«Припиніть політичні репресії на замовлення»: у Чернівцях під обласною прокуратурою й ОДА відбулися численні мітинги

1 з 4

ПРОТЕСТ /

«Припиніть політичні репресії на замовлення», «Де результати гучних справ», «Співпрацюйте з громадою краю», «Захищайте людей, а не олігархів» - з такими плакатами мітингувальники зібралися під вікнами прокурора області Ірини Кравченко, - пише "Голос України".

Громадські активісти та представники команди "Єдина альтернатива" вимагали від обласного прокурора вжити заходів для припинення політичного тиску на чинну владу й зайнятися вирубками лісу, незаконними вибірками річкової гальки, грабіжницькими тарифами на газ та електроенергію. Протестувальники вважають, що за обшуками, які були одночасно проведені у кількох депутатів від "Єдиної альтернативи", приховані інтереси їхніх опонентів на виборах, дехто з яких досі не може вгамуватися.

Голова ГО "Ніхто, крім нас" Юрій Ковалець закликав правоохоронні органи дати сьогодні можливість новій міській та обласній радам почати працювати. Бо лише після року їхньої роботи можна буде робити перші висновки.

"Нині критикують нового міського голову через те, що з даху історичної будівлі впали статуї химер, а хто довів місто до такого стану? Чи були кримінальні провадження проти міської влади за 30 років незалежності? Чернівці останні 10 років у такому стані, що, мабуть, це найгірше місто в Україні", - заявив активіст.

У своїх виступах інші активісти наголошували, що в Чернівцях втрачена комунікація між громадськістю та очільниками прокуратури, а Генпрокурор Ірина Венедіктова в нещодавньому публічному виступі якраз наголошувала на її необхідності.

"Чому немає кримінальних проваджень за зверненнями активістів, зокрема, щодо привласнення за допомогою підставних документів 32 гектарів поблизу річки Прут і незаконного видобутку гравійної-піщаної суміші. Завдані державі збитки сягали понад 10 мільйонів гривень. Не потрібні сьогодні замовні кримінальні провадження під тиском олігархів із Києва. На наші звернення щодо фактів розкрадання, привласнення коштів та незаконного збагачення на мільйони гривень не звертають уваги. Зате вчиняють політичні кроки: у соцмережах ми бачимо, як опоненти обливають брудом нових керівників міста та області, а правоохоронці згодом проводять у них обшуки", - заявив той-таки Юрій Ковалець.

Інша активістка - Людмила Кушнір - наголосила на тому, що попередні можновладці так і не спромоглися дати поштовх розвитку міста, лише добивали Чернівці, вирішуючи свої "шкурняки", розбазарюючи міські землі.

"Звісно, вони надалі хочуть повернутися до влади, не нехтуючи старими методами, київськими зв'язками, залученням криміналітету тощо. І все це має вигляд, що їх підтримують і структури, які мали б підтримувати порядок та законність", - заявила Людмила Кушнір.

Під час мітингу прокурор області запросила головних активістів у приміщення, де відбулася, за їхніми повідомленнями, плідна та конструктивна розмова. Вони кажуть, що очільниця обласної прокуратури пообіцяла зробити крок назустріч, вийти з небайдужими чернівчанами на конструктив і співпрацю, частіше розповідати пресі та громадськості про здобутки прокуратури та поточні справи.

Що стосується обшуків у депутатів "Єдиної альтернативи", санкціонованих прокуратурою, то, як повідомили учасники розмови, їх запевнили, що кримінальних проваджень стосовно членів цієї політичної сили наразі немає.

Паралельно в Чернівцях відбувся ще один мітинг під облдержадміністрацією. Але там озвучувалися зовсім інші вимоги: дозволити підприємцям ринків, які торгують товарами непродовольчої групи, теж працювати під час посилення карантину, як це дозволено продовольчим ринкам. Питання дуже делікатне, але, наприклад, новий очільник міста Роман Клічук уже не раз звертався до МОЗ та обласної влади з рекомендаціями щодо розв'язання і цієї проблеми, яка завдає серйозних матеріальних збитків підприємцям.

Підтримують мітингувальників і власники кафе та ресторанів, які вважають, що чутки про обсяги розповсюдження ковід через їхні заклади дуже перебільшені.


 Купити квартиру в Чернівцях
Коментарі:
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації