З селерою і м’ятою. Що пити влітку

БУДЬТЕ ЗДОРОВІ! /


Разом з потом ми втрачаємо не лише воду, але і електроліти, насамперед, калій та натрій, а також вітамін С та вітаміни групи В.


Уявіть собі: гарний літній день, ви в горах або на морі і п'єте прохолодний напій. Казка, а не відпочинок. Ви в офісі, ще поки не на відпочинку? Для вас такі напої просто необхідні, бо вже від однієї думки, що ви могли б бути в горах або на морі, у вас подвійний стрес.

З чого мають складатися літні відновлювально-енергетичні напої

В мене для вас три новини: сьогодні жарке літо, воно ще попереду, таких жарких літ буде немало. Тому є речі, які варто запам’ятати надовго, а саме: як готувати літні тонізуючі напої.

Вони мають готуватися зі знанням справи, тобто справді не допускати в’ялості, сонливості та втоми, яка нерідко буває в таку погоду.

Оскільки влітку тіло нагрівається, то реакцією організму на зниження температури є потіння. При потінні втрачається не лише вода, але і електроліти (мінерали), в першу чергу, калій та натрій, а також водорозчинні вітаміни (вітамін С та вітаміни групи В), фітонутрієнти та білки.

Особливо такі напої потрібні кавоманам

Всі ці речовини є дуже важливими для нормальної роботи серця, судин, нервової системи, обміну речовин, травленя і нейтралізації шкідливих для організму сполук, підтримки кислотно-лужної рівноваги (рН).

Тому щоденна спека не може не даватися взнаки: ми відчуваємо себе «вареними» та розмореними, одним словом, «сонні мухи». Особливо вразливими до високих температур є люди з підвищеним тиском, атеросклерозом, люди старшого віку, діти.

Багато води та калію в сирих овочах, особливо в огірках (147 мг на 100 г), печеній та вареній у «мундирі» картоплі, бананах, абрикосах, куразі, горіхах ты білій квасолі. А рекордсменом є кріп, тому малосольні домашні квашені огірочки — це літній хрумкий супер засіб, збалансований по електролітам.

При дефіциті калію виникає слабкість, відчуття спраги, сухість в роті та апатія. Ці симптоми можуть спостерігатися і в заядлих любителів кави.

Натрій ми одержуємо з молочними продуктами, яйцями та із сіллю. Денна норма солі для здорової людини — приблизно половина чайної ложки в день.

На щастя, дефіцит натрію не так вже і часто зустрічається, проте, якщо харчуватися переважно рослинною їжею і відмовитися від солі, такий дефіцит можливий. Характерним симптомом дефіциту натрію може бути падіння артеріального тиску та збільшення набряків.

Селера — це овоч, в якому в оптимальному балансі є і вода, і калій, і натрій. Тому стебла селери можуть бути основою електролітно-полівітамінних напоїв.

М’ята, імбир, лимон, ягоди посилюють слиновиділення, яке пригнічується під час спеки. Крім того, ці продукти багаті біологічно активними речовинами та вітамінами, і позитивно впливають на мікробіоту кишечника, зміцнюють кишечний бар'єр, і, віпдповідно, підтримують нормальну роботу імунної системи, не допускаючи її гіперактивності.

Як готувати:

Овочевий

В чисту фільтровану некип’ячену воду (або мінеральну) дуже тонко нарізаєте огірок, імбир, стебла селери, ріжете листочки м’яти. Доливаєте води, даєте настоятися хоча б пару годин, оптимально — ніч. Якщо вам доводиться багато потіти, то у воду додаєте трошки солі — на літр води приблизно ¼ кавової ложечки (це так, як тричи на кінчику ножа).

Ягідно-фруктовий

Ягоди розім'яти, абрикос, яблуко, імбир і м’яту тонко нарізати, залити водою. Якщо багато потієте, також додати трошки солі. Особливо такі напої потрібні кавоманам. 

 Купити квартиру в Чернівцях
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації