Як швидко та ефективно вивчити румунську мову? Поради від репетитора

ВАША ОСВІТА /

Румунська мова не є поширеною у світі. Тим не менше для українців вона має неабияке значення. Мова відіграє роль офіційної у Румунії та Молдові, на окремій території Сербії – Воєводині. Її нерідко можна почути у всіх європейських країнах, США, Канаді. Румунською викладають у школах для представників національних меншин у Закарпатській та Чернівецькій областях.

Причин для вивчення мови багато. Одним потрібно отримати громадянство, другим – здобути вищу освіту і працевлаштуватися за кордоном, третім – відкрити бізнес на території Румунії чи Молдови. В Україні зі знанням румунської можна працювати гідом для румунів на Буковині, викладачем або шкільним вчителем у прикордонних з Румунією та Молдовою областях. Не менш привабливою є професія перекладача – запити на переклади з румунської на українську і російську зростають. Здобувши освіту зі спеціальності «Міжнародні відносини» та володіючи мовою, можна претендувати на роботу в посольстві.

Румунська належить до східнороманської групи мов, має багату історію та лексичний склад. Проте досить складна для вивчення. Її лексика запозичена з народної латинської та багатьох інших мов. Самостійно опанувати мову з нуля, при цьому не володіючи жодною романською мовою, вдається лише дуже посидючим та цілеспрямованим.

За допомогою яких методів можна вивчити румунську мову та які з них найбільш дієві?

Сьогодні налічується чимало методів, щоб опанувати іноземну. Одні передбачають наявність педагога, інші зосередженні на самостійному вивченні. До поширених способів вивчення мов належать:

► Репетитор румунської мови. Це індивідуальні заняття з педагогом. Викладач підбирає навчальну програму безпосередньо для потреб та цілей конкретного студента. Такий формат підходить для будь-якої мети навчання.

► Курси румунської. Вивчення мови у міні-групах до 10 осіб з кваліфікованим викладачем. Курси мають затверджену програму та розраховані на певний проміжок часу (від 2 до 6-8 місяців). Курсові заняття організовуються при спеціальних центрах вивчення іноземних мов, а також онлайн. Такий вид навчання орієнтований в першу чергу на розвиток комунікативних навичок.

► Онлайн курси без участі викладача. Такі курси є готовим записом циклу уроків. Уроки тематично пов’язані і розташовані в порядку зростання складності тем.

► Самовчителі – комплексний матеріал, що включає підручник, книгу з завданнями, аудіозаписи, словники тощо. Самовчитель розрахований на декілька уроків (10-20) та переважно осіб, які опановують мову з нуля.

► Навчальні сайти, онлайн платформи, мобільні додатки. Можуть містити як теоретичний, так і практичний матеріал, яскраві ілюстрації, відеоуроки, підкасти, фрагменти фільмів. Онлайн сервіси пропонують цікаві інтерактивні ігри та вікторини для тестування і закріплення знань.

► Безпосереднє спілкування з корінними носіями мови через Skype та інші сервіси, читання літератури в оригіналі, перегляд фільмів та прослуховування новин. Усе це забезпечує тісний контакт зі справжнім мовним середовищем. Однак цей метод підходить для тих, хто вже непогано володіє румунською.

► Опрацювання граматик, довідників, словників та постійна самоперевірка за допомогою онлайн тестів. У цьому методі існує ризик неправильно зрозуміти чи погано засвоїти матеріал.

У чому переваги індивідуальних занять з репетитором перед методами самостійного навчання?

Вивчення мови з педагогом складається з обов’язкових послідовних етапів: пробний урок та орієнтовний тест на мовні навички (для тих, хто вчить мову з нуля), тестування попереднього рівня знань, визначення мети навчання, розробка персональної навчальної програми та плану занять. Навантаження підбирається індивідуально. Так, комусь потрібно більше часу, аби навчитися впевнено розмовляти, а комусь, щоб опанувати граматичні теми. Під час вивчення мови самотужки майже неможливо правильно дібрати програму і курс.

Викладач може детально пояснити незрозумілу тему, вичерпно відповісти на усі запитання учня. Педагог враховує типові помилки учня і дає додаткові завдання для їх виправлення та закріплення правильних варіантів. За бажанням студента учитель може вносити корективи у свою програму, що неможливо для курсів. Кожне заняття з репетитором включає завдання на говоріння, читання, письмо і сприйняття мови на слух. Таким чином, з приватним викладачем можна як досконало освоїти граматику і правопис, так і розвинути комунікативні навички.

Свою особливу методику викладання має і репетитор румунської мови онлайн. Вона заснована на використанні навчальних платформ, аудіовізуальних матеріалів, інтерактивних дошок, ігор та вікторин. Очні заняття також складаються з великої кількості цікавих і практичних вправ.

Репетитор румунської мови у м. Чернівці – доступна послуга. Орієнтовна ціна уроку з досвідченим учителем (з досвідом викладання більше 5 років) – 150-250 грн/год. У педагогів з малим досвідом ціна зазвичай нижча – 80-100 грн/год. Заняття з носієм мови дорожчі – 250-300 грн/год.

Тож переваги навчання з репетитором очевидні:

♦ стовідсоткова увага педагога;

♦ систематичні та послідовні заняття під контролем викладача;

♦ розширення словникового запасу;

♦ подолання мовленнєвого бар’єру та усунення акценту;

♦ розвиток мовленнєво-творчих здібностей

Як знадобиться знання румунської мови у Чернівцях?

Чернівецька область – місце проживання та міграції румунів. Тож знання румунської допоможе не лише порозумітися з представниками діаспори, а й опанувати професії, пов’язані з іноземцями. Репетитор, вчитель, викладач, перекладач, екскурсовод, менеджер можуть працювати з румуномовним населенням. Володіння мовою значно полегшить комунікацію з румунськими бізнес-партнерами. Це чудова можливість для саморозвитку. Адже кожна мова відображає культуру, менталітет та історію народу.

Не втрачайте часу та почніть вивчення мови вже зараз! Найефективніший метод навчання – персональний репетитор. Румунська мова досить складна, аби самотужки опановувати її з нуля. Вивчати іноземну – це не лише виконувати граматичні вправи. Граматика має підкріплюватися діалогами, прослуховуванням мовлення носіїв, читанням текстів різної тематики та запам’ятовуванням слів.

Знайдіть «свого» репетитора румунської та переконайтеся, що вивчення іноземної насправді може бути:

♦ швидким

♦ результативним

♦ цікавим

♦ якісним

♦ комфортним

Текст підготувала репетитор румунської мови Олена А.

Обирай репетитора по фото, анкеті та відгукам: https://buki.com.ua/


 Купити квартиру в Чернівцях
Коментарі:
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації