Британські науковці з’ясували, скільки залишилося жити Землі і хто помре останнім

ВСІ МИ СМЕРТНІ / 

 

Британські науковці описали непривабливе майбутнє Землі. Через мільярд років на нашій планеті вимруть рослини і великі тварини, через 2,8 мільярда - вона стане повністю мертвою. І причина не в згубному впливі людства - такі закони космосу. Старіюче Сонце стане гарячіше, яскравіше і більше, що створить на Землі екстремальні умови.

За іронією долі згубний вплив Сонця через мільярд років позбавить Землю парникового ефекту, з яким люди намагаються боротися тепер. Рівень вуглекислого газу в атмосфері буде таким низьким, що фотосинтез - основа існування біосфери - стане неможливий. До того часу зникнуть і всі рослини, а з ними - значна частина тваринного світу.

Вижити в радикальному середовищі зможуть тільки особливі бактерії і мікроорганізми - їх так і називають: екстремофіли. Вони існують в природі і нині, а в далекому майбутньому залишаться на цілу космічну епоху єдиними живими істотами на планеті, передає висновки науковців NEWSru.com з посиланням на BBC і Sky News.

Лише ці мікроби, пристосовані жити в різних екстремальних середовищах, зможуть винести мінімум або навіть повну відсутність кисню, пекло (температура в середньому буде градусів на 100 вище за нинішню), підвищений вміст солей у ґрунті через випаровування Світового океану і високу радіацію.

Втім, навіть екстремофіли зможуть існувати далеко не скрізь - лише глибоко під землею, накопичуючись навколо залишків води, наприклад, у печерах. А ще через сотні мільйонів років не залишиться навіть їх.

Науковці провели це дослідження методом комп'ютерного моделювання. Результати вони представляють у Шотландії на Національному астрономічному з'їзді (NAM2013), який щорічно організовує Королівське астрономічне товариство і який проходить цими днями.

Подібні дослідження розраховані не на те, щоб залякати людство, а на те, щоб усвідомити умови виживання у Всесвіті в принципі, пояснюють британці. Вони сподіваються, що це також допоможе в пошуках інших потенційно жилих планет земного типу. Так, мікроорганізми дуже мало, але все ж впливають на співвідношення газів в атмосфері, і знаючи це, вчені, ймовірно, колись зможуть виявити на таких планетах мікроскопічну життя.

Нагадаємо, в липні 2012 року американським ученим вдалося на власні очі побачити космічний катаклізм, подібний тому, який, як деякі побоюються , одного разу може знищити життя на Землі.
 

Унікальна можливість випала астрономам, за допомогою телескопа Hubble спостерігає за сузір'ям Лисички, яке знаходиться в 63 світлових роках від нас. Вони змогли поспостерігати, як спалах на зірці призводить до того, що з поверхні планети починає в буквальному сенсі "здувати" атмосферу. 

 

БукІнфо (с)

Фото: webgorlovka.com.ua


 Купити квартиру в Чернівцях
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації