«День тиші» в Чернівцях проходить не зовсім тихо

ВИБОРИ ПІД КОНТРОЛЕМ /

Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА 24 травня здійснили рейд-огляд вулицями Чернівців, аби перевірити, чи насправді в місті прибрано всю агітаційну продукцію. Адже у так званий «день тиші» - 24 травня – заборонена будь-яка форма передвиборної агітації.

В загальному можна зробити висновок, що більшість друкованої агітаційної продукції таки була знята чи-то комунальниками, чи-то суб’єктами виборчого процесу.

Тим не менш не обійшлося без порушень. Зокрема, ОПОРА зафіксувала біг-борд кандидата на пост Президента України Юлії Тимошенко (перехрестя вулиць Московської Олімпіади та Кишинівської, час: 10 година ранку), розтяжку кандидата Анатолія Гриценка (вул. Гагаріна, 1) та біг-борди з гаслами кандидата Петра Порошенка без вихідних даних перехрестя вулиць Південно-Кільцевої та Воробкевича, кільце на Дріжджзаводі), про які ОПОРА вже повідомляла раніше.

Нагадаємо, що згідно п. 17 ст. 64 закону України «Про вибори Президента України»: "Публікація агітаційних матеріалів у засобах масової інформації, розповсюдження виборчих листівок, розклеювання виборчих плакатів, публічні заклики голосувати за чи проти кандидатів на пост Президента України та розповсюдження політичної реклами з часу припинення передвиборної агітації забороняється. Передвиборні агітаційні матеріали знімаються з 24 години останньої п’ятниці, що передує дню виборів чи дню повторного голосування, відповідними службами місцевих органів виконавчої влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування".

Окрім того на околицях міста не повсюди забрали інформаційні тумби, які використовувалися для легального розміщення агітаційної продукції. Такі дві тумби були зафіксовані в районі кільця Дріжджзаводу (вул. Хотинська, 2).

Щодо агітації кандидатів на посаду Чернівецького міського голови, то окрім агітаційної продукції, котру не познімали працівники відповідних служб місцевих органів виконавчої влади там, де вони могли її познімати (стовпи, інформаційні дошки, стенди тощо), спостерігачі ОПОРИ зафіксували поодинокі випадки, коли на вітринах магазинів залишилась агітація Олексія Каспрука (до обіду в деяких місцях агітація була знята).

Сам Олексій Каспрук ще в ніч з 23 на 24 травня у своєму профілі в соціальній мережі facebook написав про те, що конкуренти розповсюджуватимуть нібито від нього агітацію, хоча сам він і його штаб до розповсюдження цієї агітації відношення ніякого не мають: «В Чернівцях проходить "інформаційна АТО"... Під покровом ночі, найняти кандидатом з георгіївською стрічкою, хлопці заклеюють місто нібито моєю агітацією, нібито Я порушую закон і псую майно городян... Отже, я прошу чернівчан коли вони ранком побачать "мої" матеріали наклеєні … одразу дзвоніть...»

Одну з таких листівок, на яких зображені Олексій Каспрук та Юлія Тимошенко і де містяться вихідні дані (друк ПП Климюк І.Р., Зам.1480, Відповідальний Петрюк О.А., тираж 25 тисяч примірників), спостерігач ОПОРИ знайшов по вул. Гагаріна.

Олексій Каспрук також повідомив ОПОРІ, що він 24 травня подав заяву в УМВС в Чернівецькій області, аби там розібрались хто і навіщо виготовляв, розповсюджував ці листівки. Він переконаний, що це підстава.

Принагідно повідомляємо, що в Чернівецькому представництві Громадянської мережі ОПОРА запрацювала гаряча лінія, на яку виборці можуть залишати повідомлення про факти порушень виборчого законодавства 099 010 6551.
 
БукІнфо (с)

 Купити квартиру в Чернівцях
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації