“Реформування” пошти в Україні триває. Так, що буковинцям аж страшно

КЛОУНАДА ТРИВАЄ /

Село Червона Діброва Глибоцького (тепер уже Чернівецького) району відчутно сприйняло початок «реформування» поштового зв’язку. Понад 10 років тому в селі було ліквідоване відділення зв’язку, яке водночас представляло ще й інтереси сільчан в Ощадбанку. Це відбулося ще за часів «пакращення». Поштові послуги селу надавали в сусідній Михайлівці, де ще донедавна зберігалося поштове відділення, що працювало два дні на тиждень. Зв’язок громадським транспортом між селами відсутній.

В обов’язки листоноші, крім надання поштових послуг, входила ще й доставка пенсій немічним жителям похилого віку. Вчасно надати послуги, обійти село «заячими» стежками, які подекуди проходять по зсувах ґрунтів, за два дні навіть у добру погоду неможливо. За таку роботу листоноша отримує платню аж 2200 грн на місяць. Очільник створеного замість УДППЗ Акціонерного товариства «Укрпошта», засновником і єдиним акціонером якого є Мінінфраструктури, за свою непосильну працю отримує лиш один лимон (тобто мільйон) гривень на місяць, хоч кажуть і про два.

Якщо хтось хотів би обчислити різницю в оплаті службовців однієї сфери (точніше кратність її), то мав би скористатися китайським «кльопалом», бо не всім тепер під силу таблиця множення.

Реформування в освіті, як і в інших сферах, що забезпечують життєдіяльність держави (медицина, судоустрій та інші), уже майже на фінішній прямій. Це наглядно видно з відповіді «Укрпошти» (головної пошти країни) від 16 жовтня 2020 року під № 1853 – 6 – 2020080410092 – В за підписом директора Департаменту клієнтської підтримки на звернення одного з клієнтів «Укрпошти» від 4 серпня 2020 року з села Червона Діброва.

Клієнт був відповідачем-2 по справі 715/2525/16 – ц за позовом до суду «Укрзалізниці». Пройшовши за три роки (з 2017 по 2019 включно) два повних цикли розгляду справи на всіх рівнях судової вертикалі в Україні, клієнт вирішив звернутися до Європейського Суду з прав людини як позивач до держави Україна, яка, на його думку, порушує його права: позбавила права власності на земельні ділянки шляхом визнання недійсними Державних актів про право власності на земельні ділянки за певними кадастровими номерами та державною реєстрацією з використанням судоустрою держави.

Клієнт (тепер уже позивач) скористався послугами «Укрпошти» і відправив міжнародним поштовим відправленням Авіа за № RA604046485UA з повідомленням про вручення його адресату матеріалів згаданої справи до Європейського Суду з прав людини (Страсбург, Франція) ще 11 червня 2020 року. Лише в кінці жовтня 2020 року (через понад чотири місяці після відправки) клієнт спромігся діждатися відповіді від «Укрпошти» на своє звернення та неодноразові нагадування з цього приводу. Лист-відповідь «Укрпошти» на звернення заявника Білоуса З. П. адресований Білоусу З. Р., а назву села Червона Діброва написано так: «село чр діброва». Виглядає, що автори листа не ходили до школи або навчалися в «онлайні́» (наголос на останньому складі), бо вже учні молодших класів знають, що назви населених пунктів пишуться з великої букви, а якщо зі скороченням – то зрозумілим для всіх.

Згадана вище справа отримана Європейським судом з прав людини і зареєстрована канцелярією ЄСПЛ під № 28541/20 Bilous v. Ukraine. Не виключено, що Європейський суд з прав людини міг би прийняти справедливе рішення по справі, якби «реформована» «Укрпошта» працювала пунктуальніше та оперативніше. Адже, в листі з Канцелярії ЄСПЛ від 12.10.2020 р. на ім’я заявника зазначено: «При розгляді справи Суд може надіслати Вам запит щодо надання інформації. Якщо Суд не отримає відповіді на свій запит, він може дійти висновку, що Ви не зацікавлені в подальшому провадженні у справі, і прийняти рішення про її вилучення з реєстру справ, що розглядаються Судом».

Таким чином, можна дійти висновку, що «Укрпошта» може легенько поховати будь-яку добру справу, бо за її діяльність ніхто не несе жодної відповідальності. Вже три тижні поспіль 83-річному пенсіонеру з села Червона Діброва «Укрпошта» не доставляє періодики згідно абонентської картки. Чи тому, що там є суспільна газета «Відродження» (Чернівці), чи з якихось інших мотивів?

Складається враження, що складова «Укр» означає вищий ступінь і майже відповідає значенню слова «мега». Останнім часом внаслідок реформаторської діяльності влади аж до самозабуття цей приросток «Укр», доданий до найважливіших «реформованих» стратегічних галузей народного господарства, як-от «Укрзалізниця», «Укроборонпром», «Укравтодор» тощо, означає найвищий ступінь корумпованості.

Сучасне «реформаторське» правління державою по-вченому називають клоунократією, а по-простому – клоунадою. Чи не варто додати ще й приросток «Укр»? Воно звучало б іще переконливіше. До того ж термін «Укрклоунада» можна ефектно використовувати у відосиках найвищої посадової особи держави на кшталт тих, якими нас ощасливили з Феофанії.

Василь ЗІБЕРТ

Газета «Відродження», №51, 17.12.2020


 Купити квартиру в Чернівцях
Коментарі:
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації