Жителі Мамалигівської ОТГ категорично проти приєднання громади до Дністровського району: прийняли звернення до керівництва країни і готові вдатися до протестів (документ)

ЗВЕРНЕННЯ

депутатів Мамалигівської сільської ради VІІІ скликання до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Міністерства розвитку громад та територій України щодо внесення змін до Постанови Верховної Ради України від 17.07.2020 за № 807-IX «Про утворення та ліквідацію районів»

МОВОЮ ОРИГІНАЛУ /

Діючі від імені та в інтересах своїх виборців, односельців та громадян України, мешканців населених пунктів Мамалигівської сільської ради, звертаються до Вас депутати Мамалигівської сільської ради Мамалигівської територіальної громади Дністровського району Чернівецької області з надією бути почутими.

Ми завжди з розумінням ставились до змін у державі, підтримуючи реформи і сподіваючись на покращення нашого життя. Як люди, які звикли нести відповідальність за свої рішення, одними з перших в Україні об’єднали 8 населених пунктів Новоселицького району в єдину територіальну громаду і, протягом п’яти років, робили все від нас залежне, щоб покращити добробут громадян, зміцнити дружні відносини із сусідами та постійно підтверджувати свій авторитет та партнерську спроможність як на теренах України, так і за її межами.

Нам було нелегко. Не вистачало досвіду, попередніх практик та врегульованої законодавчої бази. Однак нам вдалось вистояти у непростий час і розвиватись, як спроможна громада. І тепер, коли ми нарешті відчули сталий розвиток і розуміння шляху, за яким рухаємось, перед нами постала нова проблема: Постановою Верховної Ради України від 17.07.2020 року «Про утворення та ліквідацію районів» приєднали Мамалигівську сільську територіальну громаду до Дністровського району, відірвавши нас від об’єднаних територіальних громад колишнього Новоселицького району, з якими у нас багато спільного, хоча питання про те, щоб залишити Мамалигівську сільську територіальну громаду в складі Чернівецького району було погоджено на засіданнях міжвідомчої обласної робочої групи з підготовки пропозицій щодо адміністративно-територіального устрою базового та районного рівнів Чернівецької області.

Відповідно до Методичних рекомендацій щодо критеріїв формування адміністративно територіальних одиниць субрегіонального (районного) рівня а саме пункту 6. «Зона доступності визначається по автомобільних дорогах з твердим покриттям на відстані до 60 кілометрів від межі адміністративного центру ОСР.» Мамалигівську територіальну громаду повинні були віднести до Чернівецького району, оскільки з урахуванням якості покриття автомобільної дороги, яка веде до центру Дністровського району смт. Кельменці відстань становить майже 100 км. тим часом до м. Чернівці тільки 54 км.

При приєднанні Мамалигівської громади до Дністровського району не були враховані наступні чинники:

- Історичні - громада є поліетнічною. На її території багато років у мирі й злагоді проживають люди різних національностей. 7 населених пунктів з компактним проживанням румуномовного населення і 1 населений пункт – україномовне населення. Виходячи із поліетнічних особливостей нашої громади та громад – сусідів колишнього Новоселицького району, ми будували наше спільне майбутнє, оскільки нас поєднує історичне минуле, звичаї і традиції, які ми передаємо із покоління в покоління.

- Економічні - хочемо зазначити, що між Мамалигівською сільською територіальною громадою та центром Дністровського району в смт Кельменці, транспортне сполучення відсутнє. Єдина дорога, яка нас поєднує, в аварійному стані і непридатна для використання тож, ми вважаєм, що приєднання нас до Дністровського району не покращить, а погіршить життя і добробут її жителів, оскільки для отримання адміністративних та інших послуг прийдеться долати відстань в два рази більшу ніж до Чернівців.

- Екологічні - Наша громада територіально розміщена в басейні річки Прут і однією із проблем, яка потребує постійної уваги, є підтоплення територій. Вирішення питань, спрямованих на запобігання і боротьбу з підтопленням земель, створення дієвої системи заходів, що забезпечуватимуть зменшення гідроекологічного навантаження на землі і максимальне відновлення природного режиму водних об’єктів є спільним питанням для всіх громад, що розташовані на берегах р. Прут (Новоселицька міська, Ванчиківецька сільська) і нам вдається поступово вирішувати, завдяки співпраці між нами. Рішення про відокремлення нашої громади від сусідніх громад колишнього Новоселицького району, приєднавши до громад Дністровського району, може порушити вже роками напрацьовану систему співпраці між громадами в цьому напрямку.

Хочеться також наголосити, що відповідно до рішення сесії Мамалигівської сільської ради, повноваження у сфері освіти були делеговані відділу освіти апарату виконавчого комітету Новоселицької міської ради. Ця система напрацьована і дає свої результати, адже поліетнічні особливості наших громад мають відображення в освітньому процесі і є зрозумілими всім учасникам такої співпраці.

Окрім цього, ми вважаємо, що процес децентралізації має бути побудованим і направленим на задоволення потреб та інтересів громадян, враховувати їх думку, право на добровільність і бачення людей щодо подальшого розвитку територій. Жителі Мамалигівської сільської територіальної громади, категорично проти приєднання громади до Дністровського району, оскільки бачуть розвиток нашої спроможності, благополуччя та добробуту у співпраці з територіальними громадами, які приєднані до Чернівецького району.

Враховуючи аргументи, які наведені вище порушено статтю 132 Конституції України «Територіальний устрій України ґрунтується на засадах єдності та цілісності державної території, поєднання централізації і децентралізації у здійсненні державної влади, збалансованості і соціально-економічного розвитку регіонів, з урахуванням їх історичних, економічних, екологічних, географічних і демографічних особливостей, етнічних і культурних традицій.»

Просимо Вас прислухатись до думки жителів Мамалигівської територіальної громади, яка є одностайною, і приєднати нашу громаду до Чернівецького району. Ми, як мешканці громади та громадяни України, маємо велику надію, що дане питання буде вирішено на користь людям.

Враховуючи вищевикладене, просимо Вас внести зміни до постанови Верховної Ради України від 17.07.2020 за № 807-IX «Про утворення та ліквідацію районів» та віднести Мамалигівську сільську територіальну громаду до Чернівецького району.

Прийнято на 4-й позачерговій сесії

Мамалигівської сільської ради VIIІ скликання

15 січня 2021 року


 Купити квартиру в Чернівцях
Коментарі:
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації