом Європи) відбуватимуться у непарні роки.
  • Одна-дві паузи в році на проведення матчів збірних, тривалість яких складатиме місяць. За цей період команди проведуть не більше семи матчів.
  • Гарантія часу на відпочинок гравцям, як тільки турніри були закінчені.

Тобто, за пропозицією Венгера, календар матчів виглядатиме наступним чином:

  • 2028 рік: чемпіонат світу
  • 2029 рік: континентальний турнір (чемпіонат Європи, Копа Америки та інші)
  • 2030 рік: чемпіонат світу

Якими аргументи наводить Венегр на користь цієї ідеї?

  • Спрощення логістичного процесу проведення матчів: збірним не потрібно буде проводити довгий час у подорожі на відбірковий чи товариський матч.
  • Незмінний баланс клубного футболу та футболу збірних у календарному році - 80% проти 20%.
  • Відсутність беззмістовних матчів, як для глядачів, так і для самих футболістів.
  • Наявність 25-денного періоду відпочинку для гравців після чемпіонату світу.
  • Можливість отримання більших фінансових ресурсів, які у подальшому можуть спрямовуватися на розвиток дитячо-юнацьких програм.

Хто виступає проти ідеї ФІФА?

Головним опонентом ідеї Арсена Венгера є президент УЄФА Алєксандр Чеферін. Він вважає, що проведення турніру кожні два роки стане "вбивством" для гравців. А також звернув увагу на серйозний вплив цього на інші турніри.

"Грати щоліта турнір, який проводитиметься один місяць - вбивство для гравців. Якщо робити це кожні два роки, то він буде зіштовхуватися з жіночим чемпіонатом світу, а також олімпійським футбольним турніром".

Крім того, Чеферін вважає: чемпіонат світу знеціниться через те, що проходитиме частіше. І готовий навіть бойкотувати цю ідею, спираючись на підтримку збоку КОНМЕБОЛ - конфедерації Південної Америки.

"Цінність саме в тому, що він відбувається кожні чотири роки. Ти чекаєш цього, як Олімпійських Ігор, це великий захід. Не бачу можливості, щоб наші федерації це підтримали".

"Ми можемо прийняти рішення не брати у цьому участі. Наскільки мені відомо, південноамериканці тієї ж думки. Тому, усього їм найкращого з таким чемпіонатом світу. Гадаю, це ніколи не відбудеться, оскільки воно багато у чому суперечить основоположним принципам футболу".

Проти ідеї ФІФА виступили також на Всесвітньому форумі ліг, який представляє топчемпіонати Європи. Водночас, у Міжнародному олімпійському комітеті поки що не висловили чітку позицію щодо цього.

"Наслідки чи потенційні наслідки стають все більш зрозумілими завдяки обговоренню з ФІФА і, зокрема, з континентальними асоціаціями", - зазначив очільник Міжнародного олімпійського комітету Томас Бах.

Чи є прихильники у ідей Венгера?

Фото Українська правда

Одностайної думки серед гравців та ексфутболістів щодо ідеї проведення чемпіонату світу раз на два роки немає. Ексфорвард збірної Бразилії Роналду висловив підтримку цій ідеї, тоді як колишній голкіпер Данії Петер Шмайхель був проти неї.

Чіткіше позицію щодо можливого проведення турніру висловив ексгравець збірної Австралії Тім Кехілл. Він наголосив, що підтримує її, оскільки вона збільшуватиме ймовірність участь футболістів на мундіалі.

"Говорив з Алі Аль-Хабсі, який упродовж 19 років намагався відібратися на чемпіонат світу з Оманом і йому так це не вдалося. Як і 133 іншим країнам. Знаю з особистого досвіду, наскільки складно подорожувати, коли ти граєш і за збірну, і в англійській Прем'єр-лізі. Потім - кваліфікація. Австралії знадобилося три роки, щоб відібратися на чемпіонат світу - в Європі це роблять за рік".

А ось лідер збірної Вельсу Гарет Бейл виступив проти цієї ідеї. І погодився із Чеферіним у контексті цінності проведення чемпіонату світу раз на чотири роки.

"Мені не подобається [ідея грати чемпіонат світу] кожні два роки. Як на мене, вона втрачає нотку історичності. Той факт, що він проводиться кожні чотири роки вже тривалий час, робить його більш престижним".

Очікується, що процес перемовин та консультацій щодо проведення чемпіонату світу раз у два роки триватиме до кінця року. У разі позитивних тенденцій президент ФІФА Джанні Інфантіно може винести його на голосування вже у 2022 році.

Що відомо

  • Починаючи з 2026 року, на чемпіонаті світу змагатимуться 48 збірних.
  • Крім реформи чемпіонату світу серед збірних, президент ФІФА Джанні Інфантіно мав плани розширити кількість учасників клубного чемпіонату світу.

 Купити квартиру в Чернівцях
Коментарі:
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації