Обласне товариство "Просвіта" обурене листом-скаргою священика РПЦвУ Мелетія з вимогою притягнути до відповідальності державного реєстратора, який здійснював перереєстрацію релігійних громад на Букови

ПОПИ ЗДУВАЛИ МУХИ З ВІКОН /

ЗВЕРНЕННЯ ДО ЖИТЕЛІВ ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ДОРОГІ КРАЯНИ!

«Христос Воскрес заради людини, дарував їй життя, придбавши нас дорогою ціною. Ось тому, вітаючись, духовенство виголошує «Христос Воскрес і життя дарував!» Життя, яке у час пандемії коронавірусу - під загрозою. Коли на часі перша ревність християнська - бути «єдиним серцем, єдиними устами», коли маємо відкривати одні перед одними ворота допомоги і правди, натомість «язиком своїм і вчинками злословимо, нахабніємо, ображаємо, звинувачуємо і не усвідомлюємо, що «уста таких - «отрута аспида».

Це Звернення з’явилося не просто так, а як наслідок листа-скарги очільника Чернівецької єпархії УПЦ, а насправді РПЦвУ (саме так ця церква вірно називається, люди мають знати правду) Мелетія до Президента України, в якому він, виправдовуючи дії керівника обласної виконавчої влади, вимагає притягнути до відповідальності державного реєстратора Чернівецької ОДА, який діяв, дійсно, відповідно до чинного законодавства, і виконав перереєстрацію статутів релігійних громад, які звернулися до влади з заявами про перехід до Православної Церкви України (ПЦУ).

Просвітяни області були свідками цього поступу громад, які мали єдине прагнення – всім, повторюємо, ВСІМ православним того чи іншого села РАЗОМ молитися в храмі, який би належав Українській Церкві, а не організації країни-агресора, яка нині воює на Сході нашої держави. Однак, замість розуміння, з боку МП почалися звинувачення у переслідуванні та, мовляв, намірах відібрати храми у так званої УПЦ МП. Але ці храми будували ГРОМАДИ сіл! Хіба можна відібрати своє у себе?! Наразі завершилися майже всі судові слухання за позовами єпархії РПЦвУ. Релігійні громади церков ПЦУ мають на руках юридичні документи про те, що їхні збори, за переважною більшістю голосів, про перереєстрацію статутів у лоні ПЦУ - були чинними.

Але УПЦ МП і досі цього не визнає, закрившись у храмах під «7 замками» (буквально декілька чоловік), не пускають туди сотні вірян. Не маючи переваги у кількості прихожан, наймають молодиків-чужинців, які приїжджають з бітами з інших районів та щонеділі і щосвята «правлять бал», сперечаючись з українцями румунською мовою, приміром, як у Задубрівці Заставнівського району. Готуючись похоронити на подвір’ї церкви померлого від коронавірусу священика о. Леоніда, цими діями спровокували конфлікт на території храму, бо більшість релігійної громади категорично проти, аби прах загиблого від Covid-19 лежав у задубрівській землі. Вдаючи з себе жертву, священики МП вийшли на російськомовні та російські телеканали, «плакалися», що в українців одна мета: не дозволити прихильникам МП молитися в храмі. Одне слово, все перекрутили на свій лад. Це по-християнськи, це за вченням Христа?.. Тож заява владики Мелетія викликає не лише подив, але й обурення, бо використаний неприйнятний нині метод: найкращий захист від безчинства це - напад… Бо саме ця єпархія, шукаючи «гудза» там, де його нема, мала б пояснити свою демонстративну пряму агітацію проти карантину, постійно порушуючи його, збираючи натовпи людей у храмах, свідомо наражаючи прихожан на небезпеку, захворіти і рознести болячку далі, або ж втратити своє чи загубити чуже життя. Коли храми інших конфесій закриті, а УГКЦ та ПЦУ проводять богослужіння в онлайн-режимі, чим допомагають країні і владі, дії МП ще раз потверджують реальну небезпеку для України та її громадян.

Отже, московська церква маючи «статус» мережі кремлівської пропаганди, виконуючи функції психологічного впливу на маси і будучи рупором русифікації стала розсадником духовної, ще й фізичної небезпеки наших співгромадян. На Великодні свята їхні так звані хресні ходи, масове мирування, скупчення та причащання нагадувало не що інше як зумисне сприяння масового зараження парафіян. Чим не диверсія чи терористичний акт?

Яке ж реагування на таку ситуацію Буковинської влади, яка мала б усвідомити загрози, які несе РПЦвУ і захистити українців від цих загроз? До того ж, влада мала шанс наповнити бюджет штрафами, якими було за що карати порушників карантину і ці кошти спрямувати на придбання, наприклад, захисних костюмів для лікарів, яких явно в області не вистачає, доплат для медперсоналу, бо їхня праця не належно оцінена, як і немає фінансування на лікування ані лікарів, ані пацієнтів та багато чого іншого. Та на це владі треба мати силу волі, а не слабкість і боязнь потрапити в немилість електорату МП. Тож без принципової позиції найлегше апелювати фразою «влада не втручається у питання Церкви»…Церкви, яка лише за 2 місяці провела стільки антидержавницьких акцій, на скільки не спроможна жодна силова структура держави «московія»!

Так дуже зручно виправдовуватися. Насправді ж, то є благочестива безвідповідальність і наслідок власних помилок! Не допускаймо їх! Бережіть себе самі, шануйте лікарів і хай у цьому ВАМ допоможе Господь!Чернівецьке обласне об’єднання

Громадської організації

«Всеукраїнське Товариство «Просвіта»

імені Тараса Шевченка»

Нагадаємо, 1 травня митрополит Чернівецький і Буковинський РПЦвУ (УПЦ МП) Мелетій направив лист президенту України Володимиру Зеленському, у якому вимагає “притягнення до відповідальності” державного реєстратора, який відповідно до закону виконав перереєстрацію статутів низки релігійних громад у лоні ПЦУ, які звернулись до влади з відповідніми заявами.

Про це повідомляє пресслужба РПЦвУ, а на Facebook-сторінці єпархії опублікувано одну сторінку цього листа.

Зокрема, у листі Мелетій хвалить чинного голову ОДА Сергія Осачука, який “щиро намагається виправити помилки попередньої влади, але наражається на агресивний супротив представників старої команди і терпить несправедливі звинувачення у лобіюванні інтересів УПЦ”.

“Всупереч діючому законодавству, колишній в.о. голови ОДА Павлюк М.В. видав протиправні Розпорядження №№ 312-р, 354-р, 438-р, 441-р, 452-р, 458-р, 463-р, 479-р, 483-р, 764-р, 800-р, 828-р, 854-р, 855-р, 933-р “Про реєстрацію статутів релігійних організацій Української Православної Церкви у нових редакціях” і тим самим насильно та з грубим порушенням чинного законодавства перевів ряд релігійних громад з юрисдикції УПЦ до новоствореної організації — ПЦУ”, – скаржиться президентові єрарх Російської Церкви в Україні.

Митрополит Мелетій називає ці розпорядження незаконними, втім, не наводить жодних доказів.Крім того, відповідальним за ці “протиправні дії” у Чернівецькій єпархії РПЦвУ вирішили “призначити” держслужбовця, державного реєстратора, провідного спеціаліста відділу з питань релігій та національностей Управління культури Чернівецької ОДА Гергелюка М.М.

Навіть більше, Мелетій нарікає, що клір та віряни єпархії озвучували прохання “про притягнення до відповідальності порушника законів”, але їх не беруть до уваги.

Нагадаємо, тижень тому джерела повідомили Релігійній правді, що митрополит Мелетій має пневмонію, але відмовляється робити тест на коронавірус. Водночас цей діагноз був підтверджений у секретаря єпархії архимандрита Никити та ще у 20 священників.

У відповідь на появу цієї інформації у ЗМІ, архимандрит Никита увірвався до редакції газети "Молодий буковинець" і демонстративно кашляв на журналістів.


 Купити квартиру в Чернівцях
Коментарі:
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації