Поради буковинцям: що робити, якщо ви чи хтось стали жертвою домашнього насильства?

  • Право
  • 764
  • 0

ВАРТО ЗНАТИ /

Проблема домашнього насильства в Україні є вкрай гострою, до того ж, в умовах карантину кількість зафіксованих фактів стрімко зросла. Багато жертв домашнього насильства соромляться говорити про проблему, бояться спровокувати кривдника на нові акти насилля або ж через безвихідь вважають таку поведінку нормальною. Однак це не так.

Що ж являє собою домашнє насильство?

Згідно Закону України «Про запобіганню та протидію домашньому насильству» домашнє насильство – діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім’ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь.

Отже, видами домашнього насильства є:

економічне насильство – форма домашнього насильства, що включає умисне позбавлення житла, їжі, одягу, іншого майна, коштів чи документів або можливості користуватися ними, залишення без догляду чи піклування, перешкоджання в отриманні необхідних послуг з лікування чи реабілітації, заборону працювати, примушування до праці, заборону навчатися та інші правопорушення економічного характеру;

психологічне насильство – форма домашнього насильства, що включає словесні образи, погрози, у тому числі щодо третіх осіб, приниження, переслідування, залякування, інші діяння, спрямовані на обмеження волевиявлення особи, контроль у репродуктивній сфері, якщо такі дії або бездіяльність викликали у постраждалої особи побоювання за свою безпеку чи безпеку третіх осіб, спричинили емоційну невпевненість, нездатність захистити себе або завдали шкоди психічному здоров’ю особи;

сексуальне насильство – форма домашнього насильства, що включає будь-які діяння сексуального характеру, вчинені стосовно повнолітньої особи без її згоди або стосовно дитини незалежно від її згоди, або в присутності дитини, примушування до акту сексуального характеру з третьою особою, а також інші правопорушення проти статевої свободи чи статевої недоторканості особи, у тому числі вчинені стосовно дитини або в її присутності;

фізичне насильство – форма домашнього насильства, що включає ляпаси, стусани, штовхання, щипання, шмагання, кусання, а також незаконне позбавлення волі, нанесення побоїв, мордування, заподіяння тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості, залишення в небезпеці, ненадання допомоги особі, яка перебуває в небезпечному для життя стані, заподіяння смерті, вчинення інших правопорушень насильницького характеру.

Дія законодавства про запобіганню та протидії домашнього насильства поширюється на таких осіб, незалежно від факту їх спільного проживання: подружжя, колишнє подружжя, наречені, особи, які спільно проживають, але не перебувають у шлюбі, їхні батьки та діти, особи, які мають спільних дітей, батьки і дитина, дід (бабуся) та онуки, прадід (прабабуся) та правнуки, вітчим (мачуха) та пасинок (падчерка), інші родичі (тітка, дядько, племінники, двоюрідні брати та сестри), опікуни та піклувальники та особи, які перебувають під опікою чи піклуванням, прийомні батьки, батьки-вихователі, прийомні діти та діти-вихованці, тощо (список не вичерпний).

Що робити, якщо ви стали жертвою домашнього насильства?

Звернутись на Національну гарячу лінію щодо протидії домашнього насилля за номером 15-47 або зателефонувати до органів національної поліції за номером 102, адже на органи поліції покладається повноваження щодо виявлення фактів домашнього насильства та своєчасного реагування на них.

До кривдника уповноваженими підрозділами Національної поліції можуть виноситись термінові заборонні приписи у разі безпосередньої загрози життю чи здоров’ю постраждалої особи з метою негайного припинення акту домашнього насильства. Вони полягають у зобов’язання залишити місце проживання (перебування) постраждалої особи, заборона на вхід та перебування в місці проживання (перебування) постраждалої особи, заборона в будь-який спосіб контактувати з постраждалою особою. Під час вирішення питання про винесення термінового заборонного припису пріоритет надається безпеці постраждалої особи. Зазначена вимога поширюється також на місце спільного проживання (перебування) постраждалої особи та кривдника незалежно від їхніх майнових прав на відповідне житлове приміщення.

Також постраждала особа або її представник мають право звернутись до суду щодо винесення відносно кривдника обмежувального припису, який полягає у забороні перебувати в місці спільного проживання (перебування) з постраждалою особою; усуненні перешкод у користуванні майном, що є об’єктом права спільної сумісної власності або особистою приватною власністю постраждалої особи; обмеженні у спілкуванні з постраждалою дитиною; забороні наближатися на визначену відстань до місця проживання (перебування), навчання, роботи, інших місць частого відвідування постраждалою особою; забороні особисто і через третіх осіб розшукувати постраждалу особу, якщо вона за власним бажанням перебуває у місці, невідомому кривднику, переслідувати її та в будь-який спосіб спілкуватися з нею; забороні вести листування, телефонні переговори з постраждалою особою або контактувати з нею через інші засоби зв’язку особисто і через третіх осіб.

Нагадуємо, що дана інформація не є вичерпною, і за детальною інформацією щодо домашнього насильства Ви можете безкоштовно звернутись по допомогу до фахівців Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою: м. Чернівці, вул. Університетська, 1, тел.: (0 372) 51-36-12.

Звернутися по допомогу до фахівців Чернівецького бюро правової допомоги можна за адресою: м. Чернівці, вул. Івана Підкови, 2. Телефон: (0372)56 - 25 – 85 (Садгора).

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103 (дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України безкоштовні, приймаються цілодобово).

Відділ "Чернівецьке бюро правової допомоги" Чернівецького МЦ з надання БВПД


 Купити квартиру в Чернівцях
Коментарі:
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації