1200 правок: проросійські нардепи намагаються заблокувати заборону московської “церкви”

До урядового законопроєкту про заборону релігійних організацій, пов'язаних із країною-агресором РФ (№8371) нардепи подали близько 1200 правок. Значна частина з них є “поправковим спамом” авторства проросійських нардепів Євгенія Шевченка та Артема Дмитрука. Крім того, частину правок подали скандальні нардепи від фракції “Слуга народу” Павло Халімон, Євгеній Брагар та Сергій Литвиненко. Також кілька десятків правок подав лідер депутатської групи ПЗЖМ Юрій Бойко. Про це Руху ЧЕСНО повідомили в профільному Комітеті ВРУ з питань гуманітарної політики.

Голова комітету Микита Потураєв у коментарі зазначив, що “поправковим спамом” нардепи намагаються сповільнити підготовку законопроєкту до другого читання, однак члени комітету налаштовані якісно доопрацювати текст і найближчим часом винести його на розгляд.

“Працювати з поправковим спамом ми вміємо і подолати його не буде складно. Плануємо підготувати текст проєкту до розгляду у сесійній залі до середини грудня”, — зазначив Потураєв.

Член комітету від “Європейської солідарності” Володимир Вʼятрович зазначає, що основна мета комітету зробити цей законопроєкт дійсно дієвим. Погодження комітету важливе, проте ухвалення закону буде залежати від політичної волі керівництва парламенту та позиції монобільшості.

“Ми вже мали робочі групи у комітеті, аби узагальнити поправки і посилити текст. Беремо за основу цю ініціативу, проте пропонуємо додати норми, що були закладені в інших наших проєктах, які так і не були винесені на голосування. Звісно ж розуміємо, що будуть спроби від захисників московської “церкви” спотворити законопроєкт через правки. Проте в позиції членів комітету я впевнений. Важливо, аби громадськість продовжувала контролювати цю тему, адже тиск суспільства лишається чи не єдиним інструментом впливу”, — зазначає Вʼятрович.

Цей законопроєкт Рух ЧЕСНО оголошує маркерним, а отже аналітики будуть відстежувати роботу над доопрацюванням тексту законопроєкту до другого читання та зафіксує поіменні результати голосування у профілях нардепів на Політхабі.

Нагадаємо, “за” законопроєкт №8371 у першому читанні проголосувало 267 нардепів, найбільший відсоток голосів дали фракції “ЄС”, “Голос” та “Слуга народу”. Показово, що “проти” голосували переважно нардепи із груп ПЗЖМ та “Відновлення України”, які утворились після заборони проросійської партії ОПЗЖ, а також позафракційний мажоритарник Дмитро Шпенов.

Тоді перед голосуванням Юрій Бойко з трибуни заявив, що церква в Україні відділена від держави, а настоятель московського патріархату Онуфрій (Орест Березовський), який прийняв російських полонених окупантів у Києво-Печерській лаврі та поширював російську пропаганду, є патріотом:

“Від себе особисто, я знаю владику Онуфрія настоятеля Української православної церкви. Він є патріотом України і користується довірою вірян”.

Для Бойка така діяльність не є новою, адже він роками лобіював інтереси ворога у Верховній Раді. Незважаючи на це, він досі має звання “Героя України”. Рух ЧЕСНО звертався до президента України Володимира Зеленського з вимогою позбавити найвищого звання держави — Героя України — осіб, які є фігурантами Реєстру зрадників, а саме: Юрія Бойка, Бориса Дейча, Миколу Багрова, Михайла Жара та ін. Проте ця ситуація досі лишається без рішення.

Євгеній Шевченко, який є автором найбільшої кількості правок до ініціативи, також є фігурантом Реєстру Зрадників. У 2021 році він самовільно літав до Мінська на зустріч із самопроголошеним президентом Білорусі Олександром Лукашенком і навіть заявив, що Лукашенка більше третини українців хотіли б бачити своїм президентом. Вже під час повномасштабного вторгнення він був затриманий СБУ при спробі перетину кордону з Польщею.

На фото: Євген Шевченко разом з Олександром Лукашенком

Серед активних прихильників московської “церкви” є і колишній "Слуга народу" Артем Дмитрук з Одещини. Він є активним прихильником московської "церкви" в Україні та продовжує підтримувати Онуфрія навіть під час повномасштабного вторгнення.

На фото: Артем Дмитрук разом з митрополитом Онуфрієм


 Купити квартиру в Чернівцях
Коментарі:
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації